Wydajność Colorteca C-41 / Ilford XP2
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Obecnie kolory robię Tetenalem. Rozrobiłem zestaw litrowy na 500 ml, zgodnie z propozycją podania w ulotce. Czytam tam, że z jednego roztworu 500 ml da się wywołać do ok. 8 rolek 135/36, jak również, że "w przypadku obróbki przeważającej części błon wysokoczułych (ISO 400 i powyżej) zaleca się maksymalnie trzy cykle obróbki na litr wywoływacza barwnego". Ok, nadążam. Oto, co wymoczyłem w roztworze:
- Kodak ProImage ISO 100,
- Kodak Color ISO 200 x 2,
- Ilford XP2 ISO 400 x 2.
Jak traktować tego Ilforda? Albo raczej, jak wywoływacz będzie go traktował? Zarówno pierwsza, jak i druga rolka wyszły jak dla mnie i na moje możliwości ok, tylko no właśnie - czy następna rolka albo dwie też będą takie? Czy ktoś ma może z tym jakieś doświadczenia?
Oczywiście, zawsze mogę być pierwszy... tylko że nie jestem już przekonany, że będę miał jeszcze przyjemność z XP2. Kupiłem go wtedy, kiedy okazało się że nikt mi w mieście nie zrobi czarno-białego filmu, a i kolor z trudem. Niedługo później sam sobie wywołałem pierwszą Fomę, toteż i pretekst do kupowania XP2 zniknął. Ale ciekawość pozostała.
- Kodak ProImage ISO 100,
- Kodak Color ISO 200 x 2,
- Ilford XP2 ISO 400 x 2.
Jak traktować tego Ilforda? Albo raczej, jak wywoływacz będzie go traktował? Zarówno pierwsza, jak i druga rolka wyszły jak dla mnie i na moje możliwości ok, tylko no właśnie - czy następna rolka albo dwie też będą takie? Czy ktoś ma może z tym jakieś doświadczenia?
Oczywiście, zawsze mogę być pierwszy... tylko że nie jestem już przekonany, że będę miał jeszcze przyjemność z XP2. Kupiłem go wtedy, kiedy okazało się że nikt mi w mieście nie zrobi czarno-białego filmu, a i kolor z trudem. Niedługo później sam sobie wywołałem pierwszą Fomę, toteż i pretekst do kupowania XP2 zniknął. Ale ciekawość pozostała.
Możesz spróbować wydłużyć czas o 10%.
Kiedyś trafiłem na artykuł, ze z litra Tetenala da się zrobić 50 rolek odpowiednio wydłużając czas, ale nigdy sam tego nie próbowałem.
Kiedyś trafiłem na artykuł, ze z litra Tetenala da się zrobić 50 rolek odpowiednio wydłużając czas, ale nigdy sam tego nie próbowałem.
Rolka XP2 kosztuje ponad 20zł, litr Colorteca C41 na 12-16 błon kosztuje 100zł, więc wywołanie jednego filmu to między 6 a 8zł. Ja bym nie ryzykował zepsucia filmu, tylko stosował chemię zgodnie z instrukcją.
Jeśli rozrabiasz po 500ml, to możesz w nim robić po 2 filmy >400ASA na jedno wołanie, po 3 cykle, czyli razem 6 takich filmów z 500ml.
W instrukcji masz zalecenie o ile przedłużać czas wywoływania i blixa w zależności od przebiegu chemii - tego się trzymaj. Ja w 500ml Colorteca wywołuję 4x po 2 filmy Kodak Gold 200 i wszystkie wychodzą dobrze, przy założeniu odpowiedniego przedłużania czasów.
Jeśli rozrabiasz po 500ml, to możesz w nim robić po 2 filmy >400ASA na jedno wołanie, po 3 cykle, czyli razem 6 takich filmów z 500ml.
W instrukcji masz zalecenie o ile przedłużać czas wywoływania i blixa w zależności od przebiegu chemii - tego się trzymaj. Ja w 500ml Colorteca wywołuję 4x po 2 filmy Kodak Gold 200 i wszystkie wychodzą dobrze, przy założeniu odpowiedniego przedłużania czasów.
A nie napisali coś na temat jakiej będą jakości te negatywy powiedzmy 40-sty az do 50-go? 50 filmów w 1litrze

Uzależniony od fotociemni .
apphex, jasne, może 100 w litrze? Wiesz fabryczne 8, a owe 50, to nawet jakby przyjæć, że producent zachęca do częstszej wymiany chemii jednak spora różnica.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ja tylko napisałem, ze ktoś kiedyś z tym eksperymentował i na blogu opisał swoje przemyślenia, obliczenia i obserwacje. Nie twierdzę, że efekty były rewelacyjne, powtarzalne etc.
Nie rzucajcie mnie do krokodyli za to

Nie rzucajcie mnie do krokodyli za to

Wydaje mi się, że trafiłem na odpowiedź na moje pytanie - chociaż nie jest to napisane w sposób dla mnie oczywisty, ale chyba tak idzie wywnioskować. Oczywiście gdzie? W ulotce ze specyfikacją.
Z tego może wynikać że pomijając opis, technicznie trzeba film traktować jako zwykłą 200.Wydajność Colorteca C-41 / Ilford XP2
Aż takich eksperymentów z 50-ma rolkami nie robiłem, ale bardzo umownie traktuję zalecenia producenta w przypadku Colorteca. Koncentrat na 1 litr wykorzystuję w 2 porcjach na 500 ml, w każdej wołam jakieś 12 -15 filmów (zazwyczaj setki i czterysetki w równych proporcjach). Czas wołania zwiększam proporcjonalnie dla każdej partii dochodząc na koniec do 4,5 min w 38 st.C. Nie zauważyłem negatywnych efektów w kolorystyce, ale fotografuję hobbystycznie, więc i purystą jakimś w tym względzie nie jestem. Rozważania te będą tracić na wartości w związku z upadkiem Tetenala

może ADOX :D
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Żebyśmy się nie zdziwili

Nawet jeśli, to zawsze lepiej niż upadek całkowity.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Tu przykłady z Ilforda. Niestety zdjęcia po przejściach, oryginalne skany wsadziłem nie wiem gdzie.
Tu pierwsza rolka, w nieco bardziej normalnych warunkach oświetleniowych
Całkiem dobrze to wygląda.. jak na moje oko.