Wie ktoś może jak będzie funkcjonować w tytułowej Yaśce pomiar światła jeśli użyje się obiektywu M42 z adapterem C/Y?
Czy w ogóle zadziała?
Pozdrawiam
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dzięki za cenną informację :)J.A. pisze: ↑18 kwie 2023, 16:38 EE2, Normalny pomiar przy zamkniętej przesłonie.
Ten aparat nie wie, jaki ma obiektyw, czy w ogóle ma obiektyw. Znaczy wie, że ma przesunięty lub nie symulator przesłony. Jeżeli jest przesunięty, bo oryginalny obiektyw ma światło 4, to symulator właśnie symuluje przesłonę 4. Ale w przypadku M42, symulator jest w początkowej pozycji, tak jakbyś użył najjaśniejszego obiektywu z możliwych, przymykanie przesłony będzie traktowana jak ciemność widzę, ciemność.
I jedna ważna uwaga. Jak będziesz kupował adapter, to musi on być bez kołnierza od strony obiektywu, bo odległość rejestrowa M42 i C/Y jest taka sama.
Nie o tym kołnierzu mówiłem. Ten który pokazujesz jest od zamknięcia przesłony w obiektywie M42.Fredrixxon pisze: ↑18 kwie 2023, 17:43 Uzywałem przejśćiówki (hama), która najwyraźniej ma kołnierz i nie zauważyłem problemów z ustawianiem ostrości.
Zeiss 50/1.7 nie powala.
Mój kosztował... 50 zł w stanie jak prosto z fabryki.Fredrixxon pisze: ↑18 kwie 2023, 18:00 Mam też tego zoomika i jastem nim baaardzo pozytywnie zaskoczony
Te Sigmy A to akurat niech konkurują ze współczesnymi Zeissam do Nikona albo Sony