mrek pisze: ↑19 mar 2023, 20:11
Dodam uwagę na temat szczelin wentylacyjnych z labiryntem dla światła.
Otóż w moim Durst 138 są one szerokie i zauważyłem że przepuszczają światło. Okazało się, że kurz który osadził się na wyczernionych częściach spowodował, że światło bez problemów odbijało się trochę od popielatego koloru i sączyło nad powiększalnik. Wyczyszczenie szczelin do czarnej blachy (jak na zdjęciu) wyeliminował ten problem. Nieużywany powiększalnik zawsze, no prawie zawsze, przykrywam pokrowcem z grubego materiału. No ale ciemnia w piwnicy to jednak nie sala operacyjna. Z latami warstwa kurzu osadziła się w szczelinach, tym bardziej, że komorę mam wentylowaną mechanicznie.
Właśnie pracuję nad takimi detalami. Tutaj dziura, tam szczelina, gdzie indziej kurz i robi się jasno w ciemni.
Najbardziej bije u mnie po oczach to światło znad karetki, ale mam już plan postępowania
Jednocześnie odkryłem inny trop słabego kontrastu - żarówka.
Otóż na polskojęzycznych stronach wszyscy sprzedają żarnik Osram HLX 64627 jako dedykowany do tego powiększalnika. I taki miałem od początku. Osram w karcie katalogowej ma "MAX 3200K", choć w różnych miejscach różnie podają, w niektórych kk wcale nie ma podanej temperatury a na czarnobiale.pl nie wiem skąd ale 3500 wynaleźli. Karta katalogowa podaje że ma powłokę dichroniczną.
Na anglojęzycznych stronach natomiast jako zamiennik oryginalnego "LPL 5281-2" widnieje Philips 6834FO który ma temperaturę barwową 3330K opisaną jako NOMINAL. Opisana jest jako żarówka kwarcowa.
Być może te rozbieżności niewiele znaczą, ale chcę to sprawdzić. Ten Philips jest prawie trzykrotnie droższy i przychodzi z magazynu centralnego - muszę kilka dni poczekać.