Rollei RPX 400 120 w Rodinal- ktoś ma pomysł?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Rollei RPX 400 120 w Rodinal- ktoś ma pomysł?
Hej,
wykańczam pozostałe w pojedynczych ilościach negatywy. Ktoś ma pomysł jak wywołać RPX 400 w Rodinalu? Czy lepiej zaczekać aż z przejściem niebawem na nowe negatywy kupię do nich inny dedykowany wywoływacz(zapewne D-23 lub D-76)?
wykańczam pozostałe w pojedynczych ilościach negatywy. Ktoś ma pomysł jak wywołać RPX 400 w Rodinalu? Czy lepiej zaczekać aż z przejściem niebawem na nowe negatywy kupię do nich inny dedykowany wywoływacz(zapewne D-23 lub D-76)?
-
- -#
wiem, widziałem, problem w tym że jedyne zdjęcie jakie znalazłem z tym duetem i poprawnym kontrastem było opisane jako stand 1+100. Cała reszta jeśli opisana to właśnie jako 1+25 lub 1+50 wygląda jak te: https://photofying.files.wordpress.com/ ... _small.jpg https://symbolicinteraction.files.wordp ... =640&h=759 czyli całkowicie kijowy kontrast 

-
- -#
- technik219
- -#
-
- -#
- technik219
- -#
Mówiłem o niedoświetleniu, czyli jakieś 800 ASA. Czasy wywołania podają różne-różniste: na 400 ASA nawet 12 min. Wcześniej znalazłem 8 min.
Problem w tym, że wszystkie czasy mogą być dobre, bo filmy mogą się różnić - trzeba pamiętać, że to ROLLEI, czyli firma dystrybutor. Podobno "stare" RPX-y i "nowe" RPX-y to nie to samo.
Jak masz tych filmów kilka, to warto zrobić próbę. Jak pojedyncze rolki, to bym nie kombinował, tylko w razie czego podciągnął kontrast papierem. W pierwszym linku kontrast wcale nie jest taki zły - to zależy od motywu - tam akurat była scenka małokontrastowa.
[ Dodano: Czw 18 Cze, 2015 ]
Gdybyś miał np. hydrofen, Microphen (ID-68) albo D-76, to one same w sobie dają wysokie kontrasty. Rodinal z założenia daje średni albo obniżony kontrast. Bardzo lubię Rodinal, ale nie wszystko w nim wywołuję, bo po prostu nie wszystko w nim "wychodzi".
http://filmdev.org/film/show/1094

Problem w tym, że wszystkie czasy mogą być dobre, bo filmy mogą się różnić - trzeba pamiętać, że to ROLLEI, czyli firma dystrybutor. Podobno "stare" RPX-y i "nowe" RPX-y to nie to samo.
Jak masz tych filmów kilka, to warto zrobić próbę. Jak pojedyncze rolki, to bym nie kombinował, tylko w razie czego podciągnął kontrast papierem. W pierwszym linku kontrast wcale nie jest taki zły - to zależy od motywu - tam akurat była scenka małokontrastowa.
Gdybyś miał np. hydrofen, Microphen (ID-68) albo D-76, to one same w sobie dają wysokie kontrasty. Rodinal z założenia daje średni albo obniżony kontrast. Bardzo lubię Rodinal, ale nie wszystko w nim wywołuję, bo po prostu nie wszystko w nim "wychodzi".
http://filmdev.org/film/show/1094
Lux mea lex
-
- -#
- technik219
- -#
-
- -#
To jest taki mój odpowiednik "i zasypać Azotoksem" jak już zapewne zauważyłeś, dobry na wszystko- zadymnienie, za niski kontrast itp. Nawet ostatnio rozważałem dodawanie przy Shanghai by te dziwne plamy w cieniach nie wyłaziły...
Tak czy siak RPXa chce sprawdzić ale nie robię sobie z nim wielkich nadziei, ogólnie odjechanie ceny Neopana Acrosa 100 zacheciło mnie do eksperymentowania w celu znalezienia swojego idealnego materiału portretowego na 120. Póki mam Rodinal sprawdzę jeszcze RR80S i 400S a później myślałem nad jakiś T-Maxem. Ogólnie szukam czegoś co da jak najmniejsze ziarno, ciut mocniejszy kontrast, mocne czernie plus bogate przejścia tonalne,ew normalne ziarno plus mega czernie. Np coś co pozwoli odtworzyć taki efekt:
lub

Tak czy siak RPXa chce sprawdzić ale nie robię sobie z nim wielkich nadziei, ogólnie odjechanie ceny Neopana Acrosa 100 zacheciło mnie do eksperymentowania w celu znalezienia swojego idealnego materiału portretowego na 120. Póki mam Rodinal sprawdzę jeszcze RR80S i 400S a później myślałem nad jakiś T-Maxem. Ogólnie szukam czegoś co da jak najmniejsze ziarno, ciut mocniejszy kontrast, mocne czernie plus bogate przejścia tonalne,ew normalne ziarno plus mega czernie. Np coś co pozwoli odtworzyć taki efekt:

lub

-
- -#
Też tak podejrzewam tylko nie miałem pomysłu co by mogło dać taki efekt. TRI-X? A nie T-MAX? Bo z sampli co oglądałem to wychodzi że TRI-X to raczej ma sporo większe ziarno i o wiele mniej półtonów niż T-MAX?J.A. pisze:Trix w dogłębnym wywoływaczu.
Daj sie spokój z wynalazkami spod nieznaku Rollei. Czegoś takiego jw. na pewno nie zobaczysz na Rolleiach.

- technik219
- -#
Zobaczy. Pierwsze zdjęcie: naświetlić RR 400S według czułości pudełkowej i wywołać w D76 lub Xtolu w czasie zalecanym przez MacoJ.A. pisze: Czegoś takiego jw. na pewno nie zobaczysz na Rolleiach.

Pozostałe zdjęcia: Naświetlić jak wyżej i wywołać w Rodinalu 1:50/20-22 min.
Tylko nasuwa się pytanie: na ile pokazane przez Jaśka zdjęcia są wynikiem współpracy materiału i wywoływacza tudzież zabiegów cieniowych, a na ile są wynikiem obróbki cyfrowej?
Nie jestem zwolennikiem aż tak zaj...stych kontrastów od razu na negatywie, ale nawet jak materiał nie jest kontrastowy, to można go oszukać stosując filtry pomarańczowy, czerwony (inne w zależności od sytuacji).
Lux mea lex
-
- -#