O dalmierzach słów kilka..

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

blazejs
-#

Post autor: blazejs »

Contaxy dosc czesto sa na Allegro, trzeba polowac. Zawsze jest tak, ze to co akurat chce sie kupic albo akurat zniknelo albo jest w poronionych cenach..
Zorki 4 & FED 5B & Lubitel & cyfrowo Canon
Artscape
Mazurkiewicz
-#

Post autor: Mazurkiewicz »

blazejs pisze:Contaxy dosc czesto sa na Allegro, trzeba polowac. Zawsze jest tak, ze to co akurat chce sie kupic albo akurat zniknelo albo jest w poronionych cenach..
Był an allegro za 3,4tys cały komplet i masa filmów do niego, potem z ciekawości patrze a ktoś już kupił.. Teraz jest G1 ale wolałbym G2 ;)
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Ostatnio zastanawiałem się nad cyfrowymi dalmierzami. Dlaczego takie kolosy jak canon i nikon nie wyprodukują cyfrowego dalmierza - konkurencji dla leicy??
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 11:41 przez matti_1989, łącznie zmieniany 1 raz.
kulma
-#

Post autor: kulma »

matti_1989, jest cyfrowy epson, oparty o korpus bessy.

Niewiele ponad dwa lata temu, sam stałem przed zakupem dalmierza. Pierwsze moje skojarzenie padło na Contaxa g. Trochę popytałem, udało mi się go nawet wypożyczyć na kilka dni. Generalny feeling jest bardzo ok. Contax to Contax. Obudowa jak czołg, wyśmienite zeissowskie szkła. I zapewne leżałby teraz u mnie w torbie, gdyby nie okropny jak dla mnie wizjer i autofokus. Na mojej próbnej rolce, wykonanej tymże właśnie aparatem, na blisko 1/3 klatek ostrość była ustawiona zupełnie nie tam, gdzie oczekiwałem. Oczywiście, że jest też do wyboru "tryb manualnego ustawiania ostrości", ale pozwolę sobie tego nie skomentować. :)
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Proponuje niemiecki eBAY, spojrzalem tam. Jest w czym wybierac. Nie twierdze, ze na niemieckim eBAY"u rozdaja aparaty za darmo, ale wybor jest nieporownywalnie wiekszy.
Pozdr.M. ;-)
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

matti_1989 pisze:wyprodukują cyfrowego dalmierza - konkurencji dla leicy
bo teraz leica robi cyfrowe aparaty Z LUSTREM :roll:
Mazurkiewicz
-#

kulma pisze:matti_1989, jest cyfrowy epson, oparty o korpus bessy.

Niewiele ponad dwa lata temu, sam stałem przed zakupem dalmierza. Pierwsze moje skojarzenie padło na Contaxa g. Trochę popytałem, udało mi się go nawet wypożyczyć na kilka dni. Generalny feeling jest bardzo ok. Contax to Contax. Obudowa jak czołg, wyśmienite zeissowskie szkła. I zapewne leżałby teraz u mnie w torbie, gdyby nie okropny jak dla mnie wizjer i autofokus. Na mojej próbnej rolce, wykonanej tymże właśnie aparatem, na blisko 1/3 klatek ostrość była ustawiona zupełnie nie tam, gdzie oczekiwałem. Oczywiście, że jest też do wyboru "tryb manualnego ustawiania ostrości", ale pozwolę sobie tego nie skomentować. :)
Słyszałem od kilku osób o tym manualnym trybie ciekawe rzeczy ale jednak nie nadają sie do cytowania ;)
tilt
-#

Post autor: tilt »

wojszyca pisze:Witaj.

Ja właśnie w zeszłym miesiącu sprzedałem lustrzankę i kupiłem Contaxa G2. Jestem nim zachwycony ale pewnie nie powinieneś mnie słuchać, bardzo go chciałem i jestem ciągle bardzo szczęśliwy że go kupiłem.
.
.
.
Minusy póki co dostrzegłem dwa:
- autofocus nie jest tak doskonały, do jakiego przyzwyczaił mnie Canon EOS 3,
- opcja manualnego ostrzenia jest w zasadzie bezużyteczna.

Ogólnie jestem aparatem zachwycony i szczerze polecam, z ta uwagą że nie istnieją sprzety idealne.
HA! Ja też sprzedałem swojego EOSa 3 i szkła i zakupiłem za tą sumę G2kę wraz z kilkoma szkłami. Było to 3 lata temu i od tego czasu w sprzęcie nic nie zmieniłem - po prostu w końcu znalazłem jakość jaką szukałem wcześniej. Optyka dostępna do tego systemu bije wszystko co do tej pory widziałem - a miałem wcześniej szkła klasy L. Ze szkieł które mam szczęscie posiadać najbardziej zszokowała mnie 21ka - nikła dystorsja i niesamowita jakość zdjęć powaliła mnie na ziemie.
Oczywiście brak szkła dłuższego niż 90mm powoduje, że rozglądam się za jakąś lustrzanką i szkłem tele, które może mi dać jakość zbliżoną do szkieł do G2...
Contaksa szczerze polecam, nie wiem czy jako jedyny aparat, chyba, że ktoś jest bardzo swiadomy ograniczeń (ja do końca nie byłem mimo przeszło 20 lat przygody z fotografią).
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 22:46 przez tilt, łącznie zmieniany 1 raz.
Contax G2 | T*21 | T*28 | T*45 | T*90 | TLA 140 | Minolta Scan Dual IV
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

tilt pisze: Oczywiście brak szkła dłuższego niż 90mm powoduje, że rozglądam się za jakąś lustrzanką i szkłem tele, które może mi dać jakość zbliżoną do szkieł do G2...
Contax RTS II + Sonnar, Apo Sonnar, Tele-Tessary, Tele-ApoTessar, Vario-Sonnar :mrgreen:

Czesc z tych szkiel jest kosmicznie droga. Ale Tele-Tessar juz nie...
Mazurkiewicz
-#

dadan_mafak pisze:
tilt pisze: Oczywiście brak szkła dłuższego niż 90mm powoduje, że rozglądam się za jakąś lustrzanką i szkłem tele, które może mi dać jakość zbliżoną do szkieł do G2...
Contax RTS II + Sonnar, Apo Sonnar, Tele-Tessary, Tele-ApoTessar, Vario-Sonnar :mrgreen:

Czesc z tych szkiel jest kosmicznie droga. Ale Tele-Tessar juz nie...
Kurde chyba kupie Apo Sonnar, cena bardzo korzystna i okazja jak nigdy :mrgreen:
http://fotoblogia.pl/tag/zeiss-apo-sonnar-t-1700-mm-f4
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

ja juz kilka rolek cyknalem yashica electro 35 i jestem bardzo bardzo zadowolony. Duzo zdjec 400tkami w pomieszczeniach. Do tego stopnia polubilem ta firme, ze srednioformatowo tez zwrocilem sie w ich kierunku (mat). Mysle, ze tez bede zadowolony
wojszyca
-#

Post autor: wojszyca »

Witam! Przez kilka dni nie zaglądałem tutaj a tu proszę:
tilt pisze: HA! Ja też sprzedałem swojego EOSa 3 i szkła i zakupiłem za tą sumę G2kę wraz z kilkoma szkłami. Było to 3 lata temu i od tego czasu w sprzęcie nic nie zmieniłem - po prostu w końcu znalazłem jakość jaką szukałem wcześniej.
Ciekawe, że zrobiliśmy to samo - tyle że ja sprzedałem EOSa 3 i jedno szkło i musiałem troche dołożyć żeby kupic G2 i jedno szkło :-)

Po kilku tygodniach używania mogę w zasadzie potwierdzic to, co pisałem wcześniej. Kilka dni temu odebrałem skany z 2 rolek negatywów (kolor fujipro 160C i cz-b ilford delta 400) zeskanowanych na nikonie 8000ED. Jakośc jest rozbrajająca, nie spodziewałem sie że bedzie az tak dobrze.

Z wad dodam jeszcze że póki co mam pewien problem ze zdjęciami nocnymi (które lubie robić). W nocy autofocus radzi sobie słabo, poza tym mam poważny problem jeśli chce miec ostrość gdzies indziej niz w centrum kadru, no bo przekadrowanie na statywie z wciśniętym do połowy spustem migawki jest delikatnie mówiąc niewygodne.

Post autor: Cypis »

wojszyca pisze: przekadrowanie na statywie z wciśniętym do połowy spustem migawki jest delikatnie mówiąc niewygodne.
Głowica pistoletowa?
tilt
-#

Post autor: tilt »

wojszyca pisze:no bo przekadrowanie na statywie z wciśniętym do połowy spustem migawki jest delikatnie mówiąc niewygodne.
Majac G2 nie ma przeciez problemu z zablokowaniem punktu ostrosci oraz takoz ekspozycji jesli potrzeba.
Blokada ostrosci: naciskasz kciukiem przycisk AF-ON z tylu korpusu, ustawiasz ostrosc gdzie chcesz, nastepnie na wcisnietym przycisku przekrecasz kciukiem pokretelko od zmiany trybu dziala AF na pozycje M i voila!
pozdrawiam!
Contax G2 | T*21 | T*28 | T*45 | T*90 | TLA 140 | Minolta Scan Dual IV
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

chyba tutaj nie chodzi Wam o fotografię. Rozmawiacie o rzeczach technicznych a sam cel nawet nie jest na celowniku.
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
ODPOWIEDZ