wyjatkowy obiektyw, warty uwagi

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Len
-#

wyjatkowy obiektyw, warty uwagi

Post autor: Len »

czesc!
bardzo mnie interesuja obiektywy niekoniecznie nowoczesne i dzisiejsze, ale wszystkie warte uwagi, o wyjatkowej jakosci i ostrosci - poprostu z najwyzszej polki.
Moglibyscie sie podzielic swoja wiedza?
na drugim planie jest zarowno cena, jak i kompatybilnosc obiektywu, bo jezeli jest wyjatkowy, to moze warto dla obiektywu kupic aparat, a nie na odwrot (z cena moze byc wiekszy problem :) )

Tak wiec zapraszamwas do proponowania, chocby nawet pojedynczych obiektywow ktore przychodza wam do glowy!
Czy to bedzie Carl Zeiss, Rokkor, a moze Takumar?
dodam, ze najbardziej interesuje mnie wieksza ogniskowa, ale moze to byc nawet ~50mm!

Ps. jezeli znacie jakies ciekawe artykuly o obiektywach i ich historii - prosze podawac!
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Poczytaj teksty Mike Johnston'a (np. tu:http://theonlinephotographer.typepad.co ... er/lenses/). Poszukaj też felietonów, były kiedyś na m.in fotopolis i Luminous Landmarks. Był też udostępniony przez niego spory fragment książki o ciekawych obiektywach.
Z własnego doświadczenia: obiektywy TLR'ów Rollei mają swoję ujmującą plastykę. W małym obrazku Olympus XA z jego kwadratową przesłoną. Z droższych 85/1.4 zeissa do Contaxa/Yashiki, ale może inne jasne 85 też dają taką trójwymiarową plastykę. Nie mówię o ostrości, nie zwracam na nią uwagi.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Temat nie do przerobienia. Jakosc zdjecia zalezy od wielu czynnikow, i obiektyw jest tylko jednym z wielu waznych elementow odgrywajacych role w procesie powstawaniu zdjecia, ale nie najwazniejszym. Widzialem piekne zdjecia robione otworkiem a takze kamerami z plastikowym obiektywem. Ale zeby nie gasic tematu to wymienie pare nazw obiektywow, ktore raz uzyte zapadaja w pamiec. W srednim i duzym formacie: Heliar, Goerz, Ross Protar, Ektar, petzwale, francuskie obiektywy, w malym dalmierze: Zuiko, Canon, Leitz, Nikkor, Hexar, Rokkor, Orikkor Kuribayashi, podobnie w lustrzankach, ale tutaaj dodalbym zeiss'a, voigtlander'a oba w wersjach niemieckich ale takze nowoczesne robione przez Cosina sa fantastyczne, Helios 40 aluminiowa wersja, 2 tamrony sp 180/2.5 i 90/2.8, Angenieux, Kilar, i wiele, wiele innych. Tematy sprzetowe sa jak rzeka, na wielu forach buduje sie bazy danych, takowe pojawiaja sie co raz na www jako zaczynane i nigdy niedokonczone projekty. Tylko, ze z nich niewiele wynika gdy w gre zaczynaja wchodzic testy, wykresy, naukowe porownania -caly ten techniczny shit, ktory nigdy nie wytlumaczy jak mozna zrobic zdjecie, kolo ktorego musimy sie zatrzymac bo jest takie niedoskonale, takie nieostre, takie pelne dystorsjii, szumow i czegos tam jeszcze. Ale jest takie, ktore ciagle bedziemy pamietac i ciagle je przywolywac gdy sami bedziemy probowac sfocic cos sensownego. Zgadzam sie z Jerzym, do krojenia chleba uzywajmy noza, obiektyw powinien ladnie ostrzyc ale wiele zdjec jest dlatego ladnych, ze maja klimat bo sa wtedy kiedy trzeba - nieostre. Ale o tym decyduje robiacy zdjecie a jakosc sprzetu na jakim robimy moze byc w wielu wypadkach sprawa wtorna
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Len
-#

no jasne, ze tak!
ale ja nie rozumiem dlaczego tak wielu forumowiczow o tym mowi.

to tak jakbym chcial sie pobrac, wszedl na forum i zapytal o swietne miejsce na wesele, a wy tlumaczylibyscie, ze wesele to nie wszystko, ze liczy sie milosc, taka prawdziwa, ktora nie gasnie po latach lub po slubie :)
to strasznie odwodzi od tematu! moja milosc to moja milosc, ja szukam tylko miejsca na wesele! :mrgreen:
bo jesli ktos nie rozumie, ze dobre zdjecie to nie koniecznie te ktore bylo robione najdrozszym obiektywem i aparatem, to jesli sie mu powie ze ''nieostrsc'' bywa piekna, to zacznie robic same nieostre zdjecia i tez nici z tego beda :) mi sie wydaje, ze punkt wyjscia jest jeszcze gdzie indziej - ale to tylko moje zdanie.

dzieki za linki Jerzy, jak tylko wroce do domu to poczytam a takze sprawdze to o czym pisales trumil!
Wiem ze temat nie do przerobienia, ale mnie obiektywy poprostu ciekawia wiec jesli macie jakiekolwiek checi do podzielenia sie wiedza to zapraszam serdecznie!
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Obrazek

Skan na szybko ze starej, zmasakrowanej odbitki na brudnym skanerze (góra nie do końca przylegała i potraciła szczegóły).

Zdjęcie zrobione Heliosem-44M 2/58 na pełnej dziurze i Praktice LTL-3 z duetem HP5/A-49, utrwalanym w bardzo zużytym Fomafixie (stąd niektóre kropki się biorą) o ile mnie pamięć nie myli.

Od siebie polecę MC Pentacona 1.8/50 lub Canona FD 1.4/50, w przypadku średniego formatu bardzo lubię MC Wołnę 2.8/80 lub MC Biometara 2.8/80.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 14:19 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
trumil9
-#

rayman pisze:(...)zmasakrowanej odbitki na brudnym skanerze (...)
troche dziwne oswiadczenie....
pozdrowienia, wojtek
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

Trumil , ja mam inne pytanie do ciebie , bo widzę że przebywasz w US .
Jak tam wygląda sprawa z dostępnością płótna fotograficznego , ?
jak byś coś wiedział o firmie która to ma i łaskawie wysyła do Europy do mógł byś dać znac na PW ?

Dzięki .
ju_87
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

trumil9 pisze:
rayman pisze:(...)zmasakrowanej odbitki na brudnym skanerze (...)
troche dziwne oswiadczenie....
Skanera nie doczyszczę bez rozkręcania (nie ja go tak upaćkałem - to spadek po sąsiedzie używany raz na kilka miesięcy, głównie do skanowania otworków z papieru) a odbitka się "trochę" porysowała lub była robiona z porysowanego negatywu - tego nie pamiętam ;)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 17:58 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
trumil9
-#

junkers_ju-87 pisze:Trumil , ja mam inne pytanie do ciebie , bo widzę że przebywasz w US .
Jak tam wygląda sprawa z dostępnością płótna fotograficznego , ?
jak byś coś wiedział o firmie która to ma i łaskawie wysyła do Europy do mógł byś dać znac na PW ?

Dzięki .
Mam kolege, ktory "robi" w reklamie, zapytam sie bo ostatnio cos printowal na materiale.
pozdrowienia, wojtek
Len
-#

jesli chodzi o szklo ktore planuje kupic to tele (moze byc zoom-ale ze stalym swiatlem).
no i myslalem o tamronie 70-200, ale nie spiesze sie, moze kupie cos starszego, moze cos innego, byleby jak najlepiej :)
no i zaciekawil mnie np ten carl zeiss http://cgi.ebay.co.uk/CONTAX-C-Y-Carl-Z ... 2eb34e8893
uzywalbym go zarowno do canona 60d jak i yashicki fx3 super 2000...
ewentualnie, nieco taniej: http://cgi.ebay.co.uk/CONTAX-C-Y-Carl-Z ... 2c5ad2921a

wiem, ze pewnie auto focus nie bedzie dzialal, ale jesli chodzi o sama jakosc szkla, to co myslicie? jakosc obrazu tego pierwszego bedzie jak w tamronie 70-200,czy predzej gorsza/lepsza? bo cos nie slychac o tym obiektywie Carl Zeissa na internecie... ps. Carl zeiss chyba nie robi jasniejszych 80-200 niz f4 ?

edit: o, jest tylko troszke jasniejszy http://cgi.ebay.co.uk/CONTAX-C-Y-Carl-Z ... 2eb353c260

ciekawe jak te obiektywy sie od siebei roznia

(przypominam ze temat nie dotyczy tego co chce kupic lecz wszystkich wyjatkowych obiektywow)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, 04:48 przez Len, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Gdy jestem zainteresowany danym obiektywem wchodzę zawsze w wyszukiwarkę grafiki google, wpisuję nazwę szkła i patrzę na rezultaty. Jak coś mi przypasuje to drążę temat dalej szukając szczegółów technicznych.

Co kto lubi, mnie np bardzo odpwiadają szkła radzieckie - zarówno średnioformatowe (Wołna, Wega) jak i małoobrazkowe: Helios, Jupiter-21M, Jupiter-37A)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
zby
-#
Kontakt:

Post autor: zby »

Rayman, a ja jak jestem zainteresowany jakims obiektywem to go biore do reki i robie testowa rolke. Z tego mozna wywnioskowac ze nie interesuje sie obiektywami ktorych nie moge wziac do reki. Jeszcze inny wniosek jest taki ze nie potrafie nic powiedziec o obiektywie na podstawie glupich jpgow w internecie. Chwila madrej postprodukcji i zdjecie z komorki wyglada jak dowolny obiektyw ktory sobie wymyslisz. Oczywiscie tylko w rozmiarach internetowych.
ps. co jest niezwyklego w tych wszystkich obiektywach ktore wymieniasz?

slonecznego dnia!
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Len pisze:ciekawe jak te obiektywy sie od siebei roznia
Ten f4 jest nowszą konstrukcją, ostrzy chyba z bliższej odległości, ma tryb MM, ma też mniejszy rozmiar filtra. Ponoć oba kasuje zeiss 100-300, ale jest ciemniejszy na długim końcu.
Mi tam wystarcza 80-200 Yashiki, kosztował mnie chyba 80 zł. To nie moje ogniskowe, więc leży gdzieś kątem. Wolę jak w kącie leży 80 zł, a nie 1200 :)
zby pisze:Jeszcze inny wniosek jest taki ze nie potrafie nic powiedziec o obiektywie na podstawie glupich jpgow w internecie.
Czasem można coś zobaczyć przeglądając flickera. Jak wygląda bokeh, jak przesłona kształtuje bliki itp. Ale może dobrze, że od dawna już nie kupuję szkieł, problem mam z głowy :)

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
trumil9
-#

zby pisze:(...). Chwila madrej postprodukcji i zdjecie z komorki wyglada jak dowolny obiektyw ktory sobie wymyslisz. Oczywiscie tylko w rozmiarach internetowych.
Bardzo ryzykowne stwierdzenie, ze pp na zdjeciu z komorki da Ci efekty wysokiej klasy szkiel nawet w rozmiarze 700px dluzszy bok. Oczywiscie, ze mozna zrobic cuda, wyostrzyc, zrobic bokeh, odszumic i heja - wystawic na nasza klase. Wydaje mi sie, ze czasem juz sam opis obiektywu sugeruje nam jak dobrze moze sprawowac obiektyw. Np Zuiko 1.4/50, jezeli pochodzi z dobrej reki - zawsze bedzie bardzo dobry i w rozsadnej cenie mozna go kupowac w ciemno, bez brania do reki. Osobiscie nie bardzo wyobrazam sobie aby nawet spec od pp zrobil zdjecie komorka nasladujace VC Lanthar'a 125, UV Nikkor 4.5/105, Sankyo Kohki Komura 1.8/100.....
pozdrowienia, wojtek
Awatar użytkownika
zby
-#
Kontakt:

Post autor: zby »

Jerzy - no tu sie zgodze z Toba - tez robie dwoma na krzyz wszystko, ale temu japoncowi co wymyslil slowo bokeh to bym jaja urwal... Polecam ten artykulik, podpisuje sie pod nim wszystkimi czterema konczynami : http://www.dantestella.com/technical/opiate.html , moze nawet przetlumaczyc to trzeba i wrzucic gdzies tu na korex?
trumil - troche wiecej wiary w specow od pp i wspolczesne komorki :> , Ty anglojezyczny jestes jak widze wiec rzuc okiem na wypociny Stelli, zrozumiesz mysle wtedy moj punkt widzenia. Domyslam sie ze te egzotyczne nazwy ktore nam tu zapodales sa zwiazane wlasnie z (moim zdaniem) bezsensownym skupianiem sie na tym co obiektyw robi poza polem ostrosci. To oczywiscie rzecz gustu a o tym ponoc sie nie dyskutuje :) Ja jestem raczej zainteresowany poszukiwaniami idacymi w przeciwnym kierunku. Jasne, zdarza mi sie otwierac obiektyw na maxa, rzadko i jesli mnie do tego zmuszaja, ale tak sie sklada ze obiektywy ktore wybralem dlatego ze fenomenalnie ostrza - rowniez niezle rozmywaja.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, 19:21 przez zby, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ