W końcu dobra wiadomość o Kodaku. Szkoda tylko, że produkcją zajęła się inna firma a gigant fotograficzny daje jedynie logo. Oby to był krok w stronę rozwoju a nie upadku.
"Wprowadzony do sprzedaży w kwietniu tego roku model IM5 stylistyką przypomina nieco modele Apple. Sam Kodak go jednak nie produkuje. Techniczną stronę przedsięwzięcia powierzył prywatnej amerykańskiej grupie Bullitt, która projektuje i produkuje elektronikę użytkową we współpracy z dużymi światowymi markami, m.in. na zlecenie koncernu Caterpillar."
flip265, eee? A o czym Waść piszesz?
Nie wiedziałem (a sporo wiem o tej firmie), że Apple produkuje filmy do aparatów, tudzież kamer filmowych i na tej stylistyce wzoruje się Kodak.
I co to za materiał IM5?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ale, ale. cała historia z bankructwem kodaka dotyczyła głównie działu cyfrowo-elektronicznego. w dziale technik klasycznych nie działo się najgorzej. wiadomo, cukierkowo nie było, ale poważniejszego uszczerbku doznał tylko dział produkujący żelatynę, który został sprzedany. wiadomo, zaprzestali produkcji filmów odwracalnych, ale czarno-białe były w ciągłej produkcji. jakoś tak to było, jeśli dobrze pamiętam lata 2011 - 2012.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Dokładnie tak było, a wg. ostatnich njusów to filmowcy z Hollywood, zrobili ściepę i obiecali wykupywać lwią część produkcji filmowej. Dzięki temu dział foto-chemii wychodzi na prostą.
J.A. pisze:flip265, eee? A o czym Waść piszesz?
Nie wiedziałem (a sporo wiem o tej firmie), że Apple produkuje filmy do aparatów, tudzież kamer filmowych i na tej stylistyce wzoruje się Kodak.
I co to za materiał IM5?
IM5 to nie materiał, ale smartfon. Widzę, że zamieszanie wyszło być może przez różne artykuły. http://www.forbes.pl/co-sie-stalo-z-kod ... 0,1,1.html - ja przeczytałem ten, który pierwszy pod wpisaną frazą wyskakuje....a Apple nie produkuje filmów :) puki co
Jeszcze nie zauważyłeś, że piszesz na forum o ftotografii klasycznej, zwanej przez niektórych analogową? I że Kodak na takim forum to jeden z najważnieszych producentów materiałów i chemii foto, a nie niszowy producent elektroniki jednorazowego użytku?
J.A., kolega rozpoczynający dyskusję podał frazę do wyszukania artykułu. Jeżeli uważasz, że przeczytałem zły artykuł to podaj mi adres do poprawnego zamiast pisać nic nie wnoszące komentarze. Poza tym chyba się forum nie zawaliło od tego postu więc na co taka bulwersacja?