Jobo Alpha B&W Neutral Fixer i fikołki językowe...

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

aka
-#

Post autor: aka »

Spektrum pisze: 17 kwie 2025, 13:44 A swoją drogą wyraźcie proszę jakieś EMOCJE na temat mojego BIZNESPLANU :-)
Zasięgnąłem opinii w krynicy AI. Oto fragment odpowiedzi:
Zakup hurtowy (1 kg) za ok. 700 zł

Zatrzymujesz 100 g do własnych potrzeb (25 litrów — sporo!)

Sprzedajesz 900 g w porcjach po 50 g (18 sztuk x 40 zł = 720 zł)

Odzyskujesz cały wkład = masz swoje 100 g za darmo

To się spina! Możesz też delikatnie podnieść cenę (np. do 45–49 zł za porcję), jeśli zapewnisz jakość i zbudujesz zaufanie.
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Parsknąłem śmiechem jak to przeczytałem. Nie dlatego że to głupie, jest wręcz odwrotnie, ale zabrzmiałeś nie jak AI ale raczej jak babka na bezrobociu, kiedy jej przyniosłem biznesplan w 2012 starając się o dotację. :-) :-) :-)

Oczywiście dziękuję za sugestie. Kwestia budowania zaufania to podstawa. Dlatego napisałem, że najpierw to przetestuję na sobie. :-)

EDIT: PS. Co to jest "Krynica AI" ?
Spektrum
-#

Napisze posta pod postem mimo, że to nieeleganckie ale nie chcę po raz dziesiąty edytować moich ostatnich wypocin.
Czy zauważyliście co się stało z cenami, na Allegro, nawijanych z puszki negatywów Kodak Vision3 ?
To jakieś szaleństwo.
Do końca marca b.r u Matifoto i Czarno-Białe klisza Kodak Vision3 250D 200/36 kosztowała około 29zł
Teraz nie widzę ofert Matiego, ale w Czarno-Białe Vision3 250D 200/24 (24 klatki!) kosztuje już 39,90 !!!!
Dolar leci na pysk. Jaki jest powód wzrostu cen? Ciekawe na ile wycenią rolkę 36 klatek.
Zresztą to samo się dotyczy innych nawijanych filmów ECN2 Kodaka.
Ciekawe jak na to odpowie Mati.

Zaczyna mi to przypominać okres pandemii. Jak już raz wzrosło to z pewnością nie spadnie.
Tylko, że pomijając wszelkie walory tych filmów, jak ktoś chce cykać w kolorze to się najbardziej
opłaca kupić w wyszlo.store rolkę Kodak Pro Image 100/36 za 32 zł. To chyba najniższa cena tego
filmu w detalu. Okres ważności do sierpnia 2025, ale ludzie potrafią kupować na grupach facebukowych
20 letnie filmy po czasem ponad 40 zł/ szt i tego fenomenu zupełnie nie rozumiem.
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Spektrum Fenomen, a raczej powód, jest prosty. Kodak przestał niedawno sprzedawac materiał kinowy tzw. nawijaczom.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2025, 15:25 przez oKuba, łącznie zmieniany 2 razy.
aka
-#

Spektrum pisze: 17 kwie 2025, 14:40 zabrzmiałeś nie jak AI ale raczej jak babka na bezrobociu
Toż to ChatGPT! Wkleiłem Twój post i oto wynik, a raczej jedna z kilku części. Wstaw, a ciekawe czy odpowiedź będzie choć trochę podobna. Ja osobiście nie wróżę Ci sukcesu w realizacji tego pomysłu...
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Pytanie AI o wartości liczbowe to jest, nawiasem mówiąc, bardzo słaby pomysł. A już zwłaszcza o obliczenia.
Spektrum
-#

oKuba pisze: 17 kwie 2025, 15:23 Spektrum Fenomen, a raczej powód, jest prosty. Kodak przestał niedawno sprzedawac materiał kinowy tzw. nawijaczom.
Chodziło mi o fenomen polegający na tym, że ludzie kupują stare przedatowane o 20 lat negatywy po wysokich cenach. Przecież z jakiegokolwiek by nie patrzeć punktu widzenia to są śmieci.
aka pisze: 17 kwie 2025, 15:24 Ja osobiście nie wróżę Ci sukcesu w realizacji tego pomysłu...

Tak uważasz? Nie uda mi się sprzedać 900g CD3 w cenie takiej aby mi się zwrócił zakup, a w ręce zostało 100g dla potrzeb własnych?

Słuchaj, przyszło mi właśnie 150g z Axelcolor z Włoch. Zatem kupowanie z Chin nie jest konieczne, ale chyba trzeba by to potraktować jako wyzwanie. ;-) To przecież w końcu 700 zł. Zrobię to na działalność nierejestrowaną zatem wszystko będzie zgodnie z prawem podatkowym, a jednocześnie wykażę, że każdy śmiertelnik (nie prowadzący firmy) może ściągnąć towar z Alibaby a następnie puścić go w obrót i wyjść na swoje. Nie podejrzewam żebym miał problem z dotarciem do 18 osób chętnych do zakupu 50g CD3 za 40zł.
Wiem, że przy odmierzaniu porcji będą jakieś ubytki, ale one będą zmniejszały moją działkę 100g. Mogę to zrobić transparentnie czyli screeny z Allegro, OLX itd może nawet Ebaya z zamazaniem danych osobowych nabywców. Dałbym sobie widełki 5 tygodni na sprzedaż całości. W międzyczasie porobię jakieś ładniejsze fotki, wywołam przy użyciu tego chińskiego CD3 i wrzucę na Instagram wraz z opisami i hashami, całym marketingiem, aby później w swoich ofertach podawać link do zdjęć na Insta. Mam też domenę foto-spektrum.pl - mogę pod nią założyć jakiś prosty sklep i tam też wrzucić w postaci galerii zdjęcia w dużych rozdzielczościach.
Nie ma możliwości żeby to się nie sprzedało.

Poza tym ja to nazwałem biznesplanem dla jaj. Po prostu chciałem trochę ruszyć naszą społeczność bo forum zaczęło przysypiać.
To nie jest mój plan na zarabianie pieniędzy na życie. Raczej, żeby coś kupić dla swojego hobby i żeby się to zwróciło.
Jestem typowym krakowskim "centkiem" i nawet na swoje zainteresowania trochę mi szkoda przewalać kasę. :-) :-)
Zawsze się jakoś lepiej czuję kiedy coś sobie kupię ale np. nie zabiorę rodzinie.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

oKuba pisze: 17 kwie 2025, 15:23 Kodak przestał niedawno sprzedawac materiał kinowy tzw. nawijaczom.
Podobno. Ale jak to mają zamiar weryfikować?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

J.A. pisze: 17 kwie 2025, 16:23 Ale jak to mają zamiar weryfikować?
Dość prosto. Nie sprzedają już re-sellerom (takim jak np. B&H) a tylko producentom filmow. Pewnie jakiś tam procent (chociażby koncówki rolek) będą trafiać na rynek, ale już nie w takiej ilości jak wcześniej
aka
-#

Spektrum pisze: 17 kwie 2025, 16:23 Nie podejrzewam żebym miał problem z dotarciem do 18 osób chętnych do zakupu 50g CD3 za 40zł.
Biznes na podejrzeniach planowany?
Spektrum pisze: 17 kwie 2025, 16:23 Nie ma możliwości żeby to się nie sprzedało.
He he... Jak w filmie "Dziewczyny do wzięcia" - możliwości jest wiele...
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Żeby tłumaczyć Barańczaka, nie wystarczy literalny zbiór odpowiadających sobie słów. Ważny jest kontekst i to pojmowany wielowarstwowo, odspołecznego, po filozoficzny i kulturowy. A to z kolei zahacza niechcący o historię, sztukę, i tak dalej, i tak dalej. Dlatego uważam, że nazwa "sztuczna inteligencja" jest akurat bardzo dobrze trafiona.

oKuba pisze: 17 kwie 2025, 17:12
J.A. pisze: 17 kwie 2025, 16:23 Ale jak to mają zamiar weryfikować?
Dość prosto. Nie sprzedają już re-sellerom (takim jak np. B&H) a tylko producentom filmow. Pewnie jakiś tam procent (chociażby koncówki rolek) będą trafiać na rynek, ale już nie w takiej ilości jak wcześniej
Wystarczy sobie dopisać do działalności PKD 59.11.Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych.
Na to nie trzeba mieć żadnych pozwoleń, licencji i innych bumag. Przecież nie zażądają od Ciebie scenariusza i kosztorysu ile taśmy będziesz na to potrzebował. A później nie będą Cię rozliczać ile taśmy zużyłeś. To nie jest zakup na dotację od państwa lub finansowany z Instytutu Sztuki Filmowej. Już nie przesadzajmy. Jest przecież swoboda gospodarcza. Możesz kupić na produkcję filmu, a później się rozmyślisz i to sprzedajesz, żeby Ci się koszty zwróciły. Przecież na Boga, oni do tego nie dopłacają i nie jest to towar reglamentowany.
aka pisze: 17 kwie 2025, 17:24 Biznes na podejrzeniach planowany?
Kolego widzę, że dzisiaj u Ciebie wszystko jest na nie, ale proszę czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że nie podejrzewam :-) :-)
aka
-#

Spektrum pisze: 17 kwie 2025, 20:53 Wystarczy sobie dopisać do działalności PKD 59.11.Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych.
Dopisz i pisz do Kodaka, PKD na pewno ich ujmie ;-)
Spektrum pisze: 17 kwie 2025, 16:23 Zrobię to na działalność nierejestrowaną zatem wszystko będzie zgodnie z prawem podatkowym, a jednocześnie wykażę, że każdy śmiertelnik (nie prowadzący firmy) może ściągnąć towar z Alibaby a następnie puścić go w obrót i wyjść na swoje.
Działalność nierejestrowana, zgodność z prawem podatkowym itd. Bujasz w obłokach, ale to nic złego. Trzymam kciuki za powodzenie biznesu, a nóż widelec...
Spektrum
-#

A w którym miejscu napisałem, że chcę sobie dopisać PKD ?
Ja nie prowadzę firmy od ponad 5 lat i czuję się wolnym człowiekiem. :-)
Spektrum
-#

aka pisze: 17 kwie 2025, 21:07 Trzymam kciuki za powodzenie biznesu, a nóż widelec...
Mam już 52 latka, jestem dojrzałym chłopcem i gdybym w swoim życiu kiedykolwiek się kogoś pytał jak według niego pójdzie mi w danym biznesie to bym nic nigdy w życiu nie miał, ani nie miałbym nic od życia.
Jeśli ktoś mi mówi "Według mnie ten interes ci nie wyjdzie" to z automatu jest mi bliższy niż ktoś kto będzie mnie klepał po plecach i pokrzykiwał "Zarobisz na tym majątek ! Weź się za to szybko !"
Żadna z tych osób nie będzie miała większego wpływu na moje decyzje, ale nie lubię gdy ktoś rozgrywa moimi pieniędzmi.
ODPOWIEDZ