Przestroga przed gamoniami z Allegro

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
efes
-#

Post autor: efes »

Były tu już kilkukrotnie opisywane przypadki różnych przekrętów kontrahentów z Allegro. Ja ostatnio nadziałem się na bardzo specyficzny przypadek, przed którym chciałem przestrzec.

Gościu wylicytował na mojej aukcji obiektyw po bardzo korzystnej cenie, bo liczyłem dostać za niego o jakąś 1/3 więcej. Chciałem jednak aukcji, no to tak mam. Pieczołowicie zapakowany obiektyw wysłałem niezwłocznie do zwycięzcy. Ledwie 3 godziny po tym, jak odebrał przesyłkę, Allegrowicz wysłał mi maila, informując mnie, że obiektyw ma zabrudzenia i jest uszkodzony. Odsyła go do mnie i chce pieniędzy z powrotem.

Jego zawrotne tempo reakcji i natychmiastowa i stanowcza prośba, wręcz nakaz, zwrotu pieniędzy mnie zaniepokoiły. Byłem przekonany, że wysłałem sprawny obiektyw, a zabrudzeń albo nie było, albo były widoczne na zdjęciach na aukcji (aczkolwiek nie są to zabrudzenia, tylko pewnie jakieś reakcje chemiczne metalu, etc., które zachodzą pod soczewką). Nic, czego nabywca nie mógł się spodziewać, bo widać je na zdjęciach, ani nic, czym się martwić, bo nie mają wpływu na zdjęcia. Facet jednak odmówił zrobienia tym zabrudzeniom zdjęć, bo "już go spakował", pomimo tego, że to ważne, abym wiedział jaki defekt towaru on reklamuje. Dodał jeszcze, że zadręczam go pytaniami i żebym - krótko mówiąc - oddawał kasę bez dyskusji.

Wrócił do mnie obiektyw. Rzuciłem się do sprawdzania jego stanu i - niewątpliwie - wszystko z nim w porządku. Żadnych magicznych zabrudzeń, pierścienie przesłony i ostrzenia się ładnie obracają, listki przesłony pracują. Piszę więc do faceta, że nagram mu film na dowód tego, że wszystko gra i reklamację odrzucam. Zgodnie z moimi przypuszczeniami zaczęło się posądzanie mnie o "wyłudzenie", itd., bo przecież "on dobrze sprawdził".

Nie wiem, co gościu wymyśla, ale przypuszczam, że chciał opylić szkło za dwa razy tyle na jakimś bazarze, ale stwierdził, że porysowane czy coś, to nie pójdzie. Wszystkim korzystającym z Allegro w celach sprzedażowych radzę dmuchać na zimne i nagrywać stan mechaniczny i estetyczny sprzętu przed wysyłką, bo raz na jakiś czas trafi się taki krętacz i potem wymuszenia, straszenie, pozwy. Nie polecam.
Czytam i polecam:
Krytyka fotograficzna
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

efes, no to podaj login tego użyszkodnika, skoro przed nim ostrzegasz. Pzdr.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

powalos, tego akurat robić nie wolno. Mamy opis tylko jednej ze stron, a administrator Korexu może mieć z tego powodu nieprzyjemności.
efes, trzeba mu było napisać, że nie uznajesz reklamacji i niech nawet nie próbuje odsyłać bo nie zwrucisz pieniędzy. A skoro zgodziłeś się na zwrot, to oddaj tylko za towar, a koszty przesyłki sobie potrąć. W sumie to skoro sprzedałeś go taniej niż liczyłeś to powinieneś być zadowolony z takiego obrotu sprawy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Ja zawsze opisuje nawet najdrobniejszy szczegół i każą ryskę.
Zgodnie z prawem, jeśli sprzedajesz jako osoba prywatna, a nie firma, kupujący nie ma prawa odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.
Zostaje rękojmia, ale ona dotyczy tylko wad fizycznych przedmiotu, które nie były znane kupującemu w momencie dokonywania zakupu. A odnośnie samej rękojmi, jeśli wyjdą faktycznie jakieś wady, których nie zapisaliśmy, to wtedy zaczyna się cała procedura z tytułu rękojmi.
Przeszedłem tę drogę kilkukrotnie, ale tylko z punktu widzenia kupującego, zawsze wszystko kończyło się porozumieniem.
Prawda jest taka, że nieznajomość prawa wśród sprzedawców jest uderzająca: do pewnego momentu w większości przypadków rozmowa wygląda jakbym przekonywał ścianę, żeby stała się żywopłotem, ale wystarczy powołanie się na odpowiednie przepisy z podaniem paragrafu i nagle sprzedający z przerażeniem zgadzają się na wszystko - w najlepszym wypadku facet najpierw przelał mi pieniądze, a dopiero jak przelew doszedł to dostałem od niego maila z informacją, że uznał moją reklamację i prosi o odesłanie przedmiotu. :lol:
A jeśli Ty nie uznasz zwrotu, a kupujący odeśle Ci przedmiot, możesz nie przyjmować przesyłki.
Oczywiście, urażony kupujący może wtedy złożyć papiery do sądu, ale jeśli jesteśmy pewni swojej racji, to nie masz się czego obawiać.
A w razie jakichkolwiek wątpliwości warto iść do Rzecznika Praw Konsumenta albo Federacji Konsumentów.
Dotychczas dwukrotnie miałem przyjemność (autentycznie!) zasięgać porady jednej i drugiej instytucji i wspominam to bardzo dobrze. :-)
marcinfoto
-#

Post autor: marcinfoto »

Wysłałem kiedyś bronicę etrsi całą sprawną, dostałem wiadomość od kupującego że jest pęknięte lustro .
Wysłał mi zdjęcia ale nigdy się nie dowiem czy pękło w podróży czy u niego ..

Też miałem z nim wesołą przeprawę .. :)
Graflex Speed Graphic + Aero Ektrar 178 df2,5 / Pentac 8 210. f 2,9 / Zeiss 250 f 3,5 / Hasselblad 500CM Planar 75 2,8 T / Pentax 6x7 Takumar 105 f 2,4 / Contax G1
kazik00
-#
Kontakt:

Post autor: kazik00 »

i jak się zakończyła ta sytuacja?
ODPOWIEDZ