Witam serdecznie użytkowników forum!
To mój pierwszy post wiec tym samym chciałbym się przywitać. Korex czytam już od dłuższego czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy użytkowników. Znalazłem tutaj sporo potrzebnych informacji więc chwała Wam za to!.
Trochę o sobie: fotografuje tylko na filmach w czarnobieli (nie dorabiam do tego jakiejś filozofii), jakiś czas temu postanowiłem wkręcić się w prawdziwa ciemnię. Do tego momentu niestety tylko skanowałem. Przestało mi to wystarczać a myślę ze fotografia powinna być oglądana na papierze. Ciemniowe harce sprawiają mi sporo przyjemności a ze swoich początków jestem zadowolony choć wiem ze jeszcze mam sporo do nauki.
A teraz do sedna sprawy:
Zegar jaki używam to polski Migo 2 i zauważyłem ze przy czasie ustawionym powyżej 2s zwyczajnie robi mnie w konia, zmierzyłem czas na oko stoperem i czasy są o wiele dłuższe. Czy jest to możliwe? Zegar jest zdezelowany, dostałem jako gratis. Więc pytanie jaki zegar wybrać? Czy wszystkie zegary powiększalnikowe maja takie samo wejście do podpięcia wtyczki z głowicy powiększalnika. Myślałem o zegarze Philipsa (chyba PDC) z trzema pokrętłami (bo tani) ale zauważyłem ze ma inna wejście z tyłu. Czy da się to jakoś obejść. Zegar podpinam do Magniafxa 4 plus głowic Color 3.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Zegar ciemniowy, jaki wybrać ? - prośba początkujacego
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Po powrocie do ciemni (po wielu latach) przerobiłem kilka różnych zegarów. Między innymi K19s. W latach 80-tych miałem taki w domu i był całkowicie wystarczający.
Niestety, to co w tej chwili jest dostępne na popularnym serwisie aukcyjnym (dalej piszę o K19) to porażka. Zegary nie trzymają czasów.
Po wielu próbach i rozczarowaniach nabyłem Vipo Combi. Był to strzał w tzw. dziesiątkę. Sprzęt dobry, trzyma czasy.
Obecnie chyba ze die sztuki widzę na a...ro.
Niestety, to co w tej chwili jest dostępne na popularnym serwisie aukcyjnym (dalej piszę o K19) to porażka. Zegary nie trzymają czasów.
Po wielu próbach i rozczarowaniach nabyłem Vipo Combi. Był to strzał w tzw. dziesiątkę. Sprzęt dobry, trzyma czasy.
Obecnie chyba ze die sztuki widzę na a...ro.
Głowicę podłączasz przez trafo, więc wyjście musi być inne. Kika dni temu był wątek o spalonych Philipsach, tam szukaj odpowiedzi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ja podłączam trafo do zegara, a ten do gniazdka w listwie przepięciowej. Co prawda raz udało mi się spalić halogen, ale z mojej winy. Szybkie wyłączenie i włączenie zasilania (w zegarze). Podłączone do Laboratora 1200 z głowicą CLS 450. Halogen 250W, 24V
Oczywiście podpianam tak jak darek6902: listwa - zegar - trafo - głowica. Tylko ten philips ma inne wejscie z tyłu jak na zdjęciu i stąd pytanie o różne rodzaje tych gniazd.
- Załączniki
-
- $_1.JPG (14.75 KiB) Przejrzano 3652 razy
Trzeba przełożyć wtyczkę w trafo, na taką która pasuje. Ale ja bym nie obciążał tego zegara trafem po tym co jest napisane w tym wątku spalony-zegar-pomoc-t11494.html
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- figureliusz
- -#
I jeszcze kwestia, czy zegar wyłącza światło ciemniowe.
Ja tak mam i tak lubię :)
Ja tak mam i tak lubię :)
Wiec odpuszczam Philipsa i K19, wezmę viponela jakiegoś.
Figurelriusz nawet nie wiedziałem ze zegary maja taka fajna funkcję ja wyłączanie swiatła, heh jeszcze sporo sie muszę nauczyć
Dzięki za szybki odzew, pozdrawiam.
Figurelriusz nawet nie wiedziałem ze zegary maja taka fajna funkcję ja wyłączanie swiatła, heh jeszcze sporo sie muszę nauczyć

Dzięki za szybki odzew, pozdrawiam.