Sekonic L-398A Studio Deluxe III czy ktoś używa?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Sekonic L-398A Studio Deluxe III czy ktoś używa?
Czy warto kupić takiego Sekonica? Jak z selenem w nim czy też się ulatnia i światłomierz szwankuje? Czy lepiej kupić jakiś wyższy model elektroniczny?
Re: Sekonic L-398A Studio Deluxe III czy ktoś używa?
Jeśli nigdy nie będziesz miał okazji do zdjęć w studio z fleszami, czy światłem mieszanym, jeśli nie korzystasz z pomiaru punktowego - to warto.bodek pisze:Czy warto kupić takiego Sekonica? Jak z selenem w nim czy też się ulatnia i światłomierz szwankuje? Czy lepiej kupić jakiś wyższy model elektroniczny?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Niestety nie jestem w stanie ci tego powiedzieć, bo niestety nie wiem. Na pewno zachowuje się podobnie jak swierdłowsk 4 , którego miałem wcześniej. Za to lubię Sekonica, że jest bez zasilania, jednak przy słabszym oświetleniu trudno dokonać pomiaru (przynajmniej tak mi się wydaje). Pomiar przy zasilanym swierdłowsku jest zbliżony do tego z pomiaru wielosegmentowego cyfrówką.
Pytanie ile chcesz wydać na światłomierz?
Ja po dłuższym czasie użytkowanie Gossena Lunasix pro....zdecydowałem się zainwestować w Gossen Sixomat Flash...i tak mi się spodobał ten światłomierz że mam aż dwa w domu;)....jeden kupiłem za 500zł a drugi udało mi się dorwać za 300 zł
A machina ma wszystko :)...łącznie z funkcją mierzenia kontrastów i mierzenia krotności filtrów..
http://www.aparaty.tradycyjne.net/gield ... ,6022.html
zagadaj może pan ma jeszcze na zbyciu.
Ja po dłuższym czasie użytkowanie Gossena Lunasix pro....zdecydowałem się zainwestować w Gossen Sixomat Flash...i tak mi się spodobał ten światłomierz że mam aż dwa w domu;)....jeden kupiłem za 500zł a drugi udało mi się dorwać za 300 zł
A machina ma wszystko :)...łącznie z funkcją mierzenia kontrastów i mierzenia krotności filtrów..
http://www.aparaty.tradycyjne.net/gield ... ,6022.html
zagadaj może pan ma jeszcze na zbyciu.
Ale wart swojej ceny. Jedyna "wada", tylko trzypunktowy spot, ale za to ma zoom! No i zasilanie zwykłym paluszkiem. Kupiłem kiedyś w Amazon nowego L-758 ale pozbyłem się zostawiając staruszka 508.bodek pisze:Dzięki. Idealny byłby Sekonic L 508. Ten to ma wszystko jeno trochę drogi.
Zapoluj na ebay.
A'propos staruszka. Serwisował ktoś z was Sekonica w Polsce? 2 lata temu mówili mi, ze i tak wysyłają do Japonii.
[ Dodano: Wto 15 Kwi, 2014 ]
Poszperałem w sieci i już wiem, że w 1974 używałem Electro BEWI Standard, model z lat 40-50'tych. Jest więc kolejna odpowiedź nt trwałości selenu.J.A. pisze:Dwadzieścia lat temu, miałem selenowego, który był już wtedy dwudziestoletni. Wskazywał jak nowy.
Ale się wzruszyłem. Chyba sobie kupię na półkę
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko