Skanowanie klisz cz-b 35mm i inne
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Jest jej za mało :) Skanowałem te same filmy w Epsonie 4490 (płaskim) oraz w Nikonie Coolscanie IV (dedykowanym do filmów małoobrazkowych). Nikon bił Epsona na głowę jeśli chodzi o "prostowanie" wypukłych pasków negatywu, głębię ostrości, szczegóły, jakość usuwania skaz (w kolorze). Epson był za to szybszy.jodabananfoto pisze:A o co chodzi z tą ostrościa w płaskich skanerach?
Wniosek? Skany z Epsona nadawały się góra na stronę www lub wgląd "co tam właściwie jest". Odbitek z nich bym raczej nie robił. Za to odbitki Epson wzorowo skanował :)
Pozdrawiam!
-
- -#
Do internetu i odbitek A4 (a nawet A3 jak się umie skanować) spokojnie wystarczy stara Minolta ScanDual (III lub lepiej IV) albo Nikon np. LS-30 (ale ten jest na SCSI). Do dostania najłatwiej na brytyjskim ebayu w cenach 600-900 zł, a Nikon to za połowę tej kwoty.
Do takich starych negatywów to pewnie i ScanDual II by wystarczyła. Niedawno gość sprzedawał 'nówki', szły po 100-150 zł.
Do takich starych negatywów to pewnie i ScanDual II by wystarczyła. Niedawno gość sprzedawał 'nówki', szły po 100-150 zł.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Nie rozumiem, dla czego do starych negatywów ma wystarczyć stary skaner. Czy tylko z powodu analogii starości?
Czyli umiejetność skanowania doda informacje do skanu? 2700 dpi z małego obrazka to coś w okolicach 8MPx. W najwyższej jakości to obraz A4+. A wyżej i owszem, ale już nie będzie to najwyższa jakość.radekone pisze:Do internetu i odbitek A4 (a nawet A3 jak się umie skanować)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
takie przypuszczenie, że nie są to nowe filmy z idealnym obrazem. Choć w tym przypadku przydałoby się ICE (Nikon ma, Minolta nie ma).
Tak. Jeśli ktoś nie umie dobrze skanować - czytaj wykorzystać w pełni możliwości skanera (ustawić opcji skanowania, odwrócić obrazu, itp.), może dostać skany z mniejszą ilością szczegółów, np. poprzepalane w światłach, co zauważam często widząc co ludzie czasem wrzucają na fora.
3200dpi (MSDIV) to 12MPix, a to już A3 w 300dpi.
Tak. Jeśli ktoś nie umie dobrze skanować - czytaj wykorzystać w pełni możliwości skanera (ustawić opcji skanowania, odwrócić obrazu, itp.), może dostać skany z mniejszą ilością szczegółów, np. poprzepalane w światłach, co zauważam często widząc co ludzie czasem wrzucają na fora.
3200dpi (MSDIV) to 12MPix, a to już A3 w 300dpi.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
3200 dpi to 13,2 MPx przy 35,5x23,5mm. Przy 300 dpi wydruku, to 38x25 cm. Trochę mu brakuje do A3. Dopiero przy 254 dpi łapie się na A3, a 254 dpi to graniczna wielkość, poniżej której nie powinno się schodzić (dla młodego i zdrowego oka). Ale to i tak rozważania teoretyczne, bo tak naprawdę najwięcej zależy od sfotografowanej sceny. Jeżeli będzie to bułhakowski krajobraz to można z niego zrobić i metr na siedemdziesiąt, a jak będą to koronki koniakowskie, to A4 wyjdzie ledwie.
jesli masz duzo czasu i chociaz jedną dużą białą sciane...wystarczy że skierujesz na nią powiększalnik i przefotografujesz cyfrówką z wykorzystaniem techniki HDR (choć nie zawsze). Jeśli zrobisz to aparatem o pełnej klatce np 5Dmk2...rezultaty moga być bardzo przyjazne dla oka.
Mam na kolorowej scianie pozostałosci po kinie domowym (biały ekran z papieru około 100cali) ;)
Dzisiaj będe testował tę technike więc powiem co i jak ;)
Mam na kolorowej scianie pozostałosci po kinie domowym (biały ekran z papieru około 100cali) ;)
Dzisiaj będe testował tę technike więc powiem co i jak ;)
Witam serdecznie ! Toczy sie tutaj dyskusja na temat skanerow , co mnie bardzo cieszy , panowie jako ze dopiero przymierzam sie do kupna skanera (jakosc fotonetu a wlasciwie ich skanow zniechecila mnie dobitnie) chcialbym zapytac , czy ktos ma jakies doswiadczenie ze skanerami agfy ? Widzialem kilka na ebayu , wygladaja dosc ciekawie , maly , sredni format i do tego ciete , tylko czy to aby nie zabawka tylko ocechowana marka agfy ?
pozdrawiam
ps.
J.A. na jakim bebnie skanujesz ?
pozdrawiam
ps.
J.A. na jakim bebnie skanujesz ?
mamiya lover:)
Jeżeli to Duoscany, to całkiem ok, bo to sprzęt dla DTP tyle że leciwy, bo Agfa już dawno nic nie robi w tym segmencie rynku. Na pewno są słabsze od współczesnych Epsonów z górnej półki. I mają SCSI jako interfejs, a to może być obecnie sporym problemem.necropost pisze:tylko czy to aby nie zabawka tylko ocechowana marka agfy ?
Screen DT-S 1030Ai. Też wiekowa maszyna.necropost pisze:J.A. na jakim bebnie skanujesz ?
co do scsi to raczej problemu byc nie powinno mam adapter z adapteca scsi do usb bo przymierzalem sie do minolty lub coolscana , ale czy to obecnie sens ? moze lepiej v750 skoro dedykowane juz praktycznie sa w lamusie jedynie plustek cos dziala ale opinie mieszane , a chodzi mi bardziej o uniwersalnosc urzadzenia by pasowal do max 4x5 , sredniaka no i malego obrazka - tego ostatniego sie najbardziej obawiam przy plaskich , bo jednak chcialbym jakosc mozliwie najlepsza
chyba ze scanmate ? taki domowy beben ? choc to tez juz sprzet podstarzaly , chodzi mi o scanmate 5000 ? raczej do czestego uzywania (archiwizacji wlasnych dokonan :) a nie wiem czy sprzet w tym wieku juz moze sie nie rozsypac
pozdrawiam
chyba ze scanmate ? taki domowy beben ? choc to tez juz sprzet podstarzaly , chodzi mi o scanmate 5000 ? raczej do czestego uzywania (archiwizacji wlasnych dokonan :) a nie wiem czy sprzet w tym wieku juz moze sie nie rozsypac
pozdrawiam
mamiya lover:)
Dedykowany to dedykowany. Ja mam trzy. Epsona 4490 do odbitek i większości średniego, ale jakością skanu nie ma on startu do Minolty Elite, którą używam do małego obrazka i Polaroida Sprintscana 45i, na którym robię wielki i wybrane średniaki.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Bo trzeba pojedynczą klatkę wyciąć i wsadzić w ramkę... Zresztą w średnim różnica nie jest aż tak duża pomiędzy 4490 (który ma faktycznie około 2000 dpi), a Sprintscanem (faktyczne 2000x4000 dpi).
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com