Smiena 8m jako dziurkacz
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Smiena 8m jako dziurkacz
Witam. Wpadłem na pomysł że przerobię i tak bezużyteczny aparat marki smiena 8m na pinhola. Chciałem się pochwalić. Zajęło mi to jakieś 30 min z rozgrzaniem pistoletu do kleju na gorąco. Włożyłem negatyw marki rossman efekty za kilka dni bo jeszcze ok pół filmu zostało. Ciekaw jestem czy sam aparat jest szczelny bo z tymi wynalazkami było różnie. Tylko jak na razie trochę mi wstyd z tym się szwendać po mieście i robiłem parę kadrów na uboczu miasta.
Re: Smiena 8m jako dziurkacz
Cholerka , mój pierwszy aparat .dugi1985 pisze:Witam. Wpadłem na pomysł że przerobię i tak bezużyteczny aparat marki smiena 8m na pinhola. Chciałem się pochwalić. Zajęło mi to jakieś 30 min z rozgrzaniem pistoletu do kleju na gorąco. Włożyłem negatyw marki rossman efekty za kilka dni bo jeszcze ok pół filmu zostało. Ciekaw jestem czy sam aparat jest szczelny bo z tymi wynalazkami było różnie. Tylko jak na razie trochę mi wstyd z tym się szwendać po mieście i robiłem parę kadrów na uboczu miasta.
Aż żal patrzeć .
A to pionowe na spuście to co to jest ?
Dla poprawienia wyglądu proponuję założyć węzyk spustowy z blokadą , choć nie pamiętam czy jest taka możliwośc
To zielone na obiektywie zrobić na czarno i założyć osłonę przeciwsłoneczna , szeroka .
na pewno będzie trochę lepiej się prezentowac.
Ale powodzenia.życzę.
To pionowe na spuście migawki to wężyk z blokadą :PTrampek pisze:
Dla poprawienia wyglądu proponuję założyć węzyk spustowy z blokadą , choć nie pamiętam czy jest taka możliwośc
To zielone na obiektywie zrobić na czarno i założyć osłonę przeciwsłoneczna , szeroka .
Ale powodzenia.życzę.
Nie wiem czy to akurat będę rozwijał, ale jak mi się spodoba to zamierzam zrobić coś na większy format z drewna. Blaszka z puszki jest poczerniona od środka. Jak będzie fajny efekt to coś zrobię z tą co jest, a jak nie to do wyrzucenia i inny kawałek puszki :P
-
- -#
To jak zobaczysz efekt na małym obrazku to się nie zrażaj.dugi1985 pisze:To pionowe na spuście migawki to wężyk z blokadą :PTrampek pisze:
Ale powodzenia.życzę.
Nie wiem czy to akurat będę rozwijał, ale jak mi się spodoba to zamierzam zrobić coś na większy format z drewna. Blaszka z puszki jest poczerniona od środka. Jak będzie fajny efekt to coś zrobię z tą co jest, a jak nie to do wyrzucenia i inny kawałek puszki :P
Jedynie przemyśl sprawę zakupu gotowej blaszki z otworem , jednak precyzja w jego wykonaniu gra rolę.
W necie jest taki programik chyba nazywa się Pinhole Designer ale nie jestem pewien
Policzysz w nim średnicę otworu w zależności od formatu , czasy naświetlania dla róznych negatywów itp
Na dużym formacie efekt wygląda znacznie lepiej niż z malego obrazka.
ju_87
- figureliusz
- -#
Dziurka zrobiona w blaszce sprawdza się nieźle, jeśli wykonasz ją precyzyjnie, a da się to zrobić igiełką i odrobiną drobnoziarnistego papieru ściernego. Efekt możesz sprawdzić na przykład skanując dziurkę skanerem - poznasz wtedy jej średnicę oraz precyzję wykonania.
W PinholeDesigner wyliczysz sobie wszystko, co potrzebujesz. Doskonały program.
W PinholeDesigner wyliczysz sobie wszystko, co potrzebujesz. Doskonały program.
ja zrobiłem z symbola, nie wiem jak w 8m ale w symbolu wystarczy odkręcić obiektyw wyjac soczewki i wsadzić blaszke ot i cała robota, a do tego jak ma sie jeszcze jeden obiektyw cały to ma sie wymienna optykę, wymiana zajmuje tyle co odkręcenie 3 śrubek. pozdrawiamdugi1985 pisze:Witam. Wpadłem na pomysł że przerobię i tak bezużyteczny aparat marki smiena 8m na pinhola. Chciałem się pochwalić. Zajęło mi to jakieś 30 min z rozgrzaniem pistoletu do kleju na gorąco. Włożyłem negatyw marki rossman efekty za kilka dni bo jeszcze ok pół filmu zostało. Ciekaw jestem czy sam aparat jest szczelny bo z tymi wynalazkami było różnie. Tylko jak na razie trochę mi wstyd z tym się szwendać po mieście i robiłem parę kadrów na uboczu miasta.
Ja tam nic nie odkręcałem od strony komory filmu. Smiena to tak solidna konstrukcja że starczy ustawić ostrość na siłę za nieskończoność :P i masz obiektyw w ręku, a migawka cała.daxcat pisze:ja zrobiłem z symbola, nie wiem jak w 8m ale w symbolu wystarczy odkręcić obiektyw wyjac soczewki i wsadzić blaszke ot i cała robota, a do tego jak ma sie jeszcze jeden obiektyw cały to ma sie wymienna optykę, wymiana zajmuje tyle co odkręcenie 3 śrubek. pozdrawiamdugi1985 pisze:Witam. Wpadłem na pomysł że przerobię i tak bezużyteczny aparat marki smiena 8m na pinhola. Chciałem się pochwalić. Zajęło mi to jakieś 30 min z rozgrzaniem pistoletu do kleju na gorąco. Włożyłem negatyw marki rossman efekty za kilka dni bo jeszcze ok pół filmu zostało. Ciekaw jestem czy sam aparat jest szczelny bo z tymi wynalazkami było różnie. Tylko jak na razie trochę mi wstyd z tym się szwendać po mieście i robiłem parę kadrów na uboczu miasta.
[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 ]
Tak patrzyłem na znanym portalu aukcyjnym i jak za takie badziewie to słono sobie liczą. Wolę za to kupić materiał i zrobić coś z drewna.J.A. pisze: A do szybkiego przerabiania czegoś na dziurkacz, to idealnie się Ami 66 nadaje.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, 19:56 przez dugi1985, łącznie zmieniany 2 razy.
no nie wiem, czy robienie nie będzie droższe. W moim przypadku tanio nie wyszło bo za przycięcie sklejki sporo zapłaciłem. Za to satysfakcja z własnoręcznie zrobionego aparatu rekompensuje to trochę. W ogóle robione aparaty są nawet lepsze od mojej Praktiki przerobionej na pinhola. Tzn. mi lepsze wychodzą zdjęcia z tych robionych z pudełek, puszek i tektury.
W mojej adaptowanej Praktice (patent podobny do Twojej Smieny) kadr jest b. zawężony- jak z teleobiektywem. Ciekawy jestem, czy też tak masz?
A co do reakcji ludzi na dziwny aparat to po prostu trzeba się przyzwyczaić. Raz myśleli, że żebrzę, jak z puszką w centrum miasta stałem, a ilu cieciów i parkingowych mnie przeganiało to już nie wspomnę.
Chociaż bywają i pozytywne reakcje.
W mojej adaptowanej Praktice (patent podobny do Twojej Smieny) kadr jest b. zawężony- jak z teleobiektywem. Ciekawy jestem, czy też tak masz?
A co do reakcji ludzi na dziwny aparat to po prostu trzeba się przyzwyczaić. Raz myśleli, że żebrzę, jak z puszką w centrum miasta stałem, a ilu cieciów i parkingowych mnie przeganiało to już nie wspomnę.

-
- -#
- Kontakt:
o matko zobatrzcie na to:
http://www.fotonegatyw.com.pl/pl/p/Kame ... le-Kit/906
Rozwaliło mnie to konkretnie..
Kupowanie cokolwiek poza materiałami na otworek chyba mija się z celem. Czarna tekturową teczkę kupisz za piątaka. Piwo 2-3zł chyba że ktoś lubi droższe. Z tym że często droższe maja wytłoczenia na puszkach i się nie nadająmichalkruk pisze:o matko zobatrzcie na to:

Jak to ktoś kupuje to niech kupuje. Wróżbici i inni magicy i wróżki też jednak żyją z cudzej głupoty.