Wywoływanienie slajdów - jaka agitacja?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
J.A. - jaki masz procesor do slajdów obecnie? Trochę tego jest - CPE, CPA, CPP. Z liftem, bez lifta. Zastanawiam się na poważnie czy nie wejść w temat - lab mi się skończył. Rozumiem, że procesor przy temperaturze roboczej kąpieli jest nieodzowny, pytanie który będzie adekwatny do okazyjnego wołania slajdów - relacja B&W do slajdu w moim przypadku jest mniej więcej 80/20. Czy procesor plus zestaw Tetenala wystarczy do ogarnięcia procesu?
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Ja mam CPP2 z liftem.
Okazjonalnie koledzy wołają w koreksach bez procesora np. aka. Tetenal spokojnie da radę, kwestią jest trwałość chemii. Ale to już nie do mnie pytanie.
Ja muszę mieć procesor, bo wywołuję również za pieniądze.
Okazjonalnie koledzy wołają w koreksach bez procesora np. aka. Tetenal spokojnie da radę, kwestią jest trwałość chemii. Ale to już nie do mnie pytanie.
Ja muszę mieć procesor, bo wywołuję również za pieniądze.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
A CPE2 dałby radę? Jest mniejszy i tańszy. Z tego co widzę, to ma mniej regulatorów temperatury - rozumiem, że w CPP jest możliwość regulowania temperatury dla trzech kąpieli niezależnie. Nie ma też pompy - chyba chodzi o mieszanie płynu. Pytanie, czy to wystarczy do niskowolumenowego wołania B&W i E6. I czy mniejszy da radę z 4x5?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2022, 14:55 przez kal800, łącznie zmieniany 1 raz.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Oczywiście.
Można kupić nowy CPE-3 z liftem. W sumie ciekawa opcja i powinien starczyć na moje skromne potrzeby. Pytanko - jak tym cudem się robi odbitki. Wiem, że się wrzuca zrolowany papier do bębna, ale jak wygląda to od strony praktycznej w porównaniu z klasycznymi kuwetami? Ile potrzeba chemii na 30x40 (maks wielkość dla CPE-3)? Czy to się nadaje do barytu?
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Chemii idzie niewiele, ale tezeba mieć koreksu serii 25xx, lub 28xx. Do tego zamiast lejka w deklu koreksu tezeba mieć taki specjalny kubek. Do barytu się nadaje. Ale ja szybko się z tego patentu wyleczyłem, nie pasował mi, pamiętaj, że musisz zrobić cały proces czyli w przypadku cz-b, jest to jakieś 5 min na jedno naświetlenie i nie da się tego w żaden sposób przyśpieszyć.
Po każdym naświetleniu całość trzeba myć, bo przecież nie włożysz do puszki w której są resztki utrwalacza, nowego arkusza, lift też tezeba przepłukać dość dobrze. Albo przeprowadzić cały proces w procesorze, łącznie z płukaniem końcowym, co przy barycie daje minimum pół godziny na jedno naświetlenie.
Po każdym naświetleniu całość trzeba myć, bo przecież nie włożysz do puszki w której są resztki utrwalacza, nowego arkusza, lift też tezeba przepłukać dość dobrze. Albo przeprowadzić cały proces w procesorze, łącznie z płukaniem końcowym, co przy barycie daje minimum pół godziny na jedno naświetlenie.
tak myślałem.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Ja używam CPE2 z liftem do E6 i C41. Używam również do papierów kolorowych. Mam bęben 2840 i robię odbitki 30x40. Do takiej odbitki potrzeba całe 120 ml chemii !!! Można też używać mniejszych bębnów. Korzystam też z zestawu 1520 plus przedłużka 1530. W takim zestawie można zrobić 28x22 cm. Tak jak pisał poprzednik, konieczny jest taki "kubek", który mocuje się zamiast "lejka" w pokrywce. Trzeba jednak sprawdzić rzeczywistą temperaturę płaszcza wodnego jakimś dobrym termometrem. U mnie, aby otrzymać 38 stopni płaszcza wodnego, muszę ustawić na termostacie ok. 41,5 stopnia.
Przepis Tetenala uwzględnia wołanie bez procesora tzn. mówi o 15 sekundach przewrotek na starcie kąpieli (poza stabilizatorem) i potem co 15 sekund. Ja wywołuję w kąpieli wodnej, stabilne 38C zapewnia cyrkulator (do gotowania sous vide) w pojemniku ok. 12 litrów wody, koreks poza przewrotkami zanurzony w wodzie. O rezultatach trudno mi coś powiedzieć, ja jestem zadowolony ze skanów (profilowany Coolscan V ED przed czyszczeniem). Jedno jest pewne - trzeba się namachać przez te ładnych parę minut Co do trwałości to mogę jedynie powiedzieć, że koncentraty w zagazowanych oryginalnych butelkach po 6 miesiącach są ok.