Konica Hexar AF - pytania
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Konica Hexar AF - pytania
Kupiłem Konice i w związku z tym miałbym kilka pytań do Was :)
Pierwsze to czy można do niej podpiąć jakąś inną lampę niż dedykowaną? Np Canona 580II ?
Następne pytanie jak kurier przywiezie sprzęt i go obadam :P
Pierwsze to czy można do niej podpiąć jakąś inną lampę niż dedykowaną? Np Canona 580II ?
Akurat ta lampa na aparacie innym niż Canon to lampa całkowicie manualna, nie da się jej sprząc z żadną automatyką (pomijając fakt, że trzeba odizolować styki dedykacji). Trzeba przeliczać liczbę przewodnią i ręcznie ustawiać przesłonę w zależności od odległości lampa-obiekt. Bardzo upierdliwe.Eryk pisze:Pierwsze to czy można do niej podpiąć jakąś inną lampę niż dedykowaną? Np Canona 580II
Można użyć stroboskopu (choć nie jestem pewien czy na pewno) i ręcznie ograniczonej mocy 1/2, 1/4 itd. Co z kolei generuje kolejne problemy obliczaniem siły światła.
O ile pamiętam, to lampy Canona nie mają nastawy ISO i pobierają ją z aparatu, dzięki czemu nawet w trybie M, lampa nie pokazuje odległości z jakiej należy robić zdjęcie.
Inną lampę z gorącą stopką można podłączyć, tylko trzeba sprawdzić dwie rzeczy.
1. Jakie napięcie na stopce wytrzymuje aparat.
2. Jakie napięcie na stopce ma lampa, którą chcemy założyć.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Re: Konica Hexar AF - pytania
Tak możesz 580II używać z manualnymi aparatami. Sam tak robię z Olympusami OM. W tej lampie, jest sensor oraz tryb Automatyki lampy. Nie jest tak świetny jak w Metz, ale da się używać. Dla pewności odizoluj styki poza głównym.Eryk pisze:Kupiłem Konice i w związku z tym miałbym kilka pytań do Was :)
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
To pierwsza współczesna lampa Canona z tym trybem. Jak się pojawiła zdradziłem kapitalne ciężkie młotki Metz'a i mam lżej oraz mam mniej światła do dyspozycji.J.A. pisze:No to sorry. Jak kiedyś się nia interesowałem dla EOSa 3, to przeglądając specyfikajcę widziałem tylko tryby M/ETTL II/ETTL/TTL, o A nic nie pisali, więc ja skreśliłem z listy i kupiłem Metza.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
- technik219
- -#
A to się teraz porobiłoJ.A. pisze:A jaką moc ma ta lampa dla 100 ISO i ogniskowej 35 mm?

Kidy zacząłem się rozglądać za lampą do cyfry, pamiętając o niezawodności Metzów, mój wybór padł na Metza 36 (AF5). Kiedy ją dostałem pomyślałem sobie: ale postępy zrobiła firma - stary Metz był sporo cięższy i większy, a ten leciutki i malutki. Moje zdziwienie było jeszcze większe kiedy okazało się, że jej liczba przewodnia 36 obliczona jest dla najwęższego kąta rozsyłu światła, czyli dla ogniskowej 85 mm. Dla standardu nie jest już tak optymistyczna i wynosi ledwie 30. A dla 35mm już 24.
Wszystko schodzi na psy, wszędzie oszustwo. Kiedyś ćwiartka to było 1/4 litra. Teraz ćwiartka to 1/5 litra. Kostka masła ważyła 250 g. Teraz 200g. Tylko czekać jak poproszę w monopolowym o "połówkę" a dadzą mi "małpkę" (dla starej gwardii "małpka" to było 0,33 litra. Młodzi już "małpką" nazywają "setkę").
O tempora, o mores!
Lux mea lex
- technik219
- -#
Przed napisaniem posta sprawdziłem specyfikację Metza 36 CT3. Metze "młotki" 45 CT i CL oraz CT 60 nie miały zmiennego odbłyśnika, więc ich LP były podawane dla gołych głowic (w celu zwiększenia kąta miały dodatkowe dyfuzory).Nomad pisze:Jesteś pewien tych 50 mm ? Rozumiem że masz na myśli lampy ze zmiennym kątem rozsyłu ?
Lux mea lex
Młotki jak i większość lamp ze stałym kątem rozsyłu pokrywają 35 mm. Dokładane dyfuzory dają kąty rozsyłu dla 28 lub 24 mm, ew nastawy dla dłuższych ogniskowych z nasadkami skupiającymi. Dlatego pytam, iż zawsze uważałem że punktem odniesienia powinno być właśnie 35 mm jako typowa ogniskowa do pokrycia fleszem.
- technik219
- -#
Żeby nie być gołosłownym: wycinek z pdf-u instrukcji MB 36 CT-3
(Jak kto chce całą instrukcję, chętnie podeślę):

http://i58.tinypic.com/11takub.jpg

http://i58.tinypic.com/11takub.jpg
Lux mea lex
Nie teraz się porobiło, tylko od wielu lat tak jest, że lampa bez zooma standardowo kryje 60°..technik219 pisze:A to się teraz porobiło Kiedyś "moc" lamp błyskowych podawana była dla kąta rozsyłu dla obiektywu standardowego
A użyłeś kiedyś tej lampy bez dyfuzora, ale z obiektywem 35 mm?technik219 pisze:Żeby nie być gołosłownym: wycinek z pdf-u instrukcji MB 36 CT-3
O, to fajnie. Może się przeproszę z oryginalną lampą do Canona. Przyda się do Mamiyi.mrek pisze:Tak, EX580II ma taką funkcję.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2015, 23:25 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
- technik219
- -#
Z zasady nie używam lampy skierowanej na wprost. Ani z dyfuzorem, ani bez. Palę w sufit z białym odbłyśnikiem z tyłu. Jeśli na wprost to wyłącznie na otwartej przestrzeni (bo nie będę przecież błyskał w niebo).J.A. pisze:A użyłeś kiedyś tej lampy bez dyfuzora, ale z obiektywem 35 mm?
A o co Ci chodzi? Że nierówno oświetla?
Lux mea lex
Ja też nie, ale w celach dydaktycznych warto.technik219 pisze:Z zasady nie używam lampy skierowanej na wprost.
Nie, chodzi o to, że przy prostokątnym kadrze, na małym obrazku z obiektywem 35 mm nie ma winietowania. Nie widziałem go z żadnym Metzem.technik219 pisze:A o co Ci chodzi? Że nierówno oświetla?