Wykorzystałem błyszczącą szpatułkę dentystyczną i ostrzyłem na bliki światła- włókna papieru są wtedy niewidoczne, nie żebym się chwalił...
ale wydaje mi się że jestem dostatecznie blisko
Na razie kropelka butaprenu żeby śrubka nie robiła co chce i jak na razie jest chyba całkiem nieźle
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
powalos, aleś wykrakał, najpierw sekunda jakoś dziwnie działała, a potem lustro się zablokowało. Odblokowałem wedle instrukcji z Fix Old Cameras, ale migawka pozostała otwarta- to chyba jakiś problem z elektroniką. Dobrze że jeszcze mogę go oddać
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Imperitus pisze: ↑25 kwie 2020, 23:12powalos, aleś wykrakał, najpierw sekunda jakoś dziwnie działała, a potem lustro się zablokowało. Odblokowałem wedle instrukcji z Fix Old Cameras, ale migawka pozostała otwarta- to chyba jakiś problem z elektroniką. Dobrze że jeszcze mogę go oddać
- sprawdź baterie - ME tu był "wrażliwy. A poza tym to już Kolega się domyśla dlaczego bez żalu rozstałem się z Pentaxem (choć muszę przyznać że po Praktice to było coś) W czasach kiedy bardzo dużo fotografowałem, Prakticę BX "zajeździłem" w dwa lata, Pentax wytrzymał trzy a Nikon FM2 10 lat do pierwszej awarii (amortyzator migawki) a po naprawie działa do dziś - czyli w sumie w moich rękach ćwierć wieku
BW, zwrócę go i tak, zanim coś zepsuję sam. P30 jest na chodzie i to mi wystarczy. Wcale nie eksploatuję mojego sprzętu intensywnie, a ten to rekord- 4 klatki.
Będę robił na P30 dopóki nie padnie, potem się zobaczy...
aka, to chyba dobra decyzja, ja też się czegoś nauczyłem .
Z komory lustra wypadły dwa kawałeczki plastiku, już wcześniej zdawało mi się że coś w środku grzechocze
Imperitus pisze: ↑26 kwie 2020, 11:32aka, to chyba dobra decyzja, ja też się czegoś nauczyłem .
Z komory lustra wypadły dwa kawałeczki plastiku, już wcześniej zdawało mi się że coś w środku grzechocze
aka pisze: ↑26 kwie 2020, 11:53
To był ten z lampą w zestawie?
Niestety tak
aka pisze: ↑26 kwie 2020, 10:40
ktoś ma/miał i walczył z elektroniką?
Powiem Ci tak - manualnej Minolty nie znam za bardzo, ale w AFie na jakieś 2 setki (trochę się tym kiedyś handlowało), które przeszły przez me ręce w ciągu kilkunastu lat 3 miały problem z elektroniką: 5000 - przewijał 2 klatki na raz, 3L wogle nie odpalał i jedna 7000 też coś tam miała, ale nie pamiętam co.
Zawyżając w górę wychodzi mi 2% wadliwych body. Działają nawet po upadku jak cały grip prawie że odpadnie
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Te modele manualne minolty są dosyć proste. Mnie interesują obiektywy, jest parę ciekawych wg mnie. Jeśli chodzi o x-700 to zauważyłem oferty z komentarzem, że kondensatory zostały wymienione, a i same kondensatory są w ofertach. Coś na rzeczy jest? A swoją drogą, to modele z AF z manualnymi obiektywami nie współpracują?
aka pisze: ↑26 kwie 2020, 13:05
AF z manualnymi obiektywami nie współpracują?
Z przejściówką pewnie tak, ale z MD nie sprawdzałem [kiedyś chyba jakiś adapter widziałem]
- natomiast większość M_AF pracuje genialnie z M42 [z przejściówką za dychę PLN]
z automatyką czasu - włączasz P lub A i normalnie fotografujesz z preselekcją przysłony - świetny pomiar!
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Sam się teraz zastanawiam co robić, jeśli ze zwrotem nie wyjdzie to ME poczeka na wizytę u pana Nagova, a potem...
Zdążyłem zebrać kilka szkiełek od Pentaxa które bardzo lubię, używać z przejściówką na puszce Minolty?
Imperitus pisze: ↑26 kwie 2020, 13:51
Sam się teraz zastanawiam co robić, jeśli ze zwrotem nie wyjdzie to ME poczeka na wizytę u pana Nagova, a potem...
Zdążyłem zebrać kilka szkiełek od Pentaxa które bardzo lubię, używać z przejściówką na puszce Minolty?
Pentax na Minolte - są takie adaptery? Pewnie są teraz jest ich wiele - pewnie napisanie Pentax pod Sony?