Bessa R2 czy Hexar RF
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- d.prowadzisz
- -#
Jeszcze dwa pytanka:
Czy mogę jakoś zweryfikować poprawność współpracy dalmierz-obiektyw poza zrobieniem zdjęcie testowego? Przykładowo na obiektywie ustawiam 2m, ostrzę przestawiając aparat na statywie a na końcu mierzę odległość pomiędzy aparatem a obiektem na który ostrzyłem?
Czy te wystające elementy na pierścieniu ostrości w obiektywach dalmierzowych bardzo ułatwiają ostrzenie?
Czy mogę jakoś zweryfikować poprawność współpracy dalmierz-obiektyw poza zrobieniem zdjęcie testowego? Przykładowo na obiektywie ustawiam 2m, ostrzę przestawiając aparat na statywie a na końcu mierzę odległość pomiędzy aparatem a obiektem na który ostrzyłem?
Czy te wystające elementy na pierścieniu ostrości w obiektywach dalmierzowych bardzo ułatwiają ostrzenie?
-
- -#
- Kontakt:
- d.prowadzisz
- -#
- d.prowadzisz
- -#
-
- -#
- Kontakt:
no to kolejna rzecz z ktora mozna polemizowac. bo ja chcialbym miec taki swiatlomierz jak w M6, w kazdym aparacie. prawdopodobnie testerzy byli wychowani na lustrzankowych swiatlomierzach "centralnie wazonych" i stad dziwne wnioski. nie tak dawno pokusilem sie o dokladne sprawdzenie wszystkich urzadzen mierzacych swiatlo bo w pewnych warunkach trafialy mi sie zle naswietlone negatywy - w pewnych czyli gdy zaczynalo byc ciemno. jako punkt odniesienia wzialem Sixomata Gossena ktory na 100% mierzy dokladnie bo korzystajac z niego przez pare lat naswietlalem slajdy w najrozniejszych warunkach. wiec porownalem:
Sixomat
Pentax Digital Spotmeter
Polaris Flashmeter
M6
Contax RTS II
przy "normalnych" warunkach oswietleniowych wskazania byly praktycznie identyczne, niektore byly np stale oszukane o 1/2-1/3 ev ale bylo to liniowe i bylo ok. w momencie gdy sila swiatla byla w okolicach 6ev przy iso 100, sprzet zaczal sie rozjezdzac. do konca rowno dzialaly tylko:
Sixomat
Spotmeter
M6
reszta zaczynala pokazywac bzdury a rekordy bil Polaris ktory przy slabym, sztucznym swietle oszukiwal az o 2ev...
Bessy rowniez dobrze mierza swiatlo - zreszta ich swiatlomierz tak naprawde jest zerzniety z M6 - koncepcja.
Sixomat
Pentax Digital Spotmeter
Polaris Flashmeter
M6
Contax RTS II
przy "normalnych" warunkach oswietleniowych wskazania byly praktycznie identyczne, niektore byly np stale oszukane o 1/2-1/3 ev ale bylo to liniowe i bylo ok. w momencie gdy sila swiatla byla w okolicach 6ev przy iso 100, sprzet zaczal sie rozjezdzac. do konca rowno dzialaly tylko:
Sixomat
Spotmeter
M6
reszta zaczynala pokazywac bzdury a rekordy bil Polaris ktory przy slabym, sztucznym swietle oszukiwal az o 2ev...
Bessy rowniez dobrze mierza swiatlo - zreszta ich swiatlomierz tak naprawde jest zerzniety z M6 - koncepcja.
- d.prowadzisz
- -#
Wczoraj przyszła do mnie paczka a w niej..
Leica M4-P
Teraz tylko pierwsze testy i zdjęcia.
Dzięki za pomoc. Na pewno będę jej jeszcze potrzebował.
Pozdrawiam :)
-----------------edit-------
No i już proszę ;)
Gdzie dostanę taki "staroświecki" pasek z klamerkami do niej? W sumie mogę się udać do sklepu po dwa zaczęły i kawałek paska i sam sobie zrobić..
Leica M4-P
Teraz tylko pierwsze testy i zdjęcia.
Dzięki za pomoc. Na pewno będę jej jeszcze potrzebował.
Pozdrawiam :)
-----------------edit-------
No i już proszę ;)
Gdzie dostanę taki "staroświecki" pasek z klamerkami do niej? W sumie mogę się udać do sklepu po dwa zaczęły i kawałek paska i sam sobie zrobić..
Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, 10:57 przez d.prowadzisz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- Kontakt:
- d.prowadzisz
- -#
-
- -#
- Kontakt:
- d.prowadzisz
- -#
-
- -#
- Kontakt:
http://cgi.ebay.de/LTM-m39-SM-to-M-Adap ... 415498bf6d
A jaki masz wizjer to nie widze... zamglony nie powinien byc, mozliwe, ze trzeba wyczyscic.
A jaki masz wizjer to nie widze... zamglony nie powinien byc, mozliwe, ze trzeba wyczyscic.
- d.prowadzisz
- -#
- d.prowadzisz
- -#
Dana przejściówka uruchamia na raz tylko jeden zestaw ramek?
Jak ona przekazuje do korpusu informacje o położeniu pierścienia ostrości?
Z wizjerem już jest OK. Przedostała się odrobina płynu do czyszczenia, a że jest na alkoholu to już wyparował i jest OK ;) Ale nudzę..
Jak ona przekazuje do korpusu informacje o położeniu pierścienia ostrości?
Z wizjerem już jest OK. Przedostała się odrobina płynu do czyszczenia, a że jest na alkoholu to już wyparował i jest OK ;) Ale nudzę..
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, 14:01 przez d.prowadzisz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- Kontakt: