kilka tygodni później doczytałem na forum, że istnieje możliwość zagazowania otwartego koncentratu C-41 protectanem.
Nie chciałbym stracić zdjęć z ostatnich dwóch rolek, które muszę wywołać za pomocą C41 wiec chciałbym mieć pewność, że po 10 miesiącach od otwarcia wszystko bedzie ok.
Przykro mi, nie dam Ci takiej gwarancji. Ale dam Ci radę. Kup sobie jakiegoś VX200 solution, za 5 zł i sprawdź. Nic nie da takiej gwarancji jak empiryczne sprawdzenie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Przechowywanie przez miesiąc koncentratu, który nie został od razu zabezpieczony Protectanem powoduję nieznaczne jego utlenienie ale nie na tyle duże aby go zepsuć. Z powodzeniem może zostać użyty.
Zabezpieczonego protectanem wywoływacza nie należy jednak przechowywać zbyt długo. Olbrzymie znaczenie ma szczelność pojemnika z przechowywanym koncentratem.
BX w którym pływa biało-żółty osad jest wylania. Jest to objaw rozkładającego się tiosiarczanu w części utrwalającej.
Czy otwarte, zagazowane koncentraty trzymacie w lodówce czy po prostu w chłodnym, ciemnym miejscu? Używałem zestawu Rollei 5l przez ok. rok i trzymałem go w najchłodniejszym pomieszczeniu, teraz rozrobiłem nowy i zastanawiam się czy lodówka wydłuży jego trwałość.
Po pierwsze ciemno, po drugie chłodno, nic im więcej nie potrzeba.
Lodówka, to filmy ewentualnie papiery jeśli napchasz ją wcześniej pochłaniaczem wilgoci jakimś, więc zdecydowanie nie ta sama, w której śniadanie trzymasz...