Naj... 28mm
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Naj... 28mm
Nie wiem, ankiety się na tym forum chyba nie da zrobić...
Najostrzejsza, najbardziej plastyczna; najlepsza 28-ka do małego obrazka - jakie są Wasze typy?
Najostrzejsza, najbardziej plastyczna; najlepsza 28-ka do małego obrazka - jakie są Wasze typy?
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
Naj... 28mm
Summilux 28/1.4
Naj... 28mm
Do eMek zawsze wolałem Elmarity. Bardziej ciekawi mnie kwestia lustrzanek. Nikon, Canon, Olympus, Minolta, Contax...
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
Naj... 28mm
No woli się raczej ten, który się uważa za najlepszy, nie? Chyba że kogoś szczególnie urzeka król cyfr na skali odległości, ale to raczej margines.
Naj... 28mm
- z tych kilku 28-mek co mam/miałem, moim zdaniem najbliższa "naj..." jest AF-S NIKKOR 28 mm f1:1,8G
Naj... 28mm
Paradoksalnie, w systemie Olympusa za najlepszy obiektyw o tej ogniskowej uchodzi ten najciemniejszy, tj. Zuiko 28mm/f 3.5.
Wg Olypedii ten obiektyw uchodzi za jeden z najlepszych obiektywów 28 mm, będąc nazywany Leiką dla ubogich : https://olypedia-de.translate.goog/inde ... r_pto=wapp
Wg Olypedii ten obiektyw uchodzi za jeden z najlepszych obiektywów 28 mm, będąc nazywany Leiką dla ubogich : https://olypedia-de.translate.goog/inde ... r_pto=wapp
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Naj... 28mm
W systemie pentaxa, w starszych seriach, też chyba najciemniejsza 28 - ta 3.5, uchodziła za najlepszą. 
Naj... 28mm
W systemie Pentax'a też za najostrzejszy uważany jet SMC 28/3.5 Bez żadnych dodatkowych symboli (np. A,M czy F). Nazywany często SMC K 28/3.5 choć tego "K" nigdzie w oznaczeniach nie ma. Jest to wersja Takumara 28/3.5 na gwint m42 ale w wersji bagnetowej.
Fan Pentax'a.
Naj... 28mm
Z pewnością nie jedynym, ale jednym z tych ważniejszych.
W niektórych zastosowaniach nazbyt dużą ostrość można redukować w miły dla oka sposób - sam to niekiedy czynię zakładając na obiektyw zeissowego Softara (z tym, że dotyczy to raczej obiektywów o dłuższej ogniskowej).
_________________________________________________________________________________
Naj... 28mm
Tak, pytanie jest sformułowane ogólnie, bo ciekaw jestem wszelkich subiektywnych opinii w każdym aspekcie "naj".
Wolę Elmarity, bo nie zależy mi na bokehu i małej głębi, a mam najlepszy balans między ostrością a wielkością obiektywu.
PS. Zastanawiam się nad jakimś zestawem: 28mm + fajne, nieprzeszkadzające w fotografowaniu łatwe do naprawy body (lustrzanka), najlepiej bez AF.
Wolę Elmarity, bo nie zależy mi na bokehu i małej głębi, a mam najlepszy balans między ostrością a wielkością obiektywu.
PS. Zastanawiam się nad jakimś zestawem: 28mm + fajne, nieprzeszkadzające w fotografowaniu łatwe do naprawy body (lustrzanka), najlepiej bez AF.
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
Naj... 28mm
Contaxowe 28 są bardzo ok, ale jaśniejsza (2.0) trudna do spotkania, bo pokochali ją kiedyś filmowcy; zwykła 2.8 też z tych nienajtańszych. Ale dla odmiany korpusy tanieją do absurdalnych kwot.
Naj... 28mm
Zestawów korpus + obiektyw odpowiadających tym kryteriom jest bez liku. Żeby Ci coś konkretnego wskazać to musiałbyś doprecyzować jakie kryteria wyboru są dla Ciebie najistotniejsze (po tym, że lubujesz się w obiektywach Leiki wnioskuję, że mało istotnym jest dla Ciebie kryterium ceny).