Taa.. jasne, jasne. Poczytaj trochę w sieci i dowiesz się, że powody decyzji Kodaka są różne a i weryfikacja takich „interesów” dość łatwa. Gdyby chodziło tylko i wyłącznie o sprzedaż materiału, nie zawężano by formy jego dystrybucji..Spektrum pisze: ↑17 kwie 2025, 20:53 Wystarczy sobie dopisać do działalności PKD 59.11.Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych.
Na to nie trzeba mieć żadnych pozwoleń, licencji i innych bumag. Przecież nie zażądają od Ciebie scenariusza i kosztorysu ile taśmy będziesz na to potrzebował. A później nie będą Cię rozliczać ile taśmy zużyłeś. To nie jest zakup na dotację od państwa lub finansowany z Instytutu Sztuki Filmowej. Już nie przesadzajmy. Jest przecież swoboda gospodarcza. Możesz kupić na produkcję filmu, a później się rozmyślisz i to sprzedajesz, żeby Ci się koszty zwróciły. Przecież na Boga, oni do tego nie dopłacają i nie jest to towar reglamentowany.
Jobo Alpha B&W Neutral Fixer i fikołki językowe...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Właściwie to o co Ci chodzi z tym biznesem? Robisz czy fantaziujesz? W każdym razie na mnie jako klienta nie licz.Spektrum pisze: ↑17 kwie 2025, 21:27Mam już 52 latka, jestem dojrzałym chłopcem i gdybym w swoim życiu kiedykolwiek się kogoś pytał jak według niego pójdzie mi w danym biznesie to bym nic nigdy w życiu nie miał, ani nie miałbym nic od życia.
Jeśli ktoś mi mówi "Według mnie ten interes ci nie wyjdzie" to z automatu jest mi bliższy niż ktoś kto będzie mnie klepał po plecach i pokrzykiwał "Zarobisz na tym majątek ! Weź się za to szybko !"
Żadna z tych osób nie będzie miała większego wpływu na moje decyzje, ale nie lubię gdy ktoś rozgrywa moimi pieniędzmi.
Naprawdę dla Ciebie jest biznesem zakup czegoś w cenie poniżej 1000 zł, a następnie odsprzedaż nadwyżki, żeby się trochę zwróciło? Pisałem już przecież, że nazwałem to biznesplanem dla żartu. Nadal to bierzesz na poważnie ?
Na Ciebie absolutnie nie liczę i wręcz w przyszłości, jakbym miał coś sprzedawać, to nie życzyłbym sobie takich kupujących co to ciągle kombinują gdzie by tutaj patyk nie wetknąć, a to w oko, a to w....
Na Ciebie absolutnie nie liczę i wręcz w przyszłości, jakbym miał coś sprzedawać, to nie życzyłbym sobie takich kupujących co to ciągle kombinują gdzie by tutaj patyk nie wetknąć, a to w oko, a to w....

-
- -#
O to to to właśnie

Przepraszam, przeżyłem chyba kilka miesięcy pod lodem.

Na Feisbukowej grupie "Giełda Materiałów Analogowych" ktoś pisał, że Kodak Polska nie sprzedaje filmów w kasetach
osobom, które nie zajmują się produkcją filmową. Na to inna osoba (sprzedająca filmy cięte) odparła, że właśnie dlatego nie kupuje tego w Polsce. Byłem cały czas pewien, że to Kodak Polska dostał jobla. Stąd tez moje sugestie na temat PKD itd.
Teraz już wiem, ze to sprawa globalna i stąd też wspominany, przeze mnie, w tym wątku, gwałtowny wzrost cen tych filmów na Allegro.
Nic mnie już nie zdziwi.

Aktualizuję informację dotyczącą baboli językowych. W środę napisałem maila do kierownika działu sprzedaży internetowej firmy Komputronik. Zwróciłem uwagę na bezmyślność opisu tego utrwalacza na ich stronie. Nikt mi nie odpisał, ale dzisiaj patrzę i opis jest poprawiony.
Na pozostałych stronach nadal głupoty, ale do nich nie pisałem.
https://www.komputronik.pl/product/8234 ... er-6l.html

https://www.komputronik.pl/product/8234 ... er-6l.html
ja spytałem polski model językowy,czy może mi podać skład ID-68, odpisał mi, że nie może udostępniać składu nielegalnych substancji.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jesteś w błędzie - żądają , reżysera, operatora, tytuł filmu i wiele innych rzeczySpektrum pisze: ↑17 kwie 2025, 20:53Wystarczy sobie dopisać do działalności PKD 59.11.Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych.
Na to nie trzeba mieć żadnych pozwoleń, licencji i innych bumag. Przecież nie zażądają od Ciebie scenariusza i kosztorysu ile taśmy będziesz na to potrzebował. A później nie będą Cię rozliczać ile taśmy zużyłeś. To nie jest zakup na dotację od państwa lub finansowany z Instytutu Sztuki Filmowej. Już nie przesadzajmy. Jest przecież swoboda gospodarcza. Możesz kupić na produkcję filmu, a później się rozmyślisz i to sprzedajesz, żeby Ci się koszty zwróciły. Przecież na Boga, oni do tego nie dopłacają i nie jest to towar reglamentowany.Kolego widzę, że dzisiaj u Ciebie wszystko jest na nie, ale proszę czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że nie podejrzewam![]()
![]()

Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Czy ta informacja dotyczy naszego rodzimego oddziału Kodak Polska Sp z o.o. czy piszesz o zakupie np w USA?
Ja nie wątpię w to co jest napisane w internecie na temat decyzji Kodaka. Co więcej ta decyzja ma już wpływ na ceny
u nas.
Ceny nawijanych negatywów Kodak Vision3 wzrosły niemiłosiernie na Allegro.
Kodak Vision3 250D 200/36 kosztował 29 zł, a od mniej więcej 3-ch tygodni kosztuje prawie 44 zł.
Firmy sprzedające te filmy po całym świecie jęczą że za chwile będą musiały się zamknąć.
Tylko mnie jedna rzecz nurtuje. Wlazłem na ich stronę globalną i pociągnąłem sobie ich katalog produktów
i przewertowałem cały. Tam nic nie ma na temat jakichkolwiek obostrzeń. Po prostu pisz do nas maila i kupuj.
Załączam ten katalog do mojego posta. Jest z lutego 2025 więc jak najbardziej aktualny.
- Załączniki
-
- Kodak-Motion-Picture-Products-Price-Catalog-EAMER.pdf
- (961.39 KiB) Pobrany 9 razy
I polskiego dystrybutora (który boi się że straci licencje) jest kilka firm które sprowadzają bezpośrednia z UK i to samo i główny importer na Europę również oczekuje takich informacji.Spektrum pisze: ↑21 kwie 2025, 20:28Czy ta informacja dotyczy naszego rodzimego oddziału Kodak Polska Sp z o.o. czy piszesz o zakupie np w USA?
Ja nie wątpię w to co jest napisane w internecie na temat decyzji Kodaka. Co więcej ta decyzja ma już wpływ na ceny
u nas.
Ceny nawijanych negatywów Kodak Vision3 wzrosły niemiłosiernie na Allegro.
Kodak Vision3 250D 200/36 kosztował 29 zł, a od mniej więcej 3-ch tygodni kosztuje prawie 44 zł.
Firmy sprzedające te filmy po całym świecie jęczą że za chwile będą musiały się zamknąć.
Tylko mnie jedna rzecz nurtuje. Wlazłem na ich stronę globalną i pociągnąłem sobie ich katalog produktów
i przewertowałem cały. Tam nic nie ma na temat jakichkolwiek obostrzeń. Po prostu pisz do nas maila i kupuj.
Załączam ten katalog do mojego posta. Jest z lutego 2025 więc jak najbardziej aktualny.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
A tak BTW - testował ktoś ten wywoływacz?
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Niestety też już zdążyłem to sprawdzić. Można śmiało powiedzieć "Bye bye tania kliszo kolorowa..."
Chodzi Ci o ten w tytule tego wątku? A to nie był przypadkiem utrwalacz?

Jest wywoływacz Alpha.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Rzeczywiście na stronach polskich sklepów oferujących ten wywoływacz (np. focusnordic.pl) nie jest nic o tym napisane. Natomiast na stronie producenta jobo.com, piszą, że ten wywoływacz powstał przy współpracy z chemikiem Klausem Wehnerem i jest to najlepszy wywoływacz jaki mają w ofercie. Można domniemać, że jest to ten sam wywoływacz o którym pisze kolega aka czyli "Wehner Entwickler", ale nie ma 100% pewności, że to jest toczka w toczkę to samo. Klaus Wehner na jednym z niemieckich forów internetowych, w roku 2015 pisał, że opracował swój własny wywoływacz i opierał się na legendarnym wywoływaczu Agfa Atomal z lat 30tych ubiegłego wieku.
Zresztą wkleję tłumaczenie jego wypowiedzi:
"Moim celem było osiągnięcie doskonałych parametrów Agfa Atomal z lat 30.
W miarę możliwości trzymałam się przepisu Atomal.
Zajmuję się tą tematyką od wielu lat i od lat stosuję ten wywoływacz w praktyce na kursach fotografii.
Pożądane właściwości zostały już potwierdzone niezależnymi testami:
1. Doskonała ostrość (sprawdzona w przypadku APX 100 w porównaniu do Xtol i Perceptol)
2. Niezwykle dobre wykorzystanie czułości (osiągnięta zostaje nominalna czułość, często nieznacznie przekroczona).
3. Korzystna krzywa gradacji
4. Drobne, ale wyraźnie zaznaczone ziarno
5. Znakomite, bogate tony
Osobiście nie znam żadnego innego wywoływacza, który oferowałby te funkcje w takiej kombinacji.
Do tej pory zawsze korzystałem ze świeżego roztworu. Dlatego trwałość była dla mnie nowym wyzwaniem.
W grudniu 2014 roku opracowałem nową ochronę antyoksydacyjną dla wywoływacza. Zachowana próbka wykazuje teraz jasnobrązowy odcień.
Jednakże wydajność pozostaje nadal taka sama jak w przypadku świeżo rozrobionego roztworu .
Dlatego zakładam dziś, że okres przydatności wyniesie co najmniej rok (być może dłużej).
Dostroiłem wywoływacz do APX 100.
Nie został on stworzony jako specjalny wywoływacz do specjalnych filmów. (najwyżej można spróbować zmniejszyć kontrast poprzez jego silniejsze rozcieńczenie).
Osobiście używam dostępnych, dobrej jakości „normalnych” negatywów. Moim zdaniem w ten sposób osiągniesz najlepsze rezultaty."
W kolejnej wypowiedzi Klaus pisze:
"To niewiarygodne... zaledwie kilka dni temu wysłałem ludziom kilka próbek wywoływacza ATM-W i już otrzymałem kilka odpowiedzi.
Szybkie podsumowanie:
Wyniki pomiarów Uwe potwierdzają się także w praktyce z innymi negatywami.
Wszyscy testujący zwrócili uwagę na niezwykle dobre wykorzystanie czułości. (Ogólnie rzecz biorąc: przy ekspozycji na nominalną czułość uzyskuje się podobną gęstość i szczegółowość jak w przypadku innych wywoływaczy z dodatkiem 2/3 EV. Pomiary Uwego wyraźnie to potwierdzają).
Ostrość i ziarnistość były konsekwentnie oceniane jako znacznie lepsze niż w przypadku innych wywoływaczy.
Wiele jeszcze pozostaje do powiedzenia na temat wykorzystania czułości. Niektórzy określają negatywowy wywoływacz ATM-W mianem wywoływacza „push”.
Jest to oczywiste, ponieważ ten wywoływacz znacznie lepiej wykorzystuje czułość niż wszystkie inne wywoływacze negatywów.
Nie jestem jednak do końca zadowolony z terminu „push developer” w odniesieniu do ATM-W.
Nazwa ATM-W jest nadal nazwą roboczą. Przejąłem ją od testera, który używał go do własnego użytku wewnętrznego.
ATM to skrót od „Atomal”, a W oznacza Wehner.
Ze względów historycznych i z szacunku dla osiągnięć chemików firmy Agfa, chciałbym, aby nazwa produktu nawiązywała do nazwy Atomal."
Zresztą wkleję tłumaczenie jego wypowiedzi:
"Moim celem było osiągnięcie doskonałych parametrów Agfa Atomal z lat 30.
W miarę możliwości trzymałam się przepisu Atomal.
Zajmuję się tą tematyką od wielu lat i od lat stosuję ten wywoływacz w praktyce na kursach fotografii.
Pożądane właściwości zostały już potwierdzone niezależnymi testami:
1. Doskonała ostrość (sprawdzona w przypadku APX 100 w porównaniu do Xtol i Perceptol)
2. Niezwykle dobre wykorzystanie czułości (osiągnięta zostaje nominalna czułość, często nieznacznie przekroczona).
3. Korzystna krzywa gradacji
4. Drobne, ale wyraźnie zaznaczone ziarno
5. Znakomite, bogate tony
Osobiście nie znam żadnego innego wywoływacza, który oferowałby te funkcje w takiej kombinacji.
Do tej pory zawsze korzystałem ze świeżego roztworu. Dlatego trwałość była dla mnie nowym wyzwaniem.
W grudniu 2014 roku opracowałem nową ochronę antyoksydacyjną dla wywoływacza. Zachowana próbka wykazuje teraz jasnobrązowy odcień.
Jednakże wydajność pozostaje nadal taka sama jak w przypadku świeżo rozrobionego roztworu .
Dlatego zakładam dziś, że okres przydatności wyniesie co najmniej rok (być może dłużej).
Dostroiłem wywoływacz do APX 100.
Nie został on stworzony jako specjalny wywoływacz do specjalnych filmów. (najwyżej można spróbować zmniejszyć kontrast poprzez jego silniejsze rozcieńczenie).
Osobiście używam dostępnych, dobrej jakości „normalnych” negatywów. Moim zdaniem w ten sposób osiągniesz najlepsze rezultaty."
W kolejnej wypowiedzi Klaus pisze:
"To niewiarygodne... zaledwie kilka dni temu wysłałem ludziom kilka próbek wywoływacza ATM-W i już otrzymałem kilka odpowiedzi.
Szybkie podsumowanie:
Wyniki pomiarów Uwe potwierdzają się także w praktyce z innymi negatywami.
Wszyscy testujący zwrócili uwagę na niezwykle dobre wykorzystanie czułości. (Ogólnie rzecz biorąc: przy ekspozycji na nominalną czułość uzyskuje się podobną gęstość i szczegółowość jak w przypadku innych wywoływaczy z dodatkiem 2/3 EV. Pomiary Uwego wyraźnie to potwierdzają).
Ostrość i ziarnistość były konsekwentnie oceniane jako znacznie lepsze niż w przypadku innych wywoływaczy.
Wiele jeszcze pozostaje do powiedzenia na temat wykorzystania czułości. Niektórzy określają negatywowy wywoływacz ATM-W mianem wywoływacza „push”.
Jest to oczywiste, ponieważ ten wywoływacz znacznie lepiej wykorzystuje czułość niż wszystkie inne wywoływacze negatywów.
Nie jestem jednak do końca zadowolony z terminu „push developer” w odniesieniu do ATM-W.
Nazwa ATM-W jest nadal nazwą roboczą. Przejąłem ją od testera, który używał go do własnego użytku wewnętrznego.
ATM to skrót od „Atomal”, a W oznacza Wehner.
Ze względów historycznych i z szacunku dla osiągnięć chemików firmy Agfa, chciałbym, aby nazwa produktu nawiązywała do nazwy Atomal."