zeiss contax

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

cichy70
-#
Kontakt:

zeiss contax

Post autor: cichy70 »

Jakby któryś z modów przeniósł dyskusję z działu sprzedam w temacie obiektywów tutaj byłoby fajnie.
wracając do tematu, rozważywszy wszelkie za, przeciw i w bok, oraz mając pod uwagę zdecydowanie postny miesiąc który mnie czeka, zanabyłem w stanie podobno idealnym za tysiąc siedemdziesiąt złotych krajowych, planara 1.4 50mm.
Przy dobrych wiatrach będzie u mnie pojutrze, wtedy napiszę więcej.
W poniedziałek wyszła od dojczlandów paczką z contaxem RTS II, też podobno w niezłym stanie.
dojdzie też zoom zeissa 40-80 f 3,5 ale ten chyba za długo nie zabawi, niemniej jednak porobię nim foty i dam znać co i jak, bo mimo, że to podobno "najgorsze" szkło zeissa to jednak wciąż jest więcej niż dobre.
ceny zabijają, ale wieżę, że warto było :)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, 21:17 przez cichy70, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrus
-#

Post autor: piotrus »

Gratuluje, gratuluje. Też się nastawiałem na contaxa tylko że rx, nieoczekiwane wydatki niestety są złe bo są nieoczekiwane.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Contaxy to fajne aparaty, myślę że mało które szkła dorównują temu małoobrazkowemu systemowi. Miałem kilka, teraz został S2 i trochę szkieł do tego.
piotrus
-#

Post autor: piotrus »

Ciekawe jak wypadają przy nich nowe manualne zeissy.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

S2 to świetna maszyna do czarno-białych zdjęć! Mój ulubiony korpus :)
cichy70, jestem trochę zdziwiony, bo ładujesz mnóstwo pieniędzy w martwy system. To są dobre szkła, ale czy jest wyraźna różnica między nimi a porządnymi zuiko czy inszymi japończykami?

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
cichy70
-#
Kontakt:

jest Jerzy jest, szczególnie, nic nie umniejszając olympusowi, to jednak RTS II jest dużo lepszy korpusem. Można się spotkać z opiniami, że to najlepsza manualna lustrzanka jaką kiedykolwiek wyprodukowano. Co do szkieł, ma jutro ma przyjść do mnie 50 1,4 dam znać co potrafi, ale sam wiesz, że to nie o ostrość chodzi w zeissach tylko o tę plastykę chyba nigdzie indziej niedostępną.
A wiem o czym mówię bo miałem tfu D700 + np 85 1,4 i 180 2,8 np, też fajne szkła, ale chyba do zeissa im trochę będzie brakować.
A ceny cóż, są jakie są :)
edit
no i cóż znaczy martwy system ? większość analogów jest martwa już, niestety....
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 16:12 przez cichy70, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

no i cóż znaczy martwy system?
Dla mnie martwy jest system, w którym nie ma od 10 lat nic nowego, a co ważniejsze zebrane obiektywy są trudnopodłączalne do cyfry. Prawda jest taka, że korpusy z martwych systemów będą działać do pierwszej większej awarii :(

Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

Post autor: hobbes »

cichy70 pisze:jest Jerzy jest, szczególnie, nic nie umniejszając olympusowi, to jednak RTS II jest dużo lepszy korpusem. Można się spotkać z opiniami, że to najlepsza manualna lustrzanka jaką kiedykolwiek wyprodukowano. Co do szkieł, ma jutro ma przyjść do mnie 50 1,4 dam znać co potrafi, ale sam wiesz, że to nie o ostrość chodzi w zeissach tylko o tę plastykę chyba nigdzie indziej niedostępną.
A wiem o czym mówię bo miałem tfu D700 + np 85 1,4 i 180 2,8 np, też fajne szkła, ale chyba do zeissa im trochę będzie brakować.
A ceny cóż, są jakie są :)
edit
no i cóż znaczy martwy system ? większość analogów jest martwa już, niestety....
A to że Contax jest "dużo lepszym" systemem czy też "najlepszą lustrzanką" to wiesz ..z autopsji, czy od kolegów? :) i W CZYM najlepszą.. i od którego Olka? Wiesz, no - takie słowa vs. słowa :)

Bo ja np. za najlepszą manualną lustrzankę uważam Minoltę XE-1 ze szkłem Rokkor-X 50/1.2 przy czym kosztuje połowę RTSa z 50/1.4 i 1/4-1/8 tego co Leica R4 z Summicronem 50/1.4 :) ..a ktos inny Olka OM4Ti ..albo Nikona FM2n ..albo F3 ..
Przeryłem się przez wiele systemow i szkieł - i peem Ci, że plastyka Planara 1.4 to "mityczna" ściema.. bo o ile można coś-niemierzalnego i bardzo subiektywnego (na tym poziomie) porównać to ja np. uwielbiałem plastykę starego FD 50/1.4ssc przymkniętego do 2.0 -- nawet bardziej niż z Hexara-M 50/2.

Słowem, pokaż foty ..jak już dostaniesz swój sprzęcior i będziem radzić nad plastyką :)
pozdr.
--D.
"Nec habeo, nec careo, nec curo".
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Słowem, pokaż foty
I na tym zakończyłbym porównywanie świąt Bożego Narodzenia z Wielkanocą :) To dział o obiektywach, więc nie wchodźmy w jałowe spory...

Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

Contax martwy :-(
No ale ja myślę , że jest wszystko co potrzeba - obiektywy i korpusy, do wyboru, do koloru + różne dodatki, aż ich za dużo.
Co do awaryjności, to mi się jeszcze żaden nie zepsuł.
Plastyka 1,4/50 , czy też jakość zdjęć jakie produkuje jest bardzo ładna. Nie będę porównywał do olków czy innych, bo wszystkich systemów nie przećwiczyłem.
Zresztą ceny tych szkieł mówią same za siebie, za szmelc ludzie by tyle nie zapłacili.
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

Jerzy pisze:
Słowem, pokaż foty
I na tym zakończyłbym porównywanie świąt Bożego Narodzenia z Wielkanocą :) To dział o obiektywach, więc nie wchodźmy w jałowe spory...
Panie Jerzy, nie chodzi o spór ..ba! sporu nie ma! Bo prawdę mówiąc też uważam Contaxa ale RTS III za najlepszą lustrzankę manualną świecie w klasie, tylko nigdy jej nie potrzebowalem.. bo to tylko najlepsza na świecie lustrzanka, a to nie jest to czego potrzebowałem :D // Wiesz, no jeden lubi naleśniki, drugi grzybową, a trzeci jak go w d..pę szczypie :))

ps.
Jeśli chodzi o tzw. plastykę - to na własnej wystawie wisiały obok siebie kwadraty z Xenotara 80/2.8 ..i docięte z Rokkora AF 50/1.7 .. nikt niczego nie wychwycił ..a paru szpeców od szpeju i plastyki było ..
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 18:29 przez hobbes, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr.
--D.
cichy70
-#
Kontakt:

być może pierwsze lepsze porównanie nic nie daje, ale czasem wychodzi "to coś" ze szkieł zeissa, że klękajcie narody.
opieram swoje doświadczenia na planarch 2,8 w średnim, bo takiego miałem w rolku.
Przyjdą szkła i aparat, na pewno napiszę co o odczuciach i pokaże foty.
edyt:
być może też do niczego nie będę potrzebował RTSa II, wystarczyłby zenit do moich umiejętności, ale chcę go mieć, bo lubię fajne zabawki.
A jakość niestety kosztuje...
myślałem długo na olkiem 4Ti np, nad nikonami itd..wybór padł na RTSa, olek za mały dla mnie, nikon za nijaki ( wiem zaraz nikoniarze mnie powieszą: :)
chciałem RTSa i głownie ze względu na rozmiar jakość wykonania, niezawodnośći i mocowanie do szkieł zeissa.
edyta kolejna
a tu fajny tekst dotyczący poszukiwań aparatu.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 19:14 przez cichy70, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

cichy70 pisze:być może pierwsze lepsze porównanie nic nie daje, ale czasem wychodzi "to coś" ze szkieł zeissa, że klękajcie narody.
To coś.. to i z kita wyjdzie.. jak kto potrafi, Pan Bóg przyświeci i jeszcze jakiś "decisive moment" dopomoże. ;)
cichy70 pisze: opieram swoje doświadczenia na planarch 2,8 w średnim, bo takiego miałem w rolku.
A to co innnego.. konstrukcja ta sama, ale nie TAKA sama :)
cichy70 pisze: być może też do niczego nie będę potrzebował RTSa II, wystarczyłby zenit do moich umiejętności, ale chcę go mieć, bo lubię fajne zabawki.
O! I to podejście jak najbardziej rozumiem! :mrgreen: a nie jakieś mydlenie o "najlepszym systemie na świecie" ..no, come on! ;-)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 19:15 przez hobbes, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr.
--D.
cichy70
-#
Kontakt:

jeszcze jedno w temacie zeissów, chce robić kolor, dużo kolorów, stąd też między innym zeiss.
No i dla mnie, te obiektywy są po po prostu piękne, jakbym mógł to spałbym z nimi pod poduszką :)
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

Wszystkie moje obiektywy są piękne, gdyż są moje :D
pozdr.
--D.
ODPOWIEDZ