Wiem,że były podobne tematy dotyczace fotopanów i jeśli to pod to podpada to proszę o zamknięcie ale jednocześnie proszę o pomoc.
Znalazłem kilka naświetlonych negatywów z takim właśnie opisem jak w temacie i kilka bez opisu ale zakładam ,że to te same.
Filmy są w kasetach z plastiku.
Proszę o pomoc bo może udało by mi się je wywołać .
Tyle,że nie mam możliwości prób i błędów więc metoda powinna być sprawdzona.
Z góry wielkie dzięki.
Stary negatyw z opisem foton , foto125
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Z doświadczenia wiem, że przeterminowane błony woła się parę minut dłużej, np. zamiast 10 minut 14 minut. Prócz tego polecam odciąć kawałek kliszy (nie rozbiegówkę !; z 4 cm) i wywołać np. jako iso 400. Jak jest ok to wywołujemy resztę kliszy/klisz.
Nikon N8008s (F-801s) + Tamron 80-210 + Asferyczny Tamron 28-80
Zenit 12xp + Helios 44-m4, Helios 44-m2, Industar 50-2
Kolor - Fujifilm, Rossman
Slajd - Fujifilm
B&W - Ilford
Zenit 12xp + Helios 44-m4, Helios 44-m2, Industar 50-2
Kolor - Fujifilm, Rossman
Slajd - Fujifilm
B&W - Ilford
Z "małym" poślizgiem ale w końcu wywołałem to cudo(narazie jedną rolkę).
I napewno ma to to ok. 20 lat bo na jednym ze zdjęć jestem ja :).
Zdjęcia były robione czajką.
A efekty są średnie,tzn.jest parę klatek ,z których chyba coś będzie,sporo jest prześwietlonych albo to ja coś skopałem.
I teraz pytanie.
Zakładając ,że to nie prześwietlenie tylko za długo bądź za krótko moczyłem to czy przy "efekcie prześwietlenia" powinienem moczyć krócej?
Mam rację??
Podziękował :)
Druga rolka wyszła o niebo lepiej.
Wołana zgodnie z czasem podanym przez Skytrucka.
Jak się okazało rolka naświetlona w połowie lat 80-tych (chyba w tle widać Rubina),a wyszła jak nówka:)
I napewno ma to to ok. 20 lat bo na jednym ze zdjęć jestem ja :).
Zdjęcia były robione czajką.
A efekty są średnie,tzn.jest parę klatek ,z których chyba coś będzie,sporo jest prześwietlonych albo to ja coś skopałem.
I teraz pytanie.
Zakładając ,że to nie prześwietlenie tylko za długo bądź za krótko moczyłem to czy przy "efekcie prześwietlenia" powinienem moczyć krócej?
Mam rację??
Podziękował :)
Druga rolka wyszła o niebo lepiej.
Wołana zgodnie z czasem podanym przez Skytrucka.
Jak się okazało rolka naświetlona w połowie lat 80-tych (chyba w tle widać Rubina),a wyszła jak nówka:)