Tak jak w temacie. Mam trochę błon rentgenowskich w formacie 30x40. Czy jakbym naświetlił je pod powiększalnikiem to uzyskał bym efekt takiego "wielkiego slajdu".
Wiem, że najlepiej po prostu sprawdzić, ale może już ktoś próbował takiej kombinacji i podzieli się doświadczeniami.
Błona rtg zamiast papieru.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
ja wiem, ze nie do końca o to pytasz ale .... http://wozaczynski.com/blog/?p=886
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Pierwsze naświetlnia zrobione. Efekt dość ciekawy. Miło się ogląda takie mega wielkie slajdy. Moje błony są zabarwione na niebieskawo więc odbitki są mało kontrastowe. Wyszło bardzo dużo detali i fajnie ostro.
Następne powiększenie spróbuję zrobić z kontrastowego rollei'a ATP. I mam jeszcze pytanie czy zastosowanie filtrów do papierów MG podbiło by kontrast na takiej błonie RTG?
Następne powiększenie spróbuję zrobić z kontrastowego rollei'a ATP. I mam jeszcze pytanie czy zastosowanie filtrów do papierów MG podbiło by kontrast na takiej błonie RTG?
Filtry do MG nic nie dadzą. Stosuj tylko wywojki do RTG, bedziesz miał ładne kontrasty. Kiedyś eksperymentowałem i wyniki były ok. Wywoływałem w fotonowskim N8, którego skład jest następujący:
Rozpuszczasz w 750ml wody
4 g metolu, 65 g siarczynu sodu, 10 g hydrochinonu, 45 g węglanu sodu, 5 g bromku potasu. Mieszasz, mieszasz i dopełniasz do 1 litra. Standardowe błony moczysz 7 minut, raz na jakiś czas kołysząc kuwetę, w której wołasz.
Dla lepszych kontrastów rób w N14. Jak znajdę w swoich zapiskach skład to napiszę co i jak mieszać.
Rozpuszczasz w 750ml wody
4 g metolu, 65 g siarczynu sodu, 10 g hydrochinonu, 45 g węglanu sodu, 5 g bromku potasu. Mieszasz, mieszasz i dopełniasz do 1 litra. Standardowe błony moczysz 7 minut, raz na jakiś czas kołysząc kuwetę, w której wołasz.
Dla lepszych kontrastów rób w N14. Jak znajdę w swoich zapiskach skład to napiszę co i jak mieszać.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, 21:23 przez piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
- matti_1989
- -#
- Kontakt: