Przesiadka z Krokusa

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

rbit9n pisze:
ostrygad pisze:Zrezygnowałem z tego źródła światła na rzecz kondensora po zrobieniu testów porównawczych.
otóż to. kondensor dobra sprawa. dlatego tak lubiłem opemusa 5, w którym głowicę kolorową stawiało się na kondensor właśnie.
A tego dursta masz z mieszaczem, czy kondensor? Bo Twoja opinia może mieć dla kolegi znaczenie. luke44 ma Krokusa i może nie wie czego się spodziewać po nowym zakupie?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

J.A. pisze:A tego dursta masz z mieszaczem, czy kondensor? Bo Twoja opinia może mieć dla kolegi znaczenie.
...jeszcze inaczej. Porównanie robiłem na Opemus kondensor VS LPL mieszacz. Negatywem był mały obrazek. Oczywiście gdybym miał możliwość sprzętową zrobić porównanie na jednym sprzęcie podmieniając tylko głowice to bym takie zrobił. Ale nie miałem stąd dwie maszyny.

Efektem zabawy jest aktualny Durst - na kondensorach.

No ale wiadomo , to trzeba zobaczyć na papierze.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Z tymi częściami do Dursta czy do LPLa to sprawa nie jest taka łatwa.

Części zamiennych raczej luzem nie dostaniesz, a kupowanie powiększalnika, żeby z niego wyciągnąć jakąś zębatkę czy inną tasiemkę, to sztuka dla sztuki.

Dodatkowo przy naszym sposobie używania - umówmy się czysto hobbystycznym, sprzęt przewidziany do zawodowej pracy zniesie nasze warunki bez zająknięcia się przez setki lat prawdopodobnie.

Pewnie, że prędzej czy później coś się zepsuć może ale raczej przez pecha niż faktyczne zużycie materiału. Wtedy nie pozostaje nic innego niestety jak zakup 'nowej' sztuki.
bawy2
-#

Post autor: bawy2 »

Mam dursta który w laboratorium zasuwał 10 godzin dziennie wiele lat. W końcu strzeliła szyna naciągowa od głowicy (co trzeba sprawdzać przy zakupie czy nie jest już załamana). Po włożeniu nowej sprzęt śmiga. Przy okazji dowiedziałem się, że w latach 80/90 ktoś kto miał foto laboratorium i korzystał ze sprzętu Dursta i miał umowę serwisową (co się zdarzało) to co roku Durst przysyłał części, szkła itd. to co się zużywało, hmmm tak cofnąć się do 90 lat i sobie skompletować sprzęcik - w sumie ceny były wysokie, więc nie było kolorowo. Modele do L1200 kosztowały w okolicach 2000 $ ale już taki AC900 kosztował 14000 $.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

A tego dursta masz z mieszaczem, czy kondensor? Bo Twoja opinia może mieć dla kolegi znaczenie. luke44 ma Krokusa i może nie wie czego się spodziewać po nowym zakupie?
mam i głowicę cz-b, taką jak w aukcji i kolorową z mieszaczem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

rbit9n pisze:mam i głowicę cz-b, taką jak w aukcji i kolorową z mieszaczem.
Ależ Ty się ciężko doisz.
Kolegę może to naprawdę interesować, tym bardziej, że masz porównanie na tym samym powiększalniku. Możesz mu powiedzieć/napisać co i jak?
taharii pisze:Z tymi częściami do Dursta czy do LPLa to sprawa nie jest taka łatwa.
Nie przesadzaj. Do LPLa w zasadzie wszystko co może wymagać wymiany poza filtrami w głowicy, jest dostępne.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

ciężko, ciężko. ale co mam mu napisać? mogę zrobić porównawcze powiększenia, ale to dopiero jak wrócę do domu, nieprawdaż.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

bawy2
-#

J.A. pisze:
taharii pisze:Z tymi częściami do Dursta czy do LPLa to sprawa nie jest taka łatwa.
Nie przesadzaj. Do LPLa w zasadzie wszystko co może wymagać wymiany poza filtrami w głowicy, jest dostępne.
Szczerze to po wiem, że części zbyt dużo to nie widuję, a jak się pojawiają to ceny są wysokie. Chyba, że nie wiem gdzie szukać, podpowiesz gdzie .....
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Na ebayu.
bawy2 pisze:a jak się pojawiają to ceny są wysokie.
A czego byś chciał? Żeby kosztowały po 0,2$ za kilogram?
> Komplentny wózek głowicy za niecałe 150 zł <
Ok, byłem zalogowany na GB i była bezpłatna wysyłka. Ale w takim razie nie powinno być problemu sprowadzić, to przez kogoś.
> komplenta sprężyna podnośnika, też nie jakoś koszmarnie drogo <
Przy okazji. Co może się zepsuć w takim powiększalniku? Zepsuć tak, by nie dało się powiększalnika używać.
bawy2
-#

Tak naprawdę jak czegoś szukasz to nic nie ma, ale to jest sprzęt na lata i ciężko coś popsuć, przyznaję rację:-). Myślałem że masz jakieś źródło na części stąd pytanie.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

http://www.khbphotografix.com
Szukaj tekstu "online store"
Ale tam ceny faktycznie mogą przyprawić o zawrót głowy. Choć co się dziwić.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

no to szybki skan, szybkiego powiększenia testowego. w lewym narożniku głowica kolorowa z rozpraszaczem, w prawym głowica cz-b z kondensorem.

Obrazek

link bezpośredni: https://dl-web.dropbox.com/get/Photos/S ... RfYE_Xw7wA uwaga! 16,1MB

agfa apx 100 (nowa) w tetenalu ultrafin plus, papier foma N312 w kodaku d-166, powiększenie 19x, obiektyw durst neonon 2,8/50.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2015, 21:58 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Error (403)
It seems you don't belong here! You should probably sign in. Check out our Help Center and forums for help, or head back to home.
Tylko dla tych z kontem?
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

...link nie działa a ciekawość zżera coś tam wymodził :)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

cholercia, wymagają założenia konta pro. a niechby ich.

to może tu: https://drive.google.com/file/d/0B1EPNj ... sp=sharing

ODPOWIEDZ