Kompaktowa Yashica T3 Super
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Jeśli ktoś byłby zainteresowany tym aparatem to jest do sprzedaży:
https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-komp ... ro_listing
https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-komp ... ro_listing
Ten to jakiś scam, taki aparat można mieć za 1100 złotych.
No 750 to podejrzanie niska, skoro ten aparat można mieć za 1100
To ja sprzedaję. Z aparatem wszystko jest ok. Kupilem go ze trzy lata temu za 7 czy 8 stów i chcę sprzedać (sprzedać!) bez straty. A obawiam się że za 1100 zł to będzie się sprzedawał……..
A, a to przepraszam za niewczesne dowcipy Idiotenaparat z taką ceną wygląda trochę myląco, chociaż one rzeczywiście wszystkie kosztują takie pieniądze. Aczkolwiek podobno rzeczywiście jest ciekawy, zwłaszcza ten obiektyw.
Kupiłem go po zobaczeniu co niektórzy magicy potrafili z niego wyciągnąć. Ja niestety z moim talentem nawet nie potrafiłem się zbliżyć do ich wyników, pomimo Tessara na pokładzie.
To tylko Tessar . Gdyby był na pokładzie Sonnar, Distagon lub Planar to byłoby coś
Ostatnio zmieniony 02 gru 2024, 14:07 przez Jazz-, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy któraś Yashica serii T miała Sonnara. To już chyba musiał być Contax
Za cztery razy tyle co Yashica.
Za cztery razy tyle co Yashica.
To jest ta często spotykana marketingowa legenda, psiakrew. Tessar był szokująco dobry w momencie szerszej premiery na olimpiazie w Berlinie w 1936 roku...
Z myślą o bardzo plastycznych (choćby i miękkich) zdjęciach w starym stylu, kupiłem 100 letniego Tessara 210/4,5 na migawce pneumatycznej. A on kurde ostry jak brzytwa, choć bez powłok. Komu, komu?
Dostałem kultową Yashica T5 także z Tessarem. Próbowałem wyciągnąć z niego coś jak kolega mirek_mi i odpuściłem. Od 2017 roku cena tej Yaśki skoczyła z 900 na +2000. Niebywałe.
Dostałem kultową Yashica T5 także z Tessarem. Próbowałem wyciągnąć z niego coś jak kolega mirek_mi i odpuściłem. Od 2017 roku cena tej Yaśki skoczyła z 900 na +2000. Niebywałe.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Bywają niezłe i w cz-b fotografii wypadają nieźle. Tesar w Rolleifleksie jest całkiem dobry, ale Plannar to nie jest.
Pozostaje dla mnie zagadką to, że jest kilka podobnych aparatów osiągających wysokie ceny, np. Olympus Mju II. Za mniejsze pieniądze można kupić np. Minoltę AF-C ze świetnym obiektywem, a z Sonnarem Minoksa 35 XX, który nie ma AF, ale ma bardzo dobry pomiar światła. Przy ogniskowej 35 mm brak AF nie jest zbyt dokuczliwy.
Tak, wtedy. Za 900
Ponieważ to była darowizna byłem na +900 ;)
Zrobiłem nim jeden film i nie urzekła mnie walka z jego automatyką, a obiektyw oczywiście ostry.
Ponieważ to była darowizna byłem na +900 ;)
Zrobiłem nim jeden film i nie urzekła mnie walka z jego automatyką, a obiektyw oczywiście ostry.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko