Prośba początkującego - sposób wywoływania filmów
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Johann Samuel Knoll, odnośnie tego Rollaia, to ja Ci dam inną radę. Oddaj go komuś kto Ci go wywoła jako slajd. Ten film w niczym tak dobrze nie wychodzi jak w odwracalnym zimnym procesie.
Keck, upieram się przy wyciąganiu filmu z kasetki, żeby obrobić końcówkę nożyczkami do kształtu ułatwiającego nawinięcie na szpulę.
Ale można rozerwać kasetkę, film ze szpulką przełożyć do kasetki rozbieralnej i wtedy wyciąć sobie krągłe 'rogi', więc obie Wasze wypowiedzi da się pogodzić

niektórzy radzą sobie zaś po ciemku, używając nożyczek i obcinacza do paznokci.
Niezbadane są umiejętności ludzkie i ilość dróg prowadzących do celu zwane gdzieniegdzie pomysłowością

Dajmy zatem analogię:
To tak jak z językiem, winien być przede wszystkim komunikatywny, to jego cecha nadrzędna i pierwotna, forma i poprawność to już didaskalia.
4Rider, w „Walecznym Sercu” dama dworu królowej (obie Francuzki) z pogardą o Anglikach „nie wiedzą do czego służy język”.
Także tego...
Cytując klasyka.
Także tego...
Cytując klasyka.
U mnie wystarczą same nożyczki z tą różnicą że wszystkie nanewry związane ładowaniem negatywu do koreksu wykonuję w rękawie ciemniowym i paradoksalnie jest mi łatwiej niż w ciemni...rbit9n pisze:niektórzy radzą sobie zaś po ciemku, używając nożyczek i obcinacza do paznokci.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
- technik219
- -#
My się nie upieramy, my tylko radzimy

Co będzie jak kupisz filmy "z metra"? Nie mów, że nie kupujesz i nie będziesz takich kupował. Jak film w kasetce będzie 2 razy droższy od takiego samodzielnie nawijanego, to gwarantuję, że zmienisz swoje zasady

Ja, nie chwaląc się, już 2 razy wspomagałem takich "potrzebowskich" z tego forum w sumie setką kasetek, ale więcej na handel nie mam. Co mam to dla siebie

Jak tak dalej pójdzie ten "trynd" to pusta kasetka osiągnie wartość filmu wewnątrz. Nie szastaj więc kasetkami. Szanuj je.
Coś w tym jest, kiedyś nawet rozważałem cięcie filmu z metra ale w przypadku większości negatywów na razie nie jest to zbyt opłacalne. Ale myślałem bardziej o zakupie kaset rozbieralnych ale spotkałem się z opiniami że rysują filmy.... Ale może być tak jak piszesz, więc może warto się przeprosić z wyciągarką...
Akurat Dynaxy mają możliwość wyboru czy zwijać czy nie, w przeciwieństwie do np. Nikonów. Poszukaj w instrukcji custom functions.Johann Samuel Knoll pisze: ↑26 wrz 2018, 12:56 Zdjęcia robię Minoltą Dynax 404si, aparat sam zwija film do kasetki.
Czytacie czasem posty poprzedników?zaphod pisze: ↑26 wrz 2018, 20:41Akurat Dynaxy mają możliwość wyboru czy zwijać czy nie, w przeciwieństwie do np. Nikonów. Poszukaj w instrukcji custom functions.Johann Samuel Knoll pisze: ↑26 wrz 2018, 12:56 Zdjęcia robię Minoltą Dynax 404si, aparat sam zwija film do kasetki.
404si nie ma "CUST", dopiero następca Dynax 4 je ma. Z tamtej linii takie ustawienia ma dopiero 505si.
Jeśli wolno się wtrącić,505si jak najbardziej,również Dynax 5 i Pentax Z-1 mają opcję dzięki której po zwinięciu końcówka filmu zostaje.Na pewno jest jeszcze wiele innych modeli z czymś podobnym.Poza tym nie demonizowałbym "wyciągarek" do klisz.Mam taką,Ilforda i w dziewięciu przypadkach na 10 działa za pierwszym podejściem.Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją obsługi.Z wyciąganiem filmu za pomocą dwóch kawałków kliszy jest zdecydowanie więcej kombinowania,ale też da się.Może czasem warto potrenować cierpliwość?Puste kasetki kiedyś się przydadzą.No chyba,że zdjęcia na kliszy to margines działalności.
Nie spodziewałem się, że można tak bardzo rozwlec dyskusję na temat otwierania kasetek :D Po odpowiedniej ilości otwarć, można generalnie używać wszystkiego co twarde i ma krawędź. Ja ostatnio otwieram po prostu nożyczkami (zamkniętymi, jeśli tak można powiedzieć). Przykładam grzbiet ostrzy do krawędzi "wieczka" szpuli no i pcham. Zawsze się sprawdza i nie generuje filozofii.