Dzień dobry wszystkim,
chciałabym spróbować fotografii otworkowej na papierze wprostpozytywowym. Jak można się domyślić, problemem są finanse. Paczka papieru kosztuje ok 150-250zł. Chciałabym kupić gdzieś mniejszą ilość, bo to byłaby moja pierwsza styczność z takim papierem i nie widzę sensu w kupowaniu od razu jego dużej ilości. W razie niepowodzenia nie chciałabym zamknąć go w szafce i i zmarnować kupy pieniędzy.
Czy nie zna ktoś z Was miejsca, które sprzedaje mniejsze ilości, lub ktoś byłby tak uprzejmy i odsprzedał 1 czy 2 arkusze?
Z poważaniem,
Ala
direct positive paper
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
direct positive paper
Kup papier fotograficzny zwykły . Potem po wywołaniu będziesz miała negatyw. Następnie przenosisz obraz na drugą kartkę tego samego papieru. Metodą stykową. Czasy metodą prób i błędów.
direct positive paper
Albo wywołaj zwykły papier odwracalnie.
W kuwetach to prosty proces, tyle, ze czasochłonny.
Poza tym na jednym dwóch arkuszach to nie bardzo da się coś zdziałać. Trzeba by ustalić warunki naświetlania raczej.
W kuwetach to prosty proces, tyle, ze czasochłonny.
Poza tym na jednym dwóch arkuszach to nie bardzo da się coś zdziałać. Trzeba by ustalić warunki naświetlania raczej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
direct positive paper
Tyle tylko, że używając papieru wprost pozytywowego albo odwracając zwykły otrzymuje się obrazy w lustrzanym odbiciu
Lux mea lex
direct positive paper
Też, ale też z nieprawidłową totalnością, typu prawie czarne usta i ciemne wyraźnie widoczne piegi.
Ale jak kto lubi.
Ale jak kto lubi.
direct positive paper
Co do tonalności to kiedyś czytałem na jakimś blogu, że można ten pierwszy papier czyli negatyw wywoływać w D76 i to ponoć daje fajny miękki tonalny negatyw na tym papierze. Nie próbowałem , ale jak będę robił większy pinhol to na pewno sprawdzę.
direct positive paper
Pisałem o czułości spektralnej.
Jest mizernie czuły w długofalowym zakresie, czyli barwy ciepłe od żółtego po czerwień nie zostawiają śladu na „negatywie”, czyli na pozytywnie są czarne, lub mocno szare.
Wywoływacz niewiele tu zmieni.
Jest mizernie czuły w długofalowym zakresie, czyli barwy ciepłe od żółtego po czerwień nie zostawiają śladu na „negatywie”, czyli na pozytywnie są czarne, lub mocno szare.
Wywoływacz niewiele tu zmieni.
direct positive paper
Ja sugerowalbym kupienie paczki papieru i zabawe. Tutaj jest swietny sklep:https://www.processuk.net/index.aspx?pa ... t+positive
direct positive paper
Wybielanie jest częścią procesu odwracalnego. Działa to mniej więcej tak.
1. Wywoływacz. Powstaje obraz negatywowy.
2. Wybielanie. Zamiana srebra metalicznego na związek rozpuszczalny w kąpieli klarujący.
3. Klarowanie.
4. Zaświetlanie
5. Wywoływanie powstaje obraz pozytywowy.
6. Utrwalanie.
Oczywiście każdą operację przerywamy płukanie międzykąpielowym.
1. Wywoływacz. Powstaje obraz negatywowy.
2. Wybielanie. Zamiana srebra metalicznego na związek rozpuszczalny w kąpieli klarujący.
3. Klarowanie.
4. Zaświetlanie
5. Wywoływanie powstaje obraz pozytywowy.
6. Utrwalanie.
Oczywiście każdą operację przerywamy płukanie międzykąpielowym.