Hej,
Dotychczas stosowałem wyłącznie pergaminowe koszulki na negatywy Hamy.
Jako, że mi się kończyły, to ściągnąłem z Niemiec firmy Monochrom, ponoć super hiper, z certyfikatem PAT.
Ku mojemu zdziwieniu bardzo często podczas wsuwania negatywu napotykam opór, muszę popchnąć mocniej negatyw by wszedł. Koszulki są najwyraźniej punktowo sklejone. Na 7 pasków koszulki na mały obrazek, problem dotyczy nawet 5-6 pasków. Jakaś wadliwa partia, czy to normalne? Miał ktoś jakieś doświadczenia?
koszulki Monochrom
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Na podstawie badania organoleptycznego 10 losowo wybranych koszulek przezroczystych i 2 pergaminowych wydaje się, że acetatowe Hama (2280) działają trochę lepiej niż pergaminowe, a plastikowe (?) labowe działają trochę gorzej, ale porównywalnie do pergaminu.
Natomiast ww. Hamy plastikowe mają pasek papieru za który wpina się je do segregatora, który zmienia wymiary pod wpływem wilgotności i cała koszulka się robi powyginana, więc działają dość słabo.
Natomiast ww. Hamy plastikowe mają pasek papieru za który wpina się je do segregatora, który zmienia wymiary pod wpływem wilgotności i cała koszulka się robi powyginana, więc działają dość słabo.
piday, trochę nie na temat, ale dzięki :)
Sprawdziłem uważnie te koszulki monochrom i okazało się, że wewnętrzna powierzchnia nie jest gładka. Wystające "pyłki" stawiają opór podczas wsuwania negatywów. Będę próbował reklamować, zobaczymy co powiedzą.
Ja na Twoim miejscu bym się obawiał tej wilgotności.piday pisze:Natomiast ww. Hamy plastikowe mają pasek papieru za który wpina się je do segregatora, który zmienia wymiary pod wpływem wilgotności i cała koszulka się robi powyginana.
Sprawdziłem uważnie te koszulki monochrom i okazało się, że wewnętrzna powierzchnia nie jest gładka. Wystające "pyłki" stawiają opór podczas wsuwania negatywów. Będę próbował reklamować, zobaczymy co powiedzą.