Smiena 8m jako dziurkacz

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

dugi1985
-#

Smiena 8m jako dziurkacz

Post autor: dugi1985 »

Witam. Wpadłem na pomysł że przerobię i tak bezużyteczny aparat marki smiena 8m na pinhola. Chciałem się pochwalić. Zajęło mi to jakieś 30 min z rozgrzaniem pistoletu do kleju na gorąco. Włożyłem negatyw marki rossman efekty za kilka dni bo jeszcze ok pół filmu zostało. Ciekaw jestem czy sam aparat jest szczelny bo z tymi wynalazkami było różnie. Tylko jak na razie trochę mi wstyd z tym się szwendać po mieście i robiłem parę kadrów na uboczu miasta.
Załączniki
DSC06429.jpg
Trampek
-#

Re: Smiena 8m jako dziurkacz

Post autor: Trampek »

dugi1985 pisze:Witam. Wpadłem na pomysł że przerobię i tak bezużyteczny aparat marki smiena 8m na pinhola. Chciałem się pochwalić. Zajęło mi to jakieś 30 min z rozgrzaniem pistoletu do kleju na gorąco. Włożyłem negatyw marki rossman efekty za kilka dni bo jeszcze ok pół filmu zostało. Ciekaw jestem czy sam aparat jest szczelny bo z tymi wynalazkami było różnie. Tylko jak na razie trochę mi wstyd z tym się szwendać po mieście i robiłem parę kadrów na uboczu miasta.
Cholerka , mój pierwszy aparat .
Aż żal patrzeć .

A to pionowe na spuście to co to jest ?

Dla poprawienia wyglądu proponuję założyć węzyk spustowy z blokadą , choć nie pamiętam czy jest taka możliwośc
To zielone na obiektywie zrobić na czarno i założyć osłonę przeciwsłoneczna , szeroka .

na pewno będzie trochę lepiej się prezentowac.
Ale powodzenia.życzę.
dugi1985
-#

Trampek pisze:

Dla poprawienia wyglądu proponuję założyć węzyk spustowy z blokadą , choć nie pamiętam czy jest taka możliwośc
To zielone na obiektywie zrobić na czarno i założyć osłonę przeciwsłoneczna , szeroka .

Ale powodzenia.życzę.
To pionowe na spuście migawki to wężyk z blokadą :P
Nie wiem czy to akurat będę rozwijał, ale jak mi się spodoba to zamierzam zrobić coś na większy format z drewna. Blaszka z puszki jest poczerniona od środka. Jak będzie fajny efekt to coś zrobię z tą co jest, a jak nie to do wyrzucenia i inny kawałek puszki :P
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

dugi1985 pisze:
Trampek pisze:

Ale powodzenia.życzę.
To pionowe na spuście migawki to wężyk z blokadą :P
Nie wiem czy to akurat będę rozwijał, ale jak mi się spodoba to zamierzam zrobić coś na większy format z drewna. Blaszka z puszki jest poczerniona od środka. Jak będzie fajny efekt to coś zrobię z tą co jest, a jak nie to do wyrzucenia i inny kawałek puszki :P
To jak zobaczysz efekt na małym obrazku to się nie zrażaj.
Jedynie przemyśl sprawę zakupu gotowej blaszki z otworem , jednak precyzja w jego wykonaniu gra rolę.
W necie jest taki programik chyba nazywa się Pinhole Designer ale nie jestem pewien
Policzysz w nim średnicę otworu w zależności od formatu , czasy naświetlania dla róznych negatywów itp
Na dużym formacie efekt wygląda znacznie lepiej niż z malego obrazka.
ju_87
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Dziurka zrobiona w blaszce sprawdza się nieźle, jeśli wykonasz ją precyzyjnie, a da się to zrobić igiełką i odrobiną drobnoziarnistego papieru ściernego. Efekt możesz sprawdzić na przykład skanując dziurkę skanerem - poznasz wtedy jej średnicę oraz precyzję wykonania.

W PinholeDesigner wyliczysz sobie wszystko, co potrzebujesz. Doskonały program.
Awatar użytkownika
daxcat
-#
Kontakt:

Post autor: daxcat »

dugi1985 pisze:Witam. Wpadłem na pomysł że przerobię i tak bezużyteczny aparat marki smiena 8m na pinhola. Chciałem się pochwalić. Zajęło mi to jakieś 30 min z rozgrzaniem pistoletu do kleju na gorąco. Włożyłem negatyw marki rossman efekty za kilka dni bo jeszcze ok pół filmu zostało. Ciekaw jestem czy sam aparat jest szczelny bo z tymi wynalazkami było różnie. Tylko jak na razie trochę mi wstyd z tym się szwendać po mieście i robiłem parę kadrów na uboczu miasta.
ja zrobiłem z symbola, nie wiem jak w 8m ale w symbolu wystarczy odkręcić obiektyw wyjac soczewki i wsadzić blaszke ot i cała robota, a do tego jak ma sie jeszcze jeden obiektyw cały to ma sie wymienna optykę, wymiana zajmuje tyle co odkręcenie 3 śrubek. pozdrawiam
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Symbol, od nie Symbola różni się tylko tym, że w Symbolu są symbole na obiektywie :mrgreen:
A do szybkiego przerabiania czegoś na dziurkacz, to idealnie się Ami 66 nadaje.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
dugi1985
-#

daxcat pisze:
ja zrobiłem z symbola, nie wiem jak w 8m ale w symbolu wystarczy odkręcić obiektyw wyjac soczewki i wsadzić blaszke ot i cała robota, a do tego jak ma sie jeszcze jeden obiektyw cały to ma sie wymienna optykę, wymiana zajmuje tyle co odkręcenie 3 śrubek. pozdrawiam
Ja tam nic nie odkręcałem od strony komory filmu. Smiena to tak solidna konstrukcja że starczy ustawić ostrość na siłę za nieskończoność :P i masz obiektyw w ręku, a migawka cała.

[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 ]
J.A. pisze: A do szybkiego przerabiania czegoś na dziurkacz, to idealnie się Ami 66 nadaje.
Tak patrzyłem na znanym portalu aukcyjnym i jak za takie badziewie to słono sobie liczą. Wolę za to kupić materiał i zrobić coś z drewna.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, 19:56 przez dugi1985, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Miałem na myśli raczej "znaleziony na strychu" lub u "dziadka w komódce". Kupowanie tego w tym celu to perwersja. :-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Don
-#
Kontakt:

Post autor: Don »

no nie wiem, czy robienie nie będzie droższe. W moim przypadku tanio nie wyszło bo za przycięcie sklejki sporo zapłaciłem. Za to satysfakcja z własnoręcznie zrobionego aparatu rekompensuje to trochę. W ogóle robione aparaty są nawet lepsze od mojej Praktiki przerobionej na pinhola. Tzn. mi lepsze wychodzą zdjęcia z tych robionych z pudełek, puszek i tektury.
W mojej adaptowanej Praktice (patent podobny do Twojej Smieny) kadr jest b. zawężony- jak z teleobiektywem. Ciekawy jestem, czy też tak masz?

A co do reakcji ludzi na dziwny aparat to po prostu trzeba się przyzwyczaić. Raz myśleli, że żebrzę, jak z puszką w centrum miasta stałem, a ilu cieciów i parkingowych mnie przeganiało to już nie wspomnę. :mrgreen: Chociaż bywają i pozytywne reakcje.
dugi1985
-#

Wstaw tutaj zdjęcie i pochwal się ile ciebie wyszła ta konstrukcja?
Don
-#
Kontakt:

Post autor: Don »

Obrazek 40 zł za 2 komplety sklejki (na dwa aparaty) z przycięciem, wiertła, śrubki, tarcze ścierne, inne narzędzia, pokost lniany, bejca, farba, czarny materiał. Powiedzmy, że cena jednego to jakieś 40 zł , materiałów. Więcej zdjęć na moim blogu.
dugi1985
-#

Pierwszy skan ostatniej klatki tak na szybko. Jestem na razie bardzo zadowolony. Teraz tylko będę poprawiał.
Załączniki
pinhol.jpg
michalkruk
-#
Kontakt:

Post autor: michalkruk »

o matko zobatrzcie na to:
http://www.fotonegatyw.com.pl/pl/p/Kame ... le-Kit/906

Rozwaliło mnie to konkretnie..
dugi1985
-#

michalkruk pisze:o matko zobatrzcie na to:
http://www.fotonegatyw.com.pl/pl/p/Kame ... le-Kit/906

Rozwaliło mnie to konkretnie..
Kupowanie cokolwiek poza materiałami na otworek chyba mija się z celem. Czarna tekturową teczkę kupisz za piątaka. Piwo 2-3zł chyba że ktoś lubi droższe. Z tym że często droższe maja wytłoczenia na puszkach i się nie nadają ;-)
Jak to ktoś kupuje to niech kupuje. Wróżbici i inni magicy i wróżki też jednak żyją z cudzej głupoty.
ODPOWIEDZ