xe-1

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

rycerz
-#

Post autor: rycerz »

znowu szukam tej minolty ;-)
stork321
-#

XG-1 XG-9 korekta EV

Post autor: stork321 »

A ja odgrzeję temat wspominanych tu Minolt XG. I chciałem, na przykład, zapytać jak wygląda w praktyce radzenie sobie z brakiem pomiaru w trybie M. Czy bardzo to upierdliwe? No i jak wygląda w tych modelach(i ogólnie tego typu sprzętach) korekta ekspozycji? Ktoś tu napisał i na to wygląda patrząc na pokrętło tejże całej korekty, że zmienia się czułość. Tylko jaki ma/miałaby sens dla filmów o skrajnych wartościach czułości. Dla ISO 1600 w XG-9 nie dam już korekty +2?
Jakiś mechaniczny czas w nich występuje?
Przepraszam, że może głupie pytania zadaję ;) Dzięki z góry za wyrozumiałość i odpowiedź ;)

Pozdrawiam

edyta.

Chyba już sam sobie odpowiedziałem przynajmniej w kwestii korekty. To teraz miałbym prośbę żeby tylko ktoś kto wie potwierdził czy się nie mylę.

Czułość ustawiamy niezależnie(podciągając pokrętło i obracając do danej wartości). W automacie natomiast ustawiamy "A" na żądaną pozycję skali korekty. Korektę można wprowadzać co 0.5 EV. Tak?

To jeszcze pytanie(w sumie chyba czysto teoretyczne). Jako, że to automatyka przysłony, a czasów pośrednich brak jeśli chcę dać korektę, o dajmy na to, +0.5 EV powinienem f ustawić na pośredniej pozycji? No bo jeśli dam np. f/8 i czas będzie odpowiadał 125 to czy dam +0,5 czy +1 to wyjdzie mi albo na to samo albo rożnica +1EV(nie wiem w którą stronę to sobie zaokrągla). Jeśli w górę to czy dam 0,5 czy 1 czas będzie 60(z braku pośredniego czyli doświetli 1EV).

Ustawiając przysłonę na 6.3(?) automatyka dobierze 250,a po korekcie +0.5EV 125. Po korekcie +1 z resztą też :) I wtedy dopiero ekspozycja wyniesie(przy iso100) 12,5 EV. O ile się nie mylę.

Heh.A światłomierz w ogóle mierzy co te 0.5EV?
Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 13:24 przez stork321, łącznie zmieniany 1 raz.
AndyOO
-#

Post autor: AndyOO »

W trybie automatyki migawka sterowana jest elektronicznie, a więc bezstopniowo ;-)
Korektę masz tam przecież na pokętle czułości filmu, w xgm które posiadam co pół EV, w xe-1 nie wiem, ale na obrazkach wydaje się być co 1 EV.

Przy manualu, jak chcesz korygować co pół EV, to pozostaje to co napisałeś, czyli ustawienie przysłony w pozycji pośredniej.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 17:50 przez AndyOO, łącznie zmieniany 5 razy.
ODPOWIEDZ