Zenit 12s - zasilanie światłomierza.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Zenit 12s - zasilanie światłomierza.
Witam, odkurzyłem ostatnio stary zestaw Zenit 12s Fotosnajper i mam problem z dopasowaniem baterii do światłomierza. Czytałem że pasują 2 x LR43 tak jak w 12xp, jednak są one ciut za grube i wystają ok 1mm co uniemożliwia zamknięcie pokrywki, LR44 to już w ogóle odpada. Czy ktoś posiada wiedzę jaką baterię jeszcze ew można zastosować?
Akurat Snajpery omijałem zawsze szerokim łukiem, ale mgliście mi się kojarzy że 12 S nie zbudowano na korpusie 12 XP tylko na TTL. Gdzieś mam zakopaną instrukcję od Snajpera, ale tak od ręki nie znajdę.. Na miejscu pytającego sprawdziłbym czy czasem nie wchodzi PX 625, Sowieci w Zenitach od początku czyli od TTL do końca używali wyłącznie LR/AG 12, LR/AG 13 i właśnie LR 9/PX 625. Dwie pierwsze w zestawach po 2.
Snajpery były budowane na wielu wersjach Zenita. Także na 12XP. W zależności od rocznika, modyfikowali główny korpus.Nomad pisze:Akurat Snajpery omijałem zawsze szerokim łukiem, ale mgliście mi się kojarzy że 12 S nie zbudowano na korpusie 12 XP tylko na TTL.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No właśnie ! a zważ również że światłomierz ttl wskazówkowy zawsze zasilała bateria 1,5 V ( w Zenitach PX 625) a diodowe zestawy 3 V lub więcej. Stąd moje wątpliwości. Skoro 2 "12" nie wchodzą, to może zasilanie jest baterią pojedynczą ?
PS Miałem w ręku Snajpera z korpusem ze światłomierzem selenowym- zewnętrznym.
I była to produkcja z lat 80tych!
PS Miałem w ręku Snajpera z korpusem ze światłomierzem selenowym- zewnętrznym.
I była to produkcja z lat 80tych!