Nie no.. czytaj ze zrozumieniem. Po co strzępimy sobie jezyki?miki11 pisze: ↑05 lut 2024, 21:30 Potwierdzeniem może być wspominana już oferta:
https://www.fotoimpex.com/chemistry/dia ... 00-ml.html
z informacją niedostępności.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nie no.. czytaj ze zrozumieniem. Po co strzępimy sobie jezyki?miki11 pisze: ↑05 lut 2024, 21:30 Potwierdzeniem może być wspominana już oferta:
https://www.fotoimpex.com/chemistry/dia ... 00-ml.html
z informacją niedostępności.
chętnie, ale obliczenia, z których korzystał kol. miki11, zostawiłem w pracy, ale ogólnie to ilościowo wyszło mi podobnie.
I jak tam w temacie, udało się komuś przetestować tę recepturę? Może ktoś pochwali się wynikami?miki11 pisze: ↑24 lut 2024, 22:37 Diafine substitute - 2 x 1 litr
Wersja z zastąpieniem Metaboranu Sodu i Wodorosiarczynu Sodu
Roztwór A:
Woda (Water) (50-52°C) - 750 ml
Bezwodny Siarczyn Sodu (Sodium Sulfite anhydrous - Na2SO3) - 35 g
Hydrochinon (Hydroquinone) - 6 g
Fenidon (Phenidone) - 0,2 g
Pirosiarczyn Sodu (Sodium Metabisulfite - Na2S2O5) - 6 g
Uzupełniamy roztwór do objętości 1000 ml.
Roztwór B:
Woda (Water) (50-52°C) - 750 ml *
Bezwodny Siarczyn Sodu (Sodium Sulfite anhydrous - Na2SO3) - 65 g
Boraks (Tetraboran Sodu dziesięciowodny, Sodium Tetraborate decahydrate - Na2B4O7 x 10H2O) - 13,8 g
Wodorotlenek Sodu (Sodium Hydroxide - NaOH) - 2,9 g
Uzupełniamy roztwór do objętości 1000 ml.
---
* Podczas przygotowania Roztworu B z 750 ml odlewamy 250 ml wody i rozpuszczamy w niej Boraks oraz Wodorotlenek Sodu (powstaje odpowiednik zasady zrównoważonej). W pozostałych 500 ml wody rozpuszczamy Siarczyn Sodu, po czym dolewamy zasadę zrównoważoną. Na koniec, tak jak w Roztworze A, uzupełniamy roztwór do objętości 1000 ml.
Leniuszek
W końcu złożyłem kompletne zamówienie w znanej warszawskiej hurtowni chemicznej, trochę trzeba było zaczekać na odpowiedni rozmiar butelek i korki 28mm. A Diafine wyobrażam sobie tylko w brązowym szkle. Myślę, że towar dojedzie jutro, potem to zmieszam i kolejne filmy pójdą już w tą zupę. Jak napisał J.A., on już opublikował swoje próbki. Ja pokażę obrazki po zmianie tych przeliczników. Też sądzę, że różnica będzie niewielka.