Oznaczenia papierów fotograficznych

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Trampek
-#

Oznaczenia papierów fotograficznych

Post autor: Trampek »

witam

mam pytanie dotyczące 3 cyfrowego oznaczenia papierów czarno białych stosowanego
przez europejskich producentów

konkretnie chodzi mi o 2 pierwsze cydry z numeru 542

jaki to rodzaj barytu - 5
jako to odcień papieru - 4

jak do tej pory spotkałem się max z cyfrą 3 , zarówno dla rodzaju jak i dla odcienia papieru.

Foma ma właśnie taki papier 542 ale jak poczytać opisy na stronach sprzedawców
to są one na tyle nie dokładne że nie mam pewności co to jest dokładnie ten papier 542

Najgorsze że co sprzedawca to inny opis .
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

542 i 532 to papiery z podłożem barytowym, kremowym o powierzchni chamois.
powiększenie na tej bumadze wygląda tak:

Obrazek

ciężko jest natomiast opisać powierzchnię papieru. chamois to specjalnie wyprawiona skóra kozia bodajże. faktura jakby matowa, ale z połyskiem, ale drobniejsza niż perła, a bardziej błyszcząca niż satyna.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Trampek
-#

rbit9n pisze:542 i 532 to papiery z podłożem barytowym, kremowym o powierzchni chamois.
powiększenie na tej bumadze wygląda tak:

Obrazek

ciężko jest natomiast opisać powierzchnię papieru. chamois to specjalnie wyprawiona skóra kozia bodajże. faktura jakby matowa, ale z połyskiem, ale drobniejsza niż perła, a bardziej błyszcząca niż satyna.
Też mam takie podejrzenia ale nie do końca jestem pewien
pierwsza cyfra to rodzaj papieru
0 , 1 i 2 to Baryty , skoro 0 to najcieńszy baryt a 3 to extra karton to podejrzewam że 5
to chyba jakiś super extra gruby baryt.

jeżeli idzie o drugą cyfrę ( barwa papieru ) Chamois ( Giemza po naszemu ) oznacza się cyfrą 2
cyfra 4 musi oznaczać coś innego

532 to Kość słoniowa półmatowy . cyfra 2 jako trzecia oznacza półmat .
pełny mat to 3 na trzeciej pozycji

542 z 4 w środku to musi być coś innego

W prawdzie na stronie Macodirect 542 jest opisany jako Chamois ale ja w to nie wierze .
Bo w oznaczeniach 532 to chamois .
Ich oznaczenia są mało wiarygodne.
Kupiłem u nich papier 123 i 128 to powinny być papiery 123 matowy i 128 drobnoziarnisty matowy ( filigran) a w istocie jest to też 123.

Dla tego pytam na forum może ktoś ma jakieś opracowanie gdzie jest to dokładnie podane.

Co do pierwszej cyfry 5 to chyba będzie jakiś super extra gruby karton .

ta druga cyfra 4 to może kolor kremowy.?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

nie mam dokładnego opracowania co znaczą te cyferki, ale robiłem powiększenia na tych papierach. nie wiem, czy to wystarczy? zresztą wkleiłem skan na fomatonie 542-II w G.262.

grubość jest normalna, tak jak i innych fomabromów.
kolor podłoża jest ciepły (kremowy), czernie normalne.
powierzchnia chamois, półmat.

raz tylko trafił mnie się jakiś taki dziwny papier (542), który miał fakturę prawdziwej skóry, świńskiej, z jakiej kiedyś robiono na przykład piórniki na cyrkle SKALI.
Trampek pisze:skoro 0 to najcieńszy baryt a 3 to extra karton
biorąc pod uwagę, że zarówno foma, tetenal jak i adox trójką oznaczają plastki, to ta piątka w fomie, może znaczyć cokolwiek.

Obrazek

Obrazek

ale kiedyś było tak: o tak.
link: stąd.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Trampek
-#

rbit9n pisze:nie mam dokładnego opracowania co znaczą te cyferki, ale robiłem powiększenia na tych papierach. nie wiem, czy to wystarczy? zresztą wkleiłem skan na fomatonie 542-II w G.262.

raz tylko trafił mnie się jakiś taki dziwny papier (542), który miał fakturę prawdziwej skóry, świńskiej, z jakiej kiedyś robiono na przykład piórniki na cyrkle SKALI.
biorąc pod uwagę, że zarówno foma, tetenal jak i adox trójką oznaczają plastki, to ta piątka w fomie, może znaczyć cokolwiek.

Obrazek

Obrazek

rbit9n pisze:nie mam dokładnego opracowania co znaczą te cyferki, ale robiłem powiększenia na tych papierach. nie wiem, czy to wystarczy? zresztą wkleiłem skan na fomatonie 542-II w G.262.

Obrazek

Obrazek

Bo jeśli pierwsza cyfra to 3 to oznacza PE

w ogóle pierwsza cyfra to rodzaj i grubość papieru

0 - Baryt grubość/twardość - paper
1 - baryt grubość/twardość - karton
2 - baryt grubość/twardość - karton extra gruby
3 - PE

druga cyfra oznacza barwę papieru
trzecia cyfra oznacza fakturę papieru

oznaczenia literowe przed cyframi są dla papierów stałogradacyjnych i ją właśnie oznaczają.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

na Teutatesa! aleś się czepił oznaczeń sprzed stu lat.
wyobraź sobie na przykład, że mam papier fotonu do styków, który ma oznaczenie 111. powinien być karton, a nie jest, jest zwykły papier. reszta się nawet zgadza.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
minęło tyle strzałów znikąd ile trzeba.

kolega podrzucił na pejsie obrazek fomy, na którym są wszystkie ich oznaczenia papierów:

Obrazek

ODPOWIEDZ