Fomadon Excel W27 (czeski XTOL) wydłużanie procesu?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Witam
Nie mogę znaleźć informacji na ten temat na forum, więc założę nowy :)
Ostatnio kupiłem z ciekawości czeskiego XTOLa, czyli fomadon W27, i po jednym wywołaniu bardzo mi się spodobał efekt na filmie, jednak przed wywołaniem drugiej kliszy oświeciła mi się żarówka nad głową, i zgasnąć nie chce...
Wołam to wywoływaczem w formie stocka, bez rozcieńczenia. Pierwsze wołanie świeżym wywoływaczem nie wzbudziło żadnych obaw, ale przed drugim już się zacząłem zastanawiać, no bo użyty wywoływacz na głupi rozum działa słabiej. Dodatkowo przy innych wywoływaczach wielokrotnego użytku naczytałem się, że trzeba z każdym kolejnym użyciem wydłużać proces wywoływania o jakiś tam procent zależnie od wywoływacza.
Jak to jest z tym czeskim XTOLem? Podejrzewam że niejeden z Was go używał, i czy można bez obaw używać go drugi i dwunasty raz bez wydłużania procesu?
Foma nie podaje na ten temat informacji, czyli teoretycznie można bez wydłużania, ale jakie są Wasze doświadczenia z tym wywoływaczem?
Dodam, że wywoływacza mam rozrobiony 1l, a użyłem na 1 film 280ml i wlałem z powrotem do tej litrowej butelki... Zawsze używałem wywoływaczy one shot, także nie wiem czy to ma znaczenie, stąd moje obawy.
Ostatnio kupiłem z ciekawości czeskiego XTOLa, czyli fomadon W27, i po jednym wywołaniu bardzo mi się spodobał efekt na filmie, jednak przed wywołaniem drugiej kliszy oświeciła mi się żarówka nad głową, i zgasnąć nie chce...
Wołam to wywoływaczem w formie stocka, bez rozcieńczenia. Pierwsze wołanie świeżym wywoływaczem nie wzbudziło żadnych obaw, ale przed drugim już się zacząłem zastanawiać, no bo użyty wywoływacz na głupi rozum działa słabiej. Dodatkowo przy innych wywoływaczach wielokrotnego użytku naczytałem się, że trzeba z każdym kolejnym użyciem wydłużać proces wywoływania o jakiś tam procent zależnie od wywoływacza.
Jak to jest z tym czeskim XTOLem? Podejrzewam że niejeden z Was go używał, i czy można bez obaw używać go drugi i dwunasty raz bez wydłużania procesu?
Foma nie podaje na ten temat informacji, czyli teoretycznie można bez wydłużania, ale jakie są Wasze doświadczenia z tym wywoływaczem?
Dodam, że wywoływacza mam rozrobiony 1l, a użyłem na 1 film 280ml i wlałem z powrotem do tej litrowej butelki... Zawsze używałem wywoływaczy one shot, także nie wiem czy to ma znaczenie, stąd moje obawy.
Nie można
Należy wydłużyć czas, o ile nie wiem, poczytaj dokumentację do XTola. No i raczej wydłużamy czas od trzeciego filmu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Niekonsekwencja w Twoim pisaniu bo piszesz że wołasz w wywoływaczu, bądź konsekwentny i wołaj w wołaczu. To tak poza tematem wywoływania.toffik pisze: ↑05 paź 2024, 08:44 Witam
Witam, ja mogę podać jak ja stosuję, W27 Fomy rozrabiam w 500ml wody - i taki "koncentrat" przechowuję w strzykawkach 200ml z zaślepioną końcówkę na igły, następnie jak potrzebuję używam rozcieńczenie 1:1 lub 1:3 używając do tego jednej 200ml strzykawki, po takich dwóch obrobionych filmach wylewam.Trwałość to nawet 1 rok - brak dostępu powietrza. w oryginalnej instrukcji nic nie pisze o przedłużaniu czasu wołania. Żeby nie było niezrozumienia - ten koncentrat rozcieńczam 1:1 - a później w/g tabel 1:1 lub 1:3.
a ja, jako że używam Jobo 15XX kondensuję zapas do 400ml, wtedy żeby uzyskać rozcieńczenie 1:1 potrzebuję 50ml na koreks J1510 albo 100ml na koreks J1520.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Znalazłem w dokumentacji XTOLa takie info:
Wynika z tego, że do 5 rolek wywoływać bez zmian czasu, później do 10 rolki +15% czasu, i 11 do 15 znów dodać kolejne 15%.
Foma podaje że w litrze ich wywoływacza można wywołać do 12 rolek, czyli zawęzić te info do 12? (4 normalnie, 5-8 +15% i 9-12 +kolejne 15%)? Czy bez skrupułów wołać jak w XTOLu 15 rolek? Jak Wy używacie W27?
Wynika z tego, że do 5 rolek wywoływać bez zmian czasu, później do 10 rolki +15% czasu, i 11 do 15 znów dodać kolejne 15%.
Foma podaje że w litrze ich wywoływacza można wywołać do 12 rolek, czyli zawęzić te info do 12? (4 normalnie, 5-8 +15% i 9-12 +kolejne 15%)? Czy bez skrupułów wołać jak w XTOLu 15 rolek? Jak Wy używacie W27?
Będę w takim razie wywoływał a nie wołał, bo w instrukcji Fomy jest wywoływacz ;)
Ale rozumiem że takiego kondensatu używacie jako one shot? Ja na razie planuję używać wielorazowo stocka, chociaż na przyszłość może też spróbuję rozrabianego ;)Wlodek pisze: ↑05 paź 2024, 19:17 Witam, ja mogę podać jak ja stosuję, W27 Fomy rozrabiam w 500ml wody - i taki "koncentrat" przechowuję w strzykawkach 200ml z zaślepioną końcówkę na igły, następnie jak potrzebuję używam rozcieńczenie 1:1 lub 1:3 używając do tego jednej 200ml strzykawki, po takich dwóch obrobionych filmach wylewam.Trwałość to nawet 1 rok - brak dostępu powietrza. w oryginalnej instrukcji nic nie pisze o przedłużaniu czasu wołania. Żeby nie było niezrozumienia - ten koncentrat rozcieńczam 1:1 - a później w/g tabel 1:1 lub 1:3.
To już musisz wziąć na swoje sumienie To przedłużanie czasu bez regeneratora to jest kiepski sposób moim zdaniem. Producent pisze jak wyżej, ale niby że wywoływacz się "zużywa" skokowo"? Guzik prawda, ten proces jest, że tak powiem, liniowy. One shot i po problemie.
To chyba najlepsza metoda, żeby wyniki były powtarzalne w przypadku klasycznych wywoływaczy.
Myślę, że przedłużanie czasu, roztwory regenerujące czy inne takie cuda miały sens w przypadku labów, gdzie wywoływano duże ilości filmów w dużych ilościach wywoływacza. My z takimi ilościami jesteśmy detaliści
toffik, jeśli chcesz wywoływać w jednym roztworze, żeby był trwały i wydajny, to chyba poleciłbym Ci diafine, którego temat dość mocno został przewałkowany tu na forum. To wywoływacz dwu-roztworowy i dwu-kąpielowy, wydajny, trwały, stosunkowo niewrażliwy na zmiany temperatury itd. Wywołujesz w roztworze A filmy od 3 do 5 minut i tak samo w roztworze B. Roztworów nie mieszasz ze sobą, każdy osobno zlewasz do butelki (filmu i koreksu nie płuczesz między kąpielami). Sprawdziłem, wygodna bestia
A jak na razie to zużyj tego xtola tak jak piszesz, dodając odpowiednią ilość czasu.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Dokończę wywoływacz który mam rozrobiony wg zaleceń z Xtola, a na drugi raz będę faktycznie szedł w one shot :) W sumie to już mnie ciekawi czy one shot da takie same efekty jak ten stock :)
O tym diafine muszę poczytać, bo szczerze nie słyszałem ;)
Jeszcze jedna rzecz której na pewno z czasem chcę spróbować to Pyro510, ale wszystko z czasem ;)
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc :)
O tym diafine muszę poczytać, bo szczerze nie słyszałem ;)
Jeszcze jedna rzecz której na pewno z czasem chcę spróbować to Pyro510, ale wszystko z czasem ;)
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc :)
Bardzo trwałymi wywoływaczami o własnościach podobnych do Xtola są PC-TEA i FX-55, zestawione w postaci koncentratów, w których fenidon i witamina C rozpuszczone są nie w wodzie, ale w rozpuszczalniku organicznym, co zabezpiecza składniki wywoływacza przed utlenianiem.
Są to przy tym wywoływacze których robocze roztwory stosowane jednorazowo są bardzo tanie.
Receptura jest prosta, składniki dostępne bez kłopotu - wystarczy poświęcić godzinę na przygotowanie koncentratów i długo cieszyć się z bardzo dobrych i powtarzalnych rezultatów obróbki, przy dużej wygodzie przygotowywania roboczego roztworu wywoływacza.
Fajną cechą wspomnianych wywoływaczy jest także to, że nie trzeba się z nimi obchodzić tak ostrożnie jak z wywoływaczami zawierającymi pirokatechinę czy pirogalol.
Są to przy tym wywoływacze których robocze roztwory stosowane jednorazowo są bardzo tanie.
Receptura jest prosta, składniki dostępne bez kłopotu - wystarczy poświęcić godzinę na przygotowanie koncentratów i długo cieszyć się z bardzo dobrych i powtarzalnych rezultatów obróbki, przy dużej wygodzie przygotowywania roboczego roztworu wywoływacza.
Fajną cechą wspomnianych wywoływaczy jest także to, że nie trzeba się z nimi obchodzić tak ostrożnie jak z wywoływaczami zawierającymi pirokatechinę czy pirogalol.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Fakt, te są dość drażniące. Złożyłem Pyrocat hd, efekty są spoko, ale nie na tyle spektakularne żeby zabawa z takimi odczynnikami miała większy sens, przynajmniej jak dla mnie.
Ja nie zdecydowałem się na użycie wywoływaczy barwiących także przez fakt, że ich wykorzystanie ma sens o ile do utrwalania zastosuje się utrwalacz alkaliczny.
Wprawdzie przygotowanie utrwalacza alkalicznego nie stanowi problemu, natomiast problematyczna dla mnie jest jego niska trwałość - obrabiam na tyle mało materiałów, że straciłby on swoje właściwości zanim bym w nim utrwalił sensowną liczbę filmów.
_________________________________________________________________________________
Moersch ma w ofercie alkaliczny utrwalacz ATS. Trwały jest że ho ho...
Skład ma taki:
Sodium sulfite 10-15%
Ammonium thiosulphate 65-70%
Diethylentriamine pentaacetic acid na5 1-2%
W jego składzie musi być coś jeszcze, bo w tej recepturze udziały składników nie sumują się do 100%