trwałość Tetenal C-41 i E-6

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

George
-#

Post autor: George »

Czy koncentrat C-41 otwarty w styczniu tego roku i zagazowany Protectanem miesiąc później od samego twarcia będzie jeszcze do użytku?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Raczej tak, choć nasuwa się pytanie czemu miesiąc po?
Koncentraty mają to do siebie, że są z założenia trwałe.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
George
-#

Post autor: George »

kilka tygodni później doczytałem na forum, że istnieje możliwość zagazowania otwartego koncentratu C-41 protectanem.

Nie chciałbym stracić zdjęć z ostatnich dwóch rolek, które muszę wywołać za pomocą C41 wiec chciałbym mieć pewność, że po 10 miesiącach od otwarcia wszystko bedzie ok.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Przykro mi, nie dam Ci takiej gwarancji. Ale dam Ci radę. Kup sobie jakiegoś VX200 solution, za 5 zł i sprawdź. Nic nie da takiej gwarancji jak empiryczne sprawdzenie.
profus
-#
Kontakt:

Post autor: profus »

Przechowywanie przez miesiąc koncentratu, który nie został od razu zabezpieczony Protectanem powoduję nieznaczne jego utlenienie ale nie na tyle duże aby go zepsuć. Z powodzeniem może zostać użyty.
Zabezpieczonego protectanem wywoływacza nie należy jednak przechowywać zbyt długo. Olbrzymie znaczenie ma szczelność pojemnika z przechowywanym koncentratem.

BX w którym pływa biało-żółty osad jest wylania. Jest to objaw rozkładającego się tiosiarczanu w części utrwalającej.
Tiboo
-#

Post autor: Tiboo »

profus pisze:BX w którym pływa biało-żółty osad jest wylania. Jest to objaw rozkładającego się tiosiarczanu w części utrwalającej.
Co można zrobić, poza zagazowaniem, by przedłużyć jego żywotność?
erhard
-#

Post autor: erhard »

Czy otwarte, zagazowane koncentraty trzymacie w lodówce czy po prostu w chłodnym, ciemnym miejscu? Używałem zestawu Rollei 5l przez ok. rok i trzymałem go w najchłodniejszym pomieszczeniu, teraz rozrobiłem nowy i zastanawiam się czy lodówka wydłuży jego trwałość.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Nie przechowuje się roztworów w chłodniach, chyba, że jest wyraźnie to zaznaczone, że można lub jest wskazane.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Po pierwsze ciemno, po drugie chłodno, nic im więcej nie potrzeba.

Lodówka, to filmy ewentualnie papiery jeśli napchasz ją wcześniej pochłaniaczem wilgoci jakimś, więc zdecydowanie nie ta sama, w której śniadanie trzymasz...
ODPOWIEDZ