Hej!
Zgłosił się do mnie architekt, który chce wykorzystać jedno z moich zdjęć jako fototapetę na ścianie pomieszczenia. Ktoś orientuje się jak wycenić taką usługę?
Pozdrawiam!
Wycena zdjęcia
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- technik219
- -#
Wycena zdjęcia
To zależy 
Zależy od tego, czy:
1. Udostępnisz mu tylko pliczek z aparatu,
2. Czy sam ten pliczek opracujesz pod konkretne parametry kolorystyczne, przeskalujesz itp.
3. Czy z tego pliczku sam zlecisz wykonanie fototapety według jego życzeń i dasz mu gotowy produkt do przyklejenia na ścianę.
4, Czy dokupisz do tego wiaderko kleju, dopożyczysz drabinkę i poprosisz kolegę by Ci pomógł tę fototapetę przykleić i jak się z nim będziesz później rozliczał.
5. Czy ta fototapeta to będzie jednostkowy wyrób, czy raczej ów architekt będzie ją rozpowszechniał w większym nakładzie.
6. Czy architekt chodzi w czapce, w kapeluszu, czy może z gołą głową.
7. Czy chodzi w krawacie (wiadomo - jaki jest klient w krawacie ...)
8. Czy jesteś członkiem ZPAF lub innej organizacji skupiającej artystów fotografów, np. Magnum.
Żartujemy, żartujemy...
A ile dla Ciebie jest warte to zdjęcie?
Wejdź na jakąś stronę agencji ze zdjęciami na sprzedaż i tam masz wyszczególnione ile trzeba zapłacić za plik o konkretnych wymiarach i do konkretnej publikacji. Tam podają np. że do jednokrotnej publikacji plik 2000x3000 kosztuje tyle, do wielokrotnej tyle, do innego użytku (jakiego) tyle, a cena pliku wzrasta wraz z jego rozmiarami.
I nie łudź się, że zrobisz interes życia tym jednym zdjęciem. W Polsce nie ma rynku fotografii artystycznej, nie ma żadnego rynku fotografii a kosztuje ona tylko (aż) tyle, ile kupujący zechce za nią zapłacić. Czasem jest to 50 złotych, czasem 300 - nie ma reguły. A ile kosztuje dobra jakościowo fototapeta w Leroy Merlin?

Zależy od tego, czy:
1. Udostępnisz mu tylko pliczek z aparatu,
2. Czy sam ten pliczek opracujesz pod konkretne parametry kolorystyczne, przeskalujesz itp.
3. Czy z tego pliczku sam zlecisz wykonanie fototapety według jego życzeń i dasz mu gotowy produkt do przyklejenia na ścianę.
4, Czy dokupisz do tego wiaderko kleju, dopożyczysz drabinkę i poprosisz kolegę by Ci pomógł tę fototapetę przykleić i jak się z nim będziesz później rozliczał.
5. Czy ta fototapeta to będzie jednostkowy wyrób, czy raczej ów architekt będzie ją rozpowszechniał w większym nakładzie.
6. Czy architekt chodzi w czapce, w kapeluszu, czy może z gołą głową.
7. Czy chodzi w krawacie (wiadomo - jaki jest klient w krawacie ...)
8. Czy jesteś członkiem ZPAF lub innej organizacji skupiającej artystów fotografów, np. Magnum.
Żartujemy, żartujemy...
A ile dla Ciebie jest warte to zdjęcie?
Wejdź na jakąś stronę agencji ze zdjęciami na sprzedaż i tam masz wyszczególnione ile trzeba zapłacić za plik o konkretnych wymiarach i do konkretnej publikacji. Tam podają np. że do jednokrotnej publikacji plik 2000x3000 kosztuje tyle, do wielokrotnej tyle, do innego użytku (jakiego) tyle, a cena pliku wzrasta wraz z jego rozmiarami.
I nie łudź się, że zrobisz interes życia tym jednym zdjęciem. W Polsce nie ma rynku fotografii artystycznej, nie ma żadnego rynku fotografii a kosztuje ona tylko (aż) tyle, ile kupujący zechce za nią zapłacić. Czasem jest to 50 złotych, czasem 300 - nie ma reguły. A ile kosztuje dobra jakościowo fototapeta w Leroy Merlin?
Wycena zdjęcia
Ok, zobaczymy. Póki co dałem zdolniejszego koledze skan do obróbki.
Wycena zdjęcia
Właśnie-trafna wypowiedż-u nas nie ma rynku fotografii a rynek sprzedaży sztuki też jest marny.Warstwa nowobogackich z lat 90-tych i początku wieku to w większości prymitywy ,które nawet swojej chałupy nie potrafią zrobić ciekawie a co dopiero rynek sztuki.Uważajcie z wysyłaniem zdjęć przez internet do firm robiących odbitki.Ja swoje zdjęcie roślinek pokrytych lodem z łuną rozczepionych barw (robiłem na cyfrze fuji) zobaczyłem jako tapeta na wesji windows Xp -no chyba że ktoś zrobił podobne zdjęcie a wcześniej robiłem to zdjęcie w labie cyfrowym.Ale zbieżność takiego ustawienia rozczepienia światła wydaje mi się mało prawdopodobna-w naszych sądach to szkoda czasu i nerwów-jedyne pocieszenie to zdjęcie zostało wyróżnione.
- The way I am
- -#
- Kontakt:
Wycena zdjęcia
Myślę że każda praca powinna być szanowna i powinno się dbać o to aby autor tej pracy otrzymał wynagrodzenie.flonidan pisze:Właśnie-trafna wypowiedż-u nas nie ma rynku fotografii a rynek sprzedaży sztuki też jest marny.Warstwa nowobogackich z lat 90-tych i początku wieku to w większości prymitywy ,które nawet swojej chałupy nie potrafią zrobić ciekawie a co dopiero rynek sztuki.Uważajcie z wysyłaniem zdjęć przez internet do firm robiących odbitki.Ja swoje zdjęcie roślinek pokrytych lodem z łuną rozczepionych barw (robiłem na cyfrze fuji) zobaczyłem jako tapeta na wesji windows Xp -no chyba że ktoś zrobił podobne zdjęcie a wcześniej robiłem to zdjęcie w labie cyfrowym.Ale zbieżność takiego ustawienia rozczepienia światła wydaje mi się mało prawdopodobna-w naszych sądach to szkoda czasu i nerwów-jedyne pocieszenie to zdjęcie zostało wyróżnione.
https://youtu.be/DUEbi4r8Pg0
Dzięki,
Dzieki,
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org
Wycena zdjęcia
Od 200 do 2000 - w zależności od zażyłości, Twego wieku i raczej sam powinieneś opracować plik do wydruku, zważaj na jasność gamma - jest to zależne od ustawień drukarki lub kompatybilności: komputer - ploter, co na jedno wychodzi.
Ach skan musi być odpowiedniej wielkości - zobacz jaki wymiar wydruku podaje IV przy 300 dpi - powinien być zbliżony do wielkości wydruku.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Wycena zdjęcia
Tak może powinno być, ale nie jest i nie dotyczy to tylko zdjęć. Jak coś już wpada do internetu to koniec. Kiedyś wydawało mi się, że można z tym walczyć, ale to walka z wiatrakami. Upomnisz kogoś - usunie, ale zaraz się pojawią 2 kopie gdzieś indziej u innych.The way I am pisze: ↑09 mar 2019, 19:45Myślę że każda praca powinna być szanowna i powinno się dbać o to aby autor tej pracy otrzymał wynagrodzenie.

Mój artykuł na dotyczący taniego leasingu samochodów - tani leasing, najlepszy, czyli jaki i jak wybrać ten najlepszy tani leasing samochodu?
Ostatnio zmieniony 06 maja 2021, 13:35 przez heimer, łącznie zmieniany 2 razy.
Wycena zdjęcia
Najgorsze że połowa z tych ludzi nie widzi problemu, bo przecież "domena publiczna", "przecież to z internetu". Nu, da, zdjęcie się samo zrobiło i wrzuciło.
Wycena zdjęcia
Ja jestem generalnie takiego zdania: jak dajesz zdjęcie do sieci to godzisz się z utratą jakiejkolwiek kontroli nad jego wykorzystaniem. Dlatego moich zdjęć w internecie prawie nie zamieszczam a jeżeli już to w zredukowanej jakości. A poza tym: moje zdjęcia są zbyt słabe i sztampowe żeby nadawały się do czegokolwiek także nie ma problemu 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Wycena zdjęcia
otóż to

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.