Męski format

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Męski format

Post autor: zieloo »

Dobry wieczór,

Orientowałem się już trochę w temacie, ale nie ukrywam, że liczba możliwości mnie trochę przeraża...

Co polecacie na początek przygody z wielkim formatem? Zależy i na sprzęcie do portretu i ew. do zabrania od czasu do czasu w tzw. plener. Waga nie jest zbyt istotna, ale 10kg pudło raczej nie wchodzi w grę....

Zależy mi na dostępności (roll)kaset i ogólnie akcesoriów, żeby się potem nie okazało, że nic nie pasuje ;-)

Obecnie używam 6x7, czy warto wchodzić w 4x5, czy to tylko półśrodek i lepiej uderzać od razu w 8x10?

Dzięki za podpowiedzi ;-)
Awatar użytkownika
enter
-#

Post autor: enter »

[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
timor
-#

Post autor: timor »

Przy 8x10 to zapomnij o 10 kg. Tyle to będzie ważyl sam statyw. :-P
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

bez przesady, moje 8x10 z obiektywem i statywem wazy niecale 10kg. statyw solidny, odpowiedni do formatu a nie zadna sztuka...

ale zaczalbym od 4x5, przy 8x10 napotkasz na problemy typu "tanie" szkla o dlugiej ogniskowej i chyba mozesz zapomniec o porzadnym powiekszalniku poniza 5-7tys
ja portretowke (500/5,5) kupilem za 3 tys i to raczej okazja byla...szerokie tez nie sa tanie, pomijajac jakies antyki kryjace ten format z niewielkim zapasem.

w 4x5 szkiel jest od zawalenia i to wrecz w smiesznych pieniadzach
za 2,5-3,5tys kupisz owiekszalnik z gornej polki...

tylko jak w plener to Fielda lepiej....duzo lepiej :)
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

dadan_mafak pisze:tylko jak w plener to Fielda lepiej....duzo lepiej :)
Też tak mi się wydaje. Jak wygląda sprawa pokłonów itd w takich aparatach? Nie jest jakoś znacznie ograniczona?

Szkła do 4x5 są faktycznie niezbyt drogie i dostępne nawet u nas.

Jeśli chodzi o powiększalnik to na razie ograniczę się tylko do stykówek, na wszystko przyjdzie pora ;-)

Konkretnie, na jakie 4x5 warto w takim razie zwrócić uwagę?
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

zieloo pisze:Też tak mi się wydaje. Jak wygląda sprawa pokłonów itd w takich aparatach? Nie jest jakoś znacznie ograniczona?
Mam Shen Hao HZX 45 - zakres ruchów wystarczająco duży żeby martwić się czy obiektyw mi to pokryje ;-) Przód i tył standardowe, więc kasety i rolkasety (standard graflok), płytki obiektywowe (linhof?) do wyboru do koloru.
rmarduk
-#

Post autor: rmarduk »

enter, ten filmik jest super, jak się takie coś
transportuje ?
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Henry, ciekawi mnie Twój magiczny powiększalnik z pudła i żarówki z obi, możesz podać więcej szczegółów?

Shen Hao to pierwsze co mi przyszło do głowy ;-) ale chciałbym się ogólnie zorientować, co można polecić początkującemu (jak by nie patrzeć).

Prawdę mówiąc, w ręce miałem jedynie graflexa, a przy tej klasie sprzęcie trudno, żebym każdy mógł dotknąć, pomacać i sprawdzić, czy pasuje...
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

ja mam swietna zabawe z shen hao. Kupilem z Belgii za 2 tysie z haczykiem, paczuszka przyszla po tygodniu w walizeczce :) Szklo kupilem 150tke symmara o ile dobrze pamietam za 700 z haczykiem... do tego shena dolaczona jest plytka 0 jakby co. Super zabawa, polecam :) btw bez problemu skanuje negatywy v500 :D
dadan_mafak
-#
Kontakt:

ja mam Linhofa...w porownaniu do Shen-Hao ma mniejsze mozliwosci ruchow ale jeszcze nigdy nie potrzebowalem takiego ustawienia zeby dojsc do max.
nie jest tani ale...to taka Leica w wielkim formacie.

Mialem Shen-Hao, Toyo Field i cos jeszcze, kazdy z tych aparatow jest dobry. bylebys nie kupil jakiegos pomnika co wazy 7kg i rozdygotany jest we wszystkie strony...czyli unikaj staroci...
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Jak wypada porównanie Toyo - Shen Hao?
Toyo ciekawie wygląda, również cenowo.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, 12:22 przez zieloo, łącznie zmieniany 1 raz.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Toyo znacznie soildniejsze...Shen-Hao bardziej przyjazne dla szkiel szerokokatnych...
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

a i wez pod uwage jeszcze chamonixa :) ponoc jest solidniejszy niz shen hao aczkolwiek ja nie mam nic do zarzucenia shonowi, tyle ze ja jestem na poczatku drogi :)
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Chamonix kosztuje tyle co uzywana Technika...jest bardzo lekki ale ja zdecydowanie wole Technike. To juz bardziej osobiste tematy...
Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

Sam używam szynowca (Arca Swiss F 4X5), absolutnie nie jest ciężki ale muszę przyznać że nie zawsze wygodny gdy trzeba odejść dalej od samochodu lub łódki (nie chce mi sie go składać i rozkładać, objetość jest problemem a nie waga). Myślę o kupieniu wygodniejszego drewnianego na takie okazje i w zasadzie wybór sprowadził sie do dwóch: Ebony oraz Chamonix. Różnica w cenie pięciokrotna (Ebony ma assymetryczne ruchy) więc chyba będzie to tańsze Chamonix, oglądałem dokładnie, zbudowane ładnie i z głową, ma wystarczająco długi wyciąg miecha (mam tendencję do używania łuższych obiektywów). Trzeba tylko wybierać model N-2, pierwszy model N-1 ma problemy z soczewką Frenela i został poprawiony w N-2.
Tak jak dadan_mafak odradzam kupowanie staroci, nic tak nie psuje nerwów jak przeskakujące lub samo ruszające się standardy.
ODPOWIEDZ