propozycja na mocno analogowy obrazek

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

arczi68
-#

propozycja na mocno analogowy obrazek

Post autor: arczi68 »

Pochwalony , Wszelkie Baby i Chłopy ;

na początku witam pięknie wszystkich ; ja , arczi68 , ostatnio wieloletni totalny amator ; dawniej ( na studiach oraz +/- parę latek w obie strony ) wieloletni , mocno zaangażowany foter i zciemniacz ; zdecydowałem się tu zarejestrować i skrobnąć tego posta bo mam niezły nagły problemik , a jednocześnie sympatyczne wyzwanie ;

ad vocem:

tak się zdarzyło , że mój koleżka z młodych lat , z którym drzewiej niejedną flaszkę w ciemni żeśmy byli obalili , po raz drugi za parę dni stanie na ślubnym kobiercu ; a ponieważ miłość do foto analogowej mu pozostała do dnia dzisiejszego , wymusił na mnie by mu w formie drobnego bonusiku sfocić właśnie analogiem ślub kościelny oraz jakiś niezobowiązujący plenerek na świeżym powietrzu w romantycznym miejscu ;-) ; warunek bezwzględny : efekt ma być BARDZO analogowy - jak za dawnych lat ;
warunek dodatkowy : błyskanie w kościele nie wchodzi w rachubę ( kościół średnio ciemny - sprawdziłem - iso 1600 - 3200 daje radę ).

Opierałem się ( delikatnie) rękami i nogami by się z tego tematu wymiksować , ale ostatecznie nie udało się ..... i chcąc nie chcąc ( bardzo chcąc ) wygrzebałem i odkurzyłem swój dawny sprzęt - małoobrazkowego N8008s z jasną stałoogniskową optyką 24mm , 50mm i 105mm Sprawdziłem , że wszystko działa i teraz siedzę i się zastanawiam na jakich materiałach popracować aby sprostać jak najlepiej wyzwaniu.
Przyznam szczerze , że z analogiem i ciemnią nie miałem do czynienia hohoho , a może nawet i dłużej .... ; nie znam obecnych materiałów i możliwości jakie one dają . Nie mam też zbytnio czasu aby się w temat mocniej wdrożyć / przetestować ......

Pozwalam sobie zatem , niniejszym zapytać szanowne , tu obecne koleżeństwo , o podanie swojego typu sprawdzonej i wypraktykowanej kombinacji /klisza-zupa/ na uzyskanie efektu jak w temacie - czyli mocno analogowego obrazka ... cokolwiek to dla kogo oznacza ......
(Materiał ( jeżeli się uda) ma być docelowo skanowany ( sic!) ; wybrane pozycje będą wołane na papierze ( ale zrobi to usługowo jakiś fachowiec )).

Mam oczywiście swojego czarnego kunia na takową kombinację klisza/zupa ( tak mi się przynajmniej wydaje po parodniowej lekturze różnych for) jednak wolałbym go w ciemno nie sprawdzać ....... ;-)

Zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami ;
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Jeśli kolorowe też wchodzą w grę, to w kościele Delta a na plenerze Portra + Illford XP2

Jeśli tylko czarno białe do wołania w domu to Delta do kościoła i HP+ na resztę okazji, tutaj najprościej pewnie wymoczyć w ID-11.
arczi68
-#

sorki , zapomniałem o najważniejszym : ma być B&W

PS. witaj Robert
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

Cześć,
Moja kombinacja do b/w:
Wnętrze:
Neopan 400 wołany na ASA 1600. Microphen, ID-11 lub D-76 (będzie drobniejsze ziarno niż z delty)
Plenerek
Neopan 400 wołany na ASA 400, zupa jw (tylko czasy inne :mrgreen: ).
Nie zapomnij w plenerku o pomarańczowym filtrze (i korekcie ekspozycji) ale to pewnie wiesz.
Jedną rolkę bym naświetlił przed imprezą w kościele na próbne wołanie.
To samo w plenerze. Ewntualnie skorygować czasy.
Technikardan + mała szklarnia
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Linhof pisze:Jedną rolkę bym naświetlił przed imprezą w kościele na próbne wołanie.
To samo w plenerze. Ewntualnie skorygować czasy.
Bardzo dobra rada. Bez tego arczi68, w ogóle się nie zabieraj za robotę.
Choć moi faworyci byliby inni. Delta 400 w DD-Xie. Albo Trix w Ultrafinie Plus (plus-t), w XToli, lub HC-110.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

To się dowiedziałeś...

Na razie 3 osoby i 3 opinie ;PP
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a co to w ogóle znaczy "mocno analogowy obrazek"?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
arczi68
-#

rbit9n pisze:a co to w ogóle znaczy "mocno analogowy obrazek"?
no właśnie ...... ; czekałem aż ktoś o to zapyta ......

sam sporo zastanawiałem się jak taki obrazek zdefiniować i doszedłem do wniosku , że mocno analogowy obrazek ( MZ ) to taki który będzie miał dobrze uwidocznione ostre (ale drobne) ziarno ( pod żadnym pozorem nie powinien być gładki) ;
- mam w tej sprawie wolną rękę , mogę decydować -

acha ..... finalna odbitka koniecznie musi posiadać parę syfków ..... ( żart !)

Takie mam mgliste wspomnienia z dawnych czasów analogowych ....... ;-) ; niestety nie mam ani jednej swojej foty z tamtego okresu - powódź 1997 wszystko zabrała ......

EDIT; Już miałem odkryć mojego czarnego kunia .... ale jeszcze chwilę poczekam .....
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

arczi68 pisze:
no właśnie ...... ; czekałem aż ktoś o to zapyta ......

sam sporo zastanawiałem się jak taki obrazek zdefiniować i doszedłem do wniosku , że mocno analogowy obrazek ( MZ ) to taki który będzie miał dobrze uwidocznione ostre (ale drobne) ziarno ( pod żadnym pozorem nie powinien być gładki) ;
- mam w tej sprawie wolną rękę , mogę decydować -

acha ..... finalna odbitka koniecznie musi posiadać parę syfków ..... ( żart !)

Takie mam mgliste wspomnienia z dawnych czasów analogowych ....... ;-) ; niestety nie mam ani jednej swojej foty z tamtego okresu - powódź 1997 wszystko zabrała ......

EDIT; Już miałem odkryć mojego czarnego kunia .... ale jeszcze chwilę poczekam .....
wybacz compadre, ale twoje wyczyny na tym forum doprowadzają mnie do wielkiej radości. z niecierpliwością, podobną tej jaka towarzyszy oczekiwaniu na kolejny odcinek "Mody na Sukces" czekam na dalsze twoje pomysły i próby ich rozwiązania.

oddany fan nord :roll:
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

nord 1+
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
wesu
-#
Kontakt:

Post autor: wesu »

Polecam Delta 3200 wywołana w DD-X. Będziesz mieć fajne małe ziarno, sporą tonalność i dobrą jakość.
Tak jak koledzy mówią, zrób rolkę testową w kościele bo to wymagające połączenie. Jak nie doświetlisz, będziesz mieć ziarno, że hej.
arczi68
-#

nord pisze: wybacz compadre, ale twoje wyczyny na tym forum doprowadzają mnie do wielkiej radości. z niecierpliwością, podobną tej jaka towarzyszy oczekiwaniu na kolejny odcinek "Mody na Sukces" czekam na dalsze twoje pomysły i próby ich rozwiązania.

oddany fan nord :roll:
:lol: .... jestem pod sporym wrażeniem tak "pięknego i lotnego umysłu" ... , poważnie :lol:
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

arczi68 pisze:
:lol: .... jestem pod sporym wrażeniem tak "pięknego i lotnego umysłu" ... , poważnie :lol:
zawsze, absolutnie zawsze do usług, bez względu w którą stronę poniesie cię fantazja. :roll:
arczi68
-#

nord pisze: zawsze, absolutnie zawsze do usług, bez względu w którą stronę poniesie cię fantazja. :roll:
doskonale , zatem .... skoncentruj się przez chwilę nad pierwszym postem i napisz coś błyskotliwego w nurtującym mnie temacie ; :roll:

..... a może koleżka >> trumil9 << też będzie umiał coś więcej napisać ? skoro już zaczął cokolwiek pisać .....
>>wypijmy za blendy<<
Fikumiku
-#
Kontakt:

Kodak T-max

Post autor: Fikumiku »

Ja wszem i wobec proponuje Kodaka T-Maxa 400 moczonego w X-tolu....iso dobrane do własnych upodobań:)...

W skanach na szybkości wychodzi to tak...

http://niewdana.pl/?p=5407
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
ODPOWIEDZ