jakie warunki zeby nie naswietlic kliszy polaroid

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

drzochny
-#

jakie warunki zeby nie naswietlic kliszy polaroid

Post autor: drzochny »

Witam.

Posiadam aparat polaroid, w ktorym zablokowala sie klisza. Musze otworzyc aparat i wyjac kasete z kliszami zeby zobaczyc co sie stalo.

Jakie warunki domowymi sposobami musze stworzyc zeby nie naswietlic pozostalych klisz?

Z gory dzieki za odpowiedz.
BW.
bawy2
-#

Post autor: bawy2 »

Jaki to polaroid?
Może, jeśli to jest coś z serii sx-70 to masz brudne rolki i dlatego nie wychodzi zdjęcie. Poświęcił bym jedną sheet'kę i próbował wyczyścić rolki. Jeśli dla odmiany coś z serii:
Polaroid 405 4X5 pack film holder back for fuji FP100c FP3000B

to i tak wyrwać z aparatu można, ale co z tym robić, co tu naprawiać nie wiem bo to się i tak ręcznie obsługuje mam na myśli wyjmowanie zdjęć.
drzochny
-#

Aparat to PORST MAGIC 500

http://rturner.jalbum.net/POLAROID%20CO ... 00%20.html

Problem w tym, że pierwsze zdjęcie wyszło bez problemu. Kolejne już nie. Słychać było, że mechanizm się uruchomił, ale klisza została w środku.
bawy2
-#

Po kolei. Czy miałeś nowy wkład sx-70 impossible, czy jakiś stary. Jeśli stary to po prostu zużyłeś baterię i koniec działania aparatu. Jeśli to był nowy wkład to czy wyszła na początku poprawnie czarna karta i zrobiłeś pierwsze zdjęcie i na tym koniec?
Tak czy inaczej weź wacik namocz wodą i wyczyść dokładnie rolki, dostępne po otwarciu klapki. Wyczyść przesuwając je tak, aby wyczyścić je w miarę dokładnie z każdej strony.

Na rolkach odkłada się brud i to co jest na sheet'kach, więc z biegiem lat jest tam sporo syfu który zaczyna blokować rolki i trybiki.
drzochny
-#

Wszystko tak jak ma byc. Nowy wkład sx-70. Po włożeniu wyjechał czarny papierek. Zrobiłem pierwsze zdjęcie, które wyszło jak należy, wywołało się i jest fizycznie zdjęciem. Kilka godzin później robiłem drugie zdjęcie, które już nie wyjechało przez rolki.
bawy2
-#

Jak teraz chcesz zrobić zdjęcie to aparat wydaje jakieś odgłosy?
Jak wydaje to coś blokuje wyjście materiału jak nie wydaje to albo wkład do bani albo elektronika w aparacie nie działa lub coś nie kontaktuje na linii wkład-aparat.
drzochny
-#

Sprawa załatwiona. Wyjąłem wkład w ciemnym pomieszczeniu, wyciągnąłem pierwszą z wierzchu kliszę, załadowałem kasete i działa.

Dwie klisze się przeswietliły (ta, która się zablokowała i następna w kolejności). Na kolejnej wyszło już zdjęcie.

Dzieki za poswiecony czas.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA.

B.W
ODPOWIEDZ