No właśnie. Odnoszę wrażenie, że ten wzrost cen na przestrzeni ostatnich 10 lat nie jest liniowy, że przyśpieszył gwałtownie.
Jaki Olympus OM1-4?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jaki Olympus OM1-4?
Ten jest ok. Wraz z clem wychodzi ok. 505,- Euro:
https://www.ebay.de/itm/neuwertig-Olymp ... 632-2357-0
Ale tez zadna okazja
https://www.ebay.de/itm/neuwertig-Olymp ... 632-2357-0
Ale tez zadna okazja
Jaki Olympus OM1-4?
Zgadza sie. Ostatnie dwa lata. Nie na wszystko na szczescie, ale na te top-sprzety tak
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 13:30 przez oKuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaki Olympus OM1-4?
Każdy ma coś takiego. Mój żał: https://www.ebay.com/itm/194611560866?h ... Sw6QxhtxYI A był w PL, nowy w sklepie za 7 tys. zł jakieś 7 lat temu...
Jaki Olympus OM1-4?
aka, Nie dalej jak rok temu tez mialem go na liscie i gdy miejscowy kolega z innego forum chcial swoj sprzedac (czarny) wybralem sie z nim na wycieczke po okolicy z moja Mamiya 6 i jego Fuji.
I? Wyleczylem sie. Najbardziej przeszkadzaly mi dwie rzeczy: praktycznie niezauwazalny spust migawki (zbyt lekki) oraz fakt, ze trzeba pamietac aby skrecic fokus obiektywu przed schowaniem mieszka. Obiektywy w obu aparatach nie roznia sie jakosciowo i tylko minimalnie ogniskowa, przy czym do Mamiyi 6 mam 3 ogniskowe.
I Mamiya lezy lepiej w rece. Przynajmniej mojej.
Tak wiec po problemie
I? Wyleczylem sie. Najbardziej przeszkadzaly mi dwie rzeczy: praktycznie niezauwazalny spust migawki (zbyt lekki) oraz fakt, ze trzeba pamietac aby skrecic fokus obiektywu przed schowaniem mieszka. Obiektywy w obu aparatach nie roznia sie jakosciowo i tylko minimalnie ogniskowa, przy czym do Mamiyi 6 mam 3 ogniskowe.
I Mamiya lezy lepiej w rece. Przynajmniej mojej.
Tak wiec po problemie

Jaki Olympus OM1-4?
no to zostaje OM-2N, albo biedawersja OM-4Ti, czyli OM-2S/P. kolega ma i sobie chwali, przy czym pamiętać należy, że to taki Frankenstein, trochę OM-4 w obudowie OM-2N.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jaki Olympus OM1-4?
ten "szampański" to jest kolor tytanu właśnie, wiem, bo takiego koloru kupiłem sobie oprawki gniazdek i kontaktów.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Jaki Olympus OM1-4?
Bo przetarcia niefajnie wyglądają.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jaki Olympus OM1-4?
jeśli chodzi o "srebrne" aparaty, to w nich obudowa jest wykonana z adekwatnego metalu, więc tu nie ma się co wycierać, chyba że Canon serii A, w jego przypadku górna obudowa była wykonana z plastiku, na który była naniesiona cienka warstwa amelinium, miałem taki zdrowo obity egzemplarz, gdzie brakowało fragmentu amelinium, to dopiero słabo wyglądało. z kolei wszystkie czarne aparaty mają metalową obudowę pomalowaną na czarno, więc jak lakier się wyciera, to wyłazi metal, najczęściej mosiądz. i tu wyjątkiem jest chyba Yashica Electro 35 GT/GTN bo w jej przypadku obudowa była wykonana z czarnego plastiku.
Jaki Olympus OM1-4?
Dla mnie srebrne najlepsze, ale czarny też fajny

... dlatego jedyny czarny, niecyfrowy Olympus w moim zbiorze to niedoceniany OM-40.
Ale trochę go stuningowałem - paskudne, spuchnięte, śliskie i pokryte białym nalotem gumowe okleiny wymieniłem na bardziej estetyczne (moim zdaniem) i zapewniające lepszy chwyt (mimo braku wyprofilowania).
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Jaki Olympus OM1-4?
Z_photo, Calkiem niezla kolekcja! Sam robiles ten tuning?