Zeiss Ikon Contaflex BC - czy warto ?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

marcinfoto
-#

Zeiss Ikon Contaflex BC - czy warto ?

Post autor: marcinfoto »

Witam, trafia mi się taki zestawik z następującymi szkiełkami :

- Carl Zeiss Tessar 2.8/50
- Carl Zeiss Pro-Tessar 1:3,2/35mm
- Carl Zeiss Pro-Tessar 1:4/115mm

z racji że mam słabość do szkieł zeissa zastanawiam się nad nim tylko pytanie czy w

tym przypadku warto ??

pozdrawiam
maj
-#

Post autor: maj »

Nie warto-tak uważają tzw normalni ludzie, a jak sie wahasz to rzuć monetą (aż do oczekiwanego skutku) :mrgreen:
PS jakie pytanie, taka odpowiedź :-)
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Re: Zeiss Ikon Contaflex BC - czy warto ?

Post autor: wosk »

marcinfoto pisze: zastanawiam się nad nim tylko pytanie czy w

tym przypadku warto ??
Ale nie podajesz ilości PLN-ów/EUR/USD...na którą chcesz wymienić rzeczony zestaw. Chyba, że trafia Ci się gwiazdka z nieba i dostajesz go w prezencie. Wtedy na pewno warto :-P
marcinfoto
-#

:)

tak czułem że będą takowe odpowiedzi po moim wpisie, zawsze wolę pisać konkretnie jednak zależało mi na czasie i pisałem temat w pracy mając na to dosłownie sekundę :)

Może teraz troszkę rozwinę temat .

Przykładowo kupując takiego kieva 60 , mam juz pewne jak w banku że bez względu czy to będzie razem z nim vołna czy biometar czy arsat to bokeh jest super, do tego nawet jak body sie posypie mozna tanio kupic kolejne lub za pomoca przejsciowek montowac szkło od niego praktycznie do wszystkiego, czy to srednioformatowa mamiya czy body z mocowaniem na m42 czy cyfrowy canon , dodatkowe szkłą można kupować bez straty ( jak dobrze trafimy cenowo to sprzedajemy sobie za rok za tyle samo )

Tutaj natomiast pierwsza kwestia body maloobrazkowe, nie znam możliwości tych szkieł, czy na prawdę to są porządne szkła zeissa jakie dają efekty ?

Myślałem o proboach zamontowania ich do czegos innego ale z tego co wyczytalem nie bardzoo jest opcja bo one nie mają możliwości ostrzenia , ostrzenie jest tylko na tej migawce montowanej do body w ktorą się wkręca poszczegolne obiektywy? dobrze zrozumiałem ?

Dodatkowo nie mam tez informacji o samym body, jak wyglada wspolpraca z nim, do jakiego aparatu mozna je porownac, wizjer jasnosc i rozmiar, jak sie nim ostrzy etc

Same ceny zerkajac po necie ( głównie ebay ) sa przerozne, on calkiem niewielkich po na prawdę duże , wiec ciezko mi wywnioskowac czy jesli body okaze się niesprawne a skła ok czy uda się chociazby odsprzedać obiektywy żeby to się zwróciło. Za darmo lub 100 pln bym sięnie zastanawiał czy warto, cena za ten zestawik to jest 400 pln

Dodam że nie mam mozliwosci sprawdzenia sprzętu

pozdrawiam
maj
-#

Post autor: maj »

Dla mnie to ciekawostka z możliwością zrobienia zdjęć(jeżeli działa). Do fotografowania to kupił bym coś bardziej współczesnego i popularnego(łatwiej o następne body lub obiektyw).Jest jeszcze kwestia baterii, kiedyś były rtęciowe 1.35V, dziś zakazane (możliwe że Rosjanie takie jeszcze robią) a 1.5V ich nie zastąpią. Twoje pieniądze i Twój wybór. Na półce ładnie będzie się prezentował :lol:
marcinfoto
-#

Sęk w tym że jeszcze sporo czasu minie zanim zacznę kupować aparaty po to tylko żeby stały na pułeczce :)

Nawet jak się dowiedziałem sprzedając kilka swoich że mają trafić na pułeczkę to mi smutno było :)

Więc jedyne opcje to kupić jeśli jest sens uzytkować dla siebie, lub sens kupić żeby poeksperymentować i znaleźć mu bezstratnie nowego właściciela, inaczej bym nie eksperymentował więc widzę że chyba muszę sobie darować ten zakup :)
ODPOWIEDZ