J.A. pisze:Podpinając nie olkowy obiektyw nie ma możliwości ustawienia czasu naświetlania.
W którym modelu? Bo zarówno ON 1, OM 2 (wszystkie, nawet S/P) i "czwórkom" nie przeszkadza co, co założy się zamiast obiektywu firmowego. Popraw się!
Ała, alem pojechał. ODSZCZEKUJĘ CO WYŻEJ BO KTOŚ JESZCZE TO NA POWAŻNIE WEŻMIE
Dość dawno temu miałem olki i mi się z migawką w obiektywie porąbało Mamiya (RB) itp.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No wlasnie nie chcialbym ja nastawiac od razu na manual bo moglaby po efektach sie troche zrazic. Aczkolwiek mysle o 2 body bo sam chetnie bym cos pofocil a korpusami zawsze sie z nia moge wymieniac. Wiec pentaxa kupie ale pozostaje jeszcze sprawa drugiego body. Mam tez na chacie pentacon six. Chcialbym go zaadoptowac do fotografi astro problem w tym ze ma niesprawny naciag a wiadomo ze filmy 120 dadza mi wieksza rozdzielczosc. Czy macie gdzies cynk w postaci linku gdzie ktos to naprawial? ogolnie mysle o foto czarnobialym na sixie i w sumie zastanawialem sie tez nad jakims powiekszalnikiem coby pociagnal maly i sredni obrazek - taki do 400 zl. Widzialem krokusy, nie wiem w sumie jaki model wziac, nie wiem czy daloby to cos gdybym zamontowal w nim obiektyw nikona tzn w znaczeniu ze na lepsze. I jak to jest z obiektywami na maly i sredni obrazek do powiekszalnikow. Ponoc kondensory sa inne na maly i sredni obrazek. Nie znam sie zbytnio na powiekszalnikach wiec np czy powiekszalnik na 6x6 pociagnie maly obrazek bez ingerencji w obiektyw i kondensor. Wiem ze temat rzeka ale mam nadzieje ze mi pomozecie. Pozdro! Ps. Sprawa przesadzona pentax napewno. Pozostaje drugi wariant powiedzmy ze dla mnie. Ogolnie mam tam jakies pojecie o elektronice wiec zrobic zegar ciemniowy za grosze dla mnie to nie problem. Nie wiem czy macie na forum tutoriale. Jesli tak to moge zamiescic jakis schemat plytke gdy bede go robil. Pozdro!
Na zdjęciach wygląda jak 5 z obiektywem Anaret. Sam go miałem kupić, ale znalazłem 6 w dobrej cenie w Katowicach. A ta osoba koniecznie chce odbiór osobisty w Gliwicach.
Zabukowalem go wysle mi poczta. Mowil ze jest w pelni sprawny, a podest zamowie nowy u stolarza. Lepszej okazji chyba bym nie znalazl na allegro po wiekszej cenie chodza a napewno lepszy niz krokus. no chyba ze za darmo dzieki krycha666. Masz ode mnie pomogl:) a gdybym mogl to na piwo bym i zaprosil:)
Spoko nie ma sprawy. Zawsze powtarzam, że trzeba sobie pomagać. :] Może się kiedyś spotkamy albo w Krk, albo w Szczecinie. To i jakiegoś browara wypiję. A tak z ciekawości to sam powiększalnik, czy jeszcze jakieś rzeczy? Te kuwety też dostaniesz?
Tak wlasnie sie zastanawiam czy nie podrasowac go jakims nikonem. Rozumiem ze np obiektyw 3.5 jest ciemniejszy od 1.8? ogolnie juz nie moge sie doczekac starcia z tym sprzetem. No i oburzenia domownikow spowodowanego zapachem odczynnikow:P
taa...
masz np. poczynając od f/1.4--2--2.8--4--5.6--8 itd..
to podstawy
każda kolejna przysłona to a połowę mniej światła
na początek jakiś anaret wystarczy aż nadto(chyba że będzie zupełnie padnięty,czyt. porysowany albocoś) no i tani jest
a odczynniki aż tak znowu nie śmierdzą :)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso