Redukcja rocznej prenumeraty Lightroom/ Photoshopa o 50 Euro
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
A RawTherapee i nowy GIMP nadal za darmo...
Zawsze możesz przerzucić się na afiinity photo czy inny pixelmator pro. Płacisz raz i masz na stałe. No i zawsze to trochę bardziej intuicyjne i szybsze programy niż gimp, a jednocześnie tańsze niż Ps. Szczególnie obecnie, gdzie na affinity jest jakaś przecena.
Obrabiam skany - usuwanie pyłków, kontrasty czy kadrowanie. Obróbka jaką robię zazwyczaj nie wykracza poza to co robię pod powiększalnikiem, a nawet czasami mam wrażenie że w ciemni robię więcej
Używam affinity ze względu na to, że robię głównie portret i w pewnym sensie wiążą mnie terminy, a dzięki temu nie muszę czekać z oddaniem zdjęć do momentu kiedy zrobię powiększenia. Dwa że nie każde zdjęcie, które mógłbym chcieć komuś oddać, chcę w ogóle powiększać, a trzy, że nie skanuję powiększeń bo są trochę za duże, a skaner przyjmuje maks a4... Także skanowanie negatywów i ich obróbka na potrzeby internetowo-instagramowe jest wystarczająca, wygodniejsza, szybsza i tańsza.
Darmowy IrfanView załatwia obróbkę o której piszesz poza pyłkami. Do pyłków używam archaicznego Turbo Photo.
Po SilverFaście, Afinity to najgorzej wydane u mnie pieniądze.
I raz użyjesz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Co nie pasuje Ci w tym programie? Znam kilka osób, które używają i są zadowolone, sam też używam i raczej nie narzekam
Np. nie daje się zautomatyzować. Znaczy niby można zrobić akcje, czy tam skrypt, jak kto woli, ale nie da się zakończyć jej zapisaniem pliku jako jakiś format, albo wręcz nadpisaniem pliku, ale już po obróbce. To bardzo spowalnia pracę, jak się pracuje nad kosmetycznymi zmianami otwierając kika/dziesiąt plików.
jeżeli jakiś soft jest handlowany ze skanerami to już samo to źle o nim świadczy. Był czas gdy miałem 4 różne skanery, I oczywiście akurat z tymi fajniejszymi typu Nikony, albo Agfa Duoscan, takiego dodatku nie było. Mało tego, do Nikona 4000 i 9000 jest osobny SF. Czyli musiałbym mieć 3 licencje. Interfejs to kwestia przyzwyczajenia i opanowania. Rzecz ważna, ale nie najważniejsza. Bardzo słabo sobie radził też z ICE. Wiele lat temu, gdy skanowałem dziesiątki archiwów po kilkadziesiąt filmów zwiniętych w rolki, porysowane, zakurzone etc. generował tyle artefaktów, że wcale się nie dziwię ludziom, którzy twierdzą, że ICE się wyłącza i nie używa.
Raczej o firmie jeśli już. Taki model biznesowy.
A to nie jest przypadkiem, albo nie przypadkiem, że za efekty ICE to nie tylko soft ale też skaner odpowiada?
Albo o ocenie produktu przez użytkowników. Nagle okazało się, że nikt nie chce płacić pierdylionów cebulionów za coś co słabo sobie radzi w porównaniu z konkurencję w cenie doby w hotelu.
Nie bo wtedy artefakty byłyby niezależnie od softu, a zmiana softu spowodowała cudowne ich zniknięcie.
ICE to skan w podczerwieni, który rozpoznaje "odstające" od normy miejsca, te miejsca są identyfikowane jako uszkodzenia, lub zabrudzenia. A jak zostaną zastąpione to już od softu zależy. To trochę tak jak z umiejętnościami obsługi programu graficznego typu PS.
Jak jesteś w tym dobry, to tak wyplamkujesz skan, że ICE Ci nie potrzebny (potrzebny bo robi to w kilka sekund, a nie kilkanaście minut), a jak jesteś cienki, to zostawisz ślady swojej działalności.
Bardzo musiał Cię SilverFast wkurzyć skoro takie radykalne teorie wysnuwasz. Firma egzystuje i rozwija produkt czyli najwyraźniej są tacy co te pierdyliony płacą, albo jakiś wujek się dokłada