Polaroid 636 Close-Up - jaki film?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Autumn81702
-#

Polaroid 636 Close-Up - jaki film?

Post autor: Autumn81702 »

Witam.

Od długiego czasu (bo kilka lat) posiadam aparat Polaroid 636 Close-Up z oryginalnym opakowaniem, a więc prawdziwy rarytas :).

Niestety, o pobawieniu się w fotografowanie tym aparatem mogę pomarzyć, ponieważ nie mam filmu do tego cudnego sprzętu.

Dlatego też mam kilka pytań odnośnie tego sprzętu:
- na pudełku jest napisane, że aparat używa filmu "Polaroid 600 Plus colour film". I wiem, że to pytanie może zabrzmieć głupio, ale się zapytam: czy można włożyć inny film? Na Allegro takiego filmu nie ma, a na eBay jedyny taki film "Polaroid 600 Plus Color Film" ma datę ważności 06/89.
- w internecie pisano, że bateria zasilająca aparat znajduje się w filmie. Czy to prawda?
- i ostatnie pytanie: jest w ogóle jakaś szansa na to, aby w jakimś punkcie fotograficznym otrzymać film do tego aparatu?

Za odpowiedzi dziękuję.
Sprzęt:
- Panasonic DMC-TZ3
- Polaroid 636 Close-Up (szukam do niego filmu).
CHoSSeN OnE
-#

Re: Polaroid 636 Close-Up - jaki film?

Post autor: CHoSSeN OnE »

Autumn81702 pisze:Witam.

Od długiego czasu (bo kilka lat) posiadam aparat Polaroid 636 Close-Up z oryginalnym opakowaniem, a więc prawdziwy rarytas :).

Niestety, o pobawieniu się w fotografowanie tym aparatem mogę pomarzyć, ponieważ nie mam filmu do tego cudnego sprzętu.

Dlatego też mam kilka pytań odnośnie tego sprzętu:
- na pudełku jest napisane, że aparat używa filmu "Polaroid 600 Plus colour film". I wiem, że to pytanie może zabrzmieć głupio, ale się zapytam: czy można włożyć inny film? Na Allegro takiego filmu nie ma, a na eBay jedyny taki film "Polaroid 600 Plus Color Film" ma datę ważności 06/89.
- w internecie pisano, że bateria zasilająca aparat znajduje się w filmie. Czy to prawda?
- i ostatnie pytanie: jest w ogóle jakaś szansa na to, aby w jakimś punkcie fotograficznym otrzymać film do tego aparatu?

Za odpowiedzi dziękuję.
1. PX 680 Color Shade lub Silver Shade (B&W)- do dostania na Alledrogo, Fotonegatyw, Czarno-Białe. Koszt z dostawą to prawie lub ponad 90 zł, a w kasecie 8 ładunków [; Wkład PX 70 powinien też działać, ale co i jak nalezy zaglądnąc na stronę The Impissible Project. http://www.the-impossible-project.com

2. W kasecie z ładunkami jest bateria.

3. takim pierwszym lepszym / normalnym / za rogiem - chyba żadnej [;
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 12:20 przez CHoSSeN OnE, łącznie zmieniany 1 raz.
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
Autumn81702
-#

Post autor: Autumn81702 »

Aha... a taki film będzie dobry?
http://shop.the-impossible-project.com/ ... 1_px680_ff

Pytam się, bo chciałbym taki film kupić, a nie chciałbym, aby 18 euro/72 złote poszły w błoto, bo film może nie działać, czy coś...
Sprzęt:
- Panasonic DMC-TZ3
- Polaroid 636 Close-Up (szukam do niego filmu).
CHoSSeN OnE
-#

Post autor: CHoSSeN OnE »

Czytamy, szukamy, czytamy, a później pytamy...
One pack of PX 680 Color Shade First Flush Edition delivers 8 uniquely colorful images and works in all Polaroid 600 cameras(...)
Po polsku: tak. Poza tym, taniej będzie kupić na Allegro bo 8,50 ojro przesyłka w tym sklepie, coś podał, a na Alledrogo można mieć za 90 zł z przesyłką priorytetową.
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
ODPOWIEDZ