J.A. pisze: ↑11 cze 2023, 17:04
Zdecydowanie, patrząc na to zdjęcie wyżej. I nie bierz tego jako przyganę
Sam to przyznałem
. Widzę że nie osiągam tego co chcę. Dziwię się, że niektóre dorosłe osobniki traktują takie wypowiedzi jako atak na siebie.
A naukę proponuję zacząć od dobrej książki
Długo to odkładałem, ale chyba już czas.
(jeżeli posługujesz się językiem lingłydż to zdecydowanie "why beyond monochrome", po polsku niestety kilka tytułów będzie potrzeba)
Posługuję się, podstawowe określenia fotograficzne po angielsku znam, ale poduczyć się innych to dla mnie nie problem.
Zacznij od takich scen średnio tonalnych, oczywiście pod warunkiem opanowania pierwszego jakim jest obróbka chemiczna negatywu.
Już takie w miarę dobrze opanowałem, przynajmniej tak mi się wydaje, prawda może być inna. Może coś podeślę wieczorem bo na razie nie mam do nich dostępu.
Po tym zdjęciu nie widać, czy problemem jest negatyw (na moje oko jest niedowołany/niedoświetlony)
Forsowałem Fomę 100 na 400, używałem standardowego czasu, bo w datasheetce fomy znalazłem, że z dobrym rezultatem można wywoływać w takim samym czasie filmy niedoświetlone o 1EV i prześwietlone o 2EV. Wywoływacz to Fomadon LQN, rozcieńczenie 1+14. Coś jednak nie wyszło…
A może umów się na piwo z jakim z tu obecnych krakusów. Będzie znacznie łatwiej.
Byłem u Zbyszka Ładygina, sporo mi to pomogło. A jak na piwo, to w moim przypadku raczej 0
.