Jestem zadowoloną posiadaczką Zenita 12xp ze standardowym Heliosem. I mam problem - chciałabym porobić trochę zdjęć na koncercie znajomych w klubie ale nie wiem jakie ustawienia pozwolą na otrzymanie optymalnej jakości zdjęć. Jaka czułość filmu będzie najlepsza? Jaki czas i przesłona? Czy jest to w ogóle osiągalne?
Metody prób i błędów nie chcę stosować, zależy mi na dobrych (co najmniej) zdjęciach a i okazja się już nie powtórzy toteż chcę wyciągnąć z mojego zenitka maksimum.
Pomożecie?
Witam serdecznie zatem i dziękuję za odpowiedź.
Oj, wielka szkoda. Niemniej nie pozostaje mi nic innego jak spróbować. Jeżeli wyjdzie coś godnego uwagi, podzielę się spostrzeżeniami.
Dzięki raz jeszcze
halszka pisze:Dzięki wielkie! 800 wystarczy? Może coś polecasz w tej materii? Fuji, Kodaki jakieś?
Wszystko w tej kwestii jest na forum. Czy 800 wystarczy powie ci światłomierz we wspomnianym klubie, jeśli masz możliwość wybierz się tam wcześniej i sprawdź.
To akurat nie problem: do wsazań światłomierza dodać 2 lub 3 działki - w zależności od czułości filmu i po sprawie. Tylko trzeba o tym PAMIĘTAĆ - co wbrew pozorom w przypływie koncertowych emocji może nie być łatwe.
Zenity jeśli się nie mylę miały światłomierz wyskalowany do iso 500...
Zazwyczaj w klubie (przynajmniej we Wro) oświetlenie się nie zmienia zbytnio...
Moim zdaniem to bez światłomierza ani rusz -albo jeśli takowego nie masz, weź sobie jakiś cyfrowy aparat(najlepiej lustrzankę pod którą sobie podepniesz do pomiarów docelowy obiektyw z zenita) strzel kilka zdjęć dla założonej czułości, oceń i przenieś parametry na zenita...
Z własnego (cyfrowego) doświadczenia koncertowego muszę powiedzieć, że rzadko mi się trafiało tyle światła aby zrobić coś na iso 400 -częściej potrzebowałem 800-1600. Do takich wartości bez większych problemów pchniesz średnioczuły materiał (np Ilford HP5, Pan400, kodak 400tx, Fomapan 400). Najfajniej mi się forsowało HP5
Dzięki za wskazówki. Światłomierz mam zenitowy - dwie diodki, które raz działają a raz nie - wyskalowany właśnie do iso 500. Koncert miał być wczoraj, ale nie wypaliło, niemniej wasze rady na pewno przydadzą się w przyszłości nie tylko mi.
Dzięki