Wephota FO5 - solaryzacja?

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Wephota FO5 - solaryzacja?

Post autor: pasiasty »

Trzy zjawiska, których przyczyny nie udało mi się odgadnąć, pojawiły się przy wywoływaniu filmu Wephota FO 5. Film ten miałby być następcą ORWO FO 5, ale na nim (oczywiście ze 20 lat po dacie ważności) nic podobnego nie zaobserwowałem. Poniższe zdjęcia są skanowane w świetle odbitym, aby było widać o co chodzi.

Obrazek od strony emulsji

Obrazek od strony podłoża

Rodinal (Adolux APH 09) 1+100, czas "na oko", Fomafix 1+5

1. w światłach negatyw wygląda jak nieutrwalony, ale dłuższe moczenie w utrwalaczu nic nie zmienia; czy to może solaryzacja się tak objawia?

2. na krawędziach pojawia się srebrzysta ramka, im dłużej się film w wywoływaczu kąpie, tym szersza

3. film barwi utrwalacz na żółto, przy czym utrwalacz dalej utrwala
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Oto, co piszą o tym materiale na forum Fotoimpex:
FO 5 heisst : orthochromatisch ( rotlichunempfindlich) 5 - bis zu einer gradiation oder i´m negativprozess : bis zu einem gamma von 5 entwickelbar -
wenn die filme also durchs altern weicher werden kannst Du natürlich in bereiche kommen , die évtl. einem lithfilm entsprechen , d.h dichten bis 2,5 -... 2,8 und evtl. grauwerte , aber das mußt Du dann wirklich austesten
ich würde aber auf jedenfall einen positiventwickler nehmen und nach sicht entwickeln als positiventwickler würde ich es mit moersch separol soft als erstes versuchen , sollte es zu flau werden dann nimm separal he in einem höheren verdünnungsverhältnis als für bilder ( 1+6 bis 1+8 ) bin gespannt auf Deine ergebnisse (habe nämlich auch noch eine rolle von dem film)
Chodzi mniej więcej o to, że
FO 5 oznacza: ortochromatyczny (nieczuły na światło czerwone), 5 - to oznaczenie gradacji, a w procesie negatywowym najwyższy współczynnik gamma: 5, do jakiego można ten materiał wywołać.
W procesie starzenia kontrastowość spada, jednak jednak efekt, który się otrzymuje przypomina materiały typu lith, czyli gęstość do 2,5 - ... 2,8 i ewentualnie szarości, ale naprawdę trzeba to wypróbować. Ja użyłem wywoływacza pozytywowego i wywoływałem z podglądem.
Jako wywoływacz pozytywowy wziąłem pod uwagę w pierwszej kolejności Moersch SEPAROL, jeśli da obraz zbyt płaski, następnie Separol w wyższym stosunku rozcieńczania niż do zdjęć (1 +6 do 1 +8) . Czekam na Twoje wyniki itd, itp grzeczności.
Czyli nie jest to solaryzacja, a normalny efekt starego filmu graficznego. Piszą tam jeszcze, że do normalnych zdjęć on się nie nadaje - co nie jest dziwne z taką kontrastowością. Używany był do reprodukcji rastrowych.
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=977
Lux mea lex
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

Starego w jakim sensie? Raczej nie daty ważności, bo film jest nowy, świeżo kupiony. Zresztą na oryginalnym ORWO tych efektów nie ma, może ma to jakiś związek z opisanym spadkiem kontrastowości.

O tym, że FO5 jest bardzo kontrastowy wiem, próbuję go używać do "nienormalnych" zdjęć.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Nie wiem, uruchomiłem tylko szukajkę. Ty też możesz ;-)
Lux mea lex
ODPOWIEDZ