skiper75 pisze: ↑22 wrz 2021, 17:12
Jest lateie na kasecie jest marker polozenoa filmu
30 lat nie wiedziałem co to za znaczek na korpusie to kółeczko z kreseczką, aż wymyślono Internet
Nie będzie to za bardzo dokładne.
Wspominałeś że masz Hasselblad sheet film holder?
skiper75 pisze: ↑22 wrz 2021, 17:12
Jest lateie na kasecie jest marker polozenoa filmu
30 lat nie wiedziałem co to za znaczek na korpusie to kółeczko z kreseczką, aż wymyślono Internet
Nie będzie to za bardzo dokładne.
Wspominałeś że masz Hasselblad sheet film holder?
skiper75, wiesz, ten marker jest do pomiarów film - obiekt, gdzie pół milimetra nic nie znaczy.
W omawianej sytuacji 0,1 będzie miała znaczenie.
No i sprawdź czy aby kaseta równo dociska film do prowadnic, aka wcześniej już sugerował.
mrek, Było o tym w którejś ze starszych książek. Ale fakt, też wiele lat się zastanawiałem dla czego na deklach wszyskich lustrzanek to jest. Na EOSach też i nowych dsrlach, także. Ale na Mamyi 7 nie ma.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
rbit9n pisze: ↑22 wrz 2021, 19:21
najlepsze, że tego znacznika nie ma na żadnym starym Olympusie OM.
Leniwy jestem, ale sięgnąłem po najbliższy korpus - Pentax Z-1 i nie ma znacznika. Się ruszyłem - jest na Nikonie F100. Wygląda na to, że to moda rodem z XXI wieku.
aka pisze: ↑22 wrz 2021, 19:13
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia po co to komu?
Ten znacznik to jedyne miejsce od którego na pewno można coś mierzyć i liczyć. Skala odległości na obiektywie odnosi się właśnie do tego znacznika. Gdy na obiektywie jest nastawione pół metra (typowa małoobrazkowa 50-tka), to te pół metra jest właśnie do znacznika, to przedmiotowej płaszczyzny ostrości. Był on przydatny w dalmierzach, używanych do makro.
Ustawiałeś aparat na statywie, na obiektyw soczewka nasadkowa, rzadziej pierścienie makro choć też bywały i z obliczeń wiedziałeś jaką odległość film - przedmiot ustawić.
aka pisze: ↑22 wrz 2021, 19:28
Wygląda na to, że to moda rodem z XXI wieku.
Tak twierdzisz?
Załączniki
800px-Canon_F1_alt.jpg (64.72 KiB) Przejrzano 5467 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nie pisałem o rodowodzie, a o modzie - "wygląda na to" nie neguje wcześniejszego występowania. W moich kasetach do ETRSi są te markery, a aparat jest z ubiegłego wieku.
aka pisze: ↑22 wrz 2021, 19:28
moda rodem z XXI wieku.
No nieprawda, widuję go na aparatach produkowanych od początku lat '60 i to na ich większości, a przeżułem już tego setki.
PS: nadal obrażony, ale ciekawe za co, hę?
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
J.A. pisze: ↑22 wrz 2021, 20:55aka, To Cię źle zrozumiałem.
Raczej źle zrozumiałeś że jednak dobrze zrozumiałeś pierwotnie.
Modne, najmodniejsze to było od '60 do '80 - więc wniosek że moda rodem z XXI wieku jest błędny.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est