wycena sprzętu fotograficznego-filtry, aparaty i lampy

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Jakuda
-#

wycena sprzętu fotograficznego-filtry, aparaty i lampy

Post autor: Jakuda »

Hej:)
Jestem nowy na tym forum.
Sam interesuję się fotografią (trochę), lecz mój dziadek był zawodowym fotografem.
Zostało mi po nim trochę sprzętu.
Chciałem Was się zapytać ile są warte pojedyncze elementy(może ktoś byłby zainteresowany)?
Załączam przykładowe zdjęcie- a galeria wszystkiego tutaj:
http://fotowrzut.pl/0KSTVSFKHO
http://fotowrzut.pl/0N3J65UN46

są to głównie filtry do fotografii czarno-białej, różne duperele, akcesoria, zestaw do reprodukcji, aparaty- czajka, smiena, kiev. Zupełnie osobno mój kolega też chciał sprzedać wyposażenie studia-lampy itp.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Kuba
Załączniki
IMG_3937.JPG
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Wstaw na Al.e..o od 1 zł, a rynek sam zweryfikuje wartość. ;-) Pzdr.
P.S.
Z tego co pokazałeś to raczej nie spodziewaj się dużych pieniędzy.
Fan Pentax'a.
Jakuda
-#

Powalos,
Dzięki za odpowiedź.

Odnosisz się do wszystkich gratów z galerii czy tylko do tej jednej fotki?

Wiesz całościowo to nie ma sensu sprzedać bo mało kto potrzebuje wszystko, a jeśli już to weźmie całość bo potrzebuje pare rzeczy za x a reszta dla niego ma zerową wartość.

Hihi, no nie spodziewam sie milionów. ale na allegro rozpiętość cenowa za filtry jest od 6zł-300 i po opisie specjalnie sie nie różnią.
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Powiem tak : filtr polaryzacyjny produkcji ZSRR fi 52 - za złotówkę bym się zastanawiał. Taki sam ale Heliopana - 300zł biorę w ciemno. Tutaj widzę sporo produkcji NRD , a to jest raczej niższa półka, bez powłok.
Ciekawe są filtry małych średnic, trudne do dostania, jak się trafi potrzebujący to i kilkadziesiąt złotych zapłaci.
Śruby statywowe, potrzebna rzecz. Redukcje filtrowe, tak samo. jest tu dział Bazar, tam się zaprezentuj.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Pisałem o galerii filtrów itp. klamotów, które pokazujesz tu: http://fotowrzut.pl/0KSTVSFKHO
Natomiast co do zestawu oświetlającego w studio się nie wypowiadam. Sądzę jednak, że jest on trochę wart (oczywiście sprawny), ale tu niech się wypowiedzą ci, którzy używają podobnego wyposażenia. Ja jestem amatorem i nie mam studio. :-) Pzdr.
Fan Pentax'a.
Jakuda
-#

Dzięki- to już jakiś konkret.
Nie chciałem z tym iść do giełdy bo nie mam skonkretyzowanych cen każdej jednej rzeczy.
z tymi małymi- to tak myślałem, mało popularne więc pewnie mają większą wartość ale tylko dla kogoś kto potrzebuje.
ale jak patrzyłem na alle to pierwszy lepszy filtr żółty ok 60mm w licytacji były po ok. 50zł...
firmy są przeróżne, lifa, meopta itp ale najwięcej Panchromar i takich z logiem C w trójkącie i w kole
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

i takich z logiem C w trójkącie i w kole
Czyli Советские ;-) Nniej warte niż Panchromar. Panchromar nie jest taki zły - dla amatora do fotografii tradycyjnej cz-b to bardzo dobra rzecz.
Lux mea lex
Nomad
-#

Jakby to było fi 60 to jest to dużo warte :) Panchromary 58 też nie są złe, te o mocnej barwie są cenione.
Logo C w kole i trójkącie to produkcja byłego ZSRR. Obfotografuj każde szpejo oddzielnie, i na Bazar. Fortuna to to nie jest, ale się po kilka złotych uzbiera przyzwoita suma.

PS Czy te małe skórzane futeraliki mają jakąś zawartość ? Jeżeli tak to jaką ?
Na samym dole ostatniej i trzeciej od końca fotki.
Jakuda
-#

Ok pare kolejnych godzin mi zajęło spisywanie tego.
Oto lista:
13- oprawka
16-zielony
17-soczewkowy wciskany
18- Panchromar-pomarańczowy, UV, 3x oprawka
18,5-żółty, Panchromar -Żółty,
19-UV
22- żółty wciskany, niebieski, oprawka
27-żółty
28-LIFA Panchrom 100 Biały?, Rolleiflex -żółty
29-zielony, MEOPTA GR1-zielony
30-PZO efektowy/zmiękczający, PZO-żółty
30,5-ZEISS GR 1- Zielony
32- LIFA-żółty, efektowy/zmiękczający, C.F.Riendich-soczewkowy, 2x szkło żółte, szkło brązowe
34-Meopta UV0
35-LIFA- żółty
35.5-efektowy/zmiękczający
36-żółty, жc-17 żółty, jasno żółty, 36->21 żółty, 36->44 sprężynowy D.R.P żółty
37-PZO niebieski, ZEISS jasno żółty, UV/efektowy, PZO jasno żółty
40-PZO zielony
40,5-ROLLEI soczewkowy, połówkowy żółto-biały, OMO-soczewkowy, efektowy/zmiękczający, G2 żółty, Voigtlander UV, UV/efektowy, szary, szary hc-2x OMO, Szary HC-4x OMO, жc10, ц 2p soczewka, ciemno szary, uv/efektowy (04), UV (UVS1), żółty (g3), 2x zielony (GGR2), zielony ж3C-5 OMO, zielony, UV/efektowy, Pomarańczowy 0-2.8x, szkło żółte
42-LIFA zielony, PZO ciemno żółty, efektowy/zmiękczający, Voigtlander-soczewkowy, B+W VL 2 soczewkowy,
46-ж-2x ciemno żółty, ж-1,4x żółty, UV, H-4x szary, sprężynowy zielony
49-2x UVS1, B-szary, UV/efektowy Gelbmittel 2-3x, RC12- Brązowy, pomarańczowy, czerwony, niebiesko-zielony, niebieski, ж 3-1,4 zielony, żółty ciemno żółty ж-1.4x jasno żółty, Vivitar UV-haze, UV, Kalimar Haze UV, UV/efektowy, UV/szary, H-4x ciemno szary, Szkło połówkowe półksiężyc efektowe/zmiękczające
51-efektowy/zmiękczający, skylight-zmiękczający, Jasno niebieski, ciemno niebieski
52-Yashica żółty, ж-2x ciemno żółty, Y-1,4x Jasno żółty, 0-2.8x Pomarańczowy, Soczewkowy, UV/efektowy Ф Ф-3 Д8, h-4x ciemno szary, YG-2x zielony
55-Vivitar UV-Haze, 2x UV, zielony
58-UV/efektowy, UV, UV-skylight,
61- D.R.P sprężynowy żółty
62- UV
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

A średnice? Średnice są bardzo ważne, nie tylko kolory.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ale to chyba są średnice, bo widzę tam tylko typową rozmiarówkę. Co prawda te najmniejsze nic mi nie mówią, ale od
Jakuda pisze:30,5-ZEISS GR 1- Zielony
w górę to już normalne rozmiary.

[ Dodano: Wto 19 Sty, 2016 ]
Jakuda, Jak chcesz to sprzedać (choć uważam, że jeżeli interesujesz się fotografią to na to za wcześnie*), to niestety musisz zrobić prawdziwy remanent. Sprawdzić co jest co, spisać stan, rozmiary itd.
Ale możesz co będzie równie pracochłonne i też kosztowne wystawić jak radził powalos, od złotówki każdą sztukę osobno i liczyć na farta.

*Dlaczego uważam, że za wcześnie. Bo niektóre zabawki mogą Ci się przydać. Jak nabierzesz doświadczenia. A to co tam masz już nie stanieje, najwyżej zdrożeje.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jakuda
-#

oo to ciekawe, myślałem że od czasów cyfry wartość coraz bardziej zbliża się do wartości złomu.
te liczby na początku to są rozmiary gwintu w mm:)
jakie jeszcze informacje o filtrach byłyby potrzebne?
hmm no chciałbym sprzedać poprostu po cenach troche niższych niż średnie allegrowe, niżeli wystawiać całość od 1zł i sie licytacja skończy na 5zł:)
Nomad
-#

Cena takowego szpeja rośnie wraz ze zmniejszającą się dostępnością. Lat temu dziesięć cały zbiór byłby wart funta kłaków. Obecnie wartość rośnie- ale jeżeli chcesz sprzedać te klamoty za rozsądną cenę, musisz popracować nad specyfikacją. To co wypisałeś , jest zbyt chaotyczne - byłbym zainteresowany kilkoma filtrami, ale ich odszukanie w tym co podajesz jest problematyczne. Gdybyś bywał w Krakowie, zrobiłbym ci sensowny opis.
PS najwięcej warte są chyba tubusy od Dursta.
Jakuda
-#

Nomad- hihi no to trafiłeś bo jestem z Krakowa:)

Te zdjęcia robiłem pare tyg temu. dopiero potem poukładałem rozmiarami i spisałem... i mam je tak podzielone, że jak kogoś interesują filtry z danego rozmiaru to je obfotografuje z osobna.
o naprawde te dursty? a ktoś mi powiedział że najmniej bo nie idzie tego dopasować tak jak zestawu do reprodukcji i filtrów/redukcji do konkretnych aparatów.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Jakuda pisze:o naprawde te dursty? a ktoś mi powiedział że najmniej bo nie idzie tego dopasować tak jak zestawu do reprodukcji i filtrów/redukcji do konkretnych aparatów.
Tubusy Dursta nie są do aparatów tylko powiększalników. Trzeba sprawdzić co to jest i do czego pasuje.
Na marginesie. Ten zestaw do kopiowania slajdów jest niekompletny. Brak szyny w mieszku praktycznie uniemożliwia jego używanie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ