Tetenal BX dla C-41/E-6

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Tetenal BX dla C-41/E-6

Post autor: Big_Lynx »

W zasadzie lepiej tak nie robić ale czasami ekonomia bierze górę. Tetenal BX dla C-41 i E-6 to dokładnie ten sam roztwór. Czy ktoś z Was ma jednak jakieś doświadczenia w mieszaniu procesów tym samym roztworem. W szczególności, czy obrobienie w BX C-41 i późniejsze użycie tego samego roztworu do E-6 może mieć wpływ na jakość obróbki E-6? Czy lepiej użyć w procesie C-41 przerywacza (co zaleca instrukcja przy wielokrotnym użyciu BX w C-41) czy lepiej nie bo może zaszkodzić E-6?
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Big_Lynx pisze:czasami ekonomia bierze górę
Policz zmarnowany film ;-) Moim zdaniem nie opłaca się.
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

JaZ99,
to prawda, że istnieje ryzyko ale miałem nadzieję, że ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie. W C-41 i E-6 Tetenal stosuje dokładnie te same kąpiele dla BX i STAB. Zatem można założyć, że roztwory powinny być wymienne między procesami. Tylko wywoływacze są inne (choć co do CD nie jestem pewien). Stoję teraz przed następującą - mam kompletną chemię E-6 poza BX. Mam użyty do dwu filmów BX z C-41. Oczywiście można kupić nowy zestaw E-6 za ok. 150zł (1l) i pozyskać BX ale aż korci aby spróbować BX/C41

Oczywiście zawsze można oddać dwie rolki do wywołania :-;
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Ja tak robilem i nie widzialem zadnych skutkow ubocznych. Wywolywacze, temp. i tak dalej sa absolutnie krytyczne, a potem chyba juz podobnie jak w procesach czarnobialych.

Moge sie oczywiscie mylic...
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

przemur pisze:Ja tak robilem i nie widzialem zadnych skutkow ubocznych.
a stosujesz przerywacz dla C-41?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Big_Lynx pisze:W C-41 i E-6 Tetenal stosuje dokładnie te same kąpiele dla BX i STAB.
STAB jest inny, przynajmniej w zestawach pięciolitrowych. Ale to tylko dygresja. Bez znaczenia.
Big_Lynx pisze:Zatem można założyć, że roztwory powinny być wymienne między procesami.
BX jest wymienny i stosuję tę wymienność z powodzeniem. Z tym, że ja nie używam roztworu ponownie. Jedno wołynie jedna chemia. Dla tego się nie odzywałem.
Big_Lynx pisze:(choć co do CD nie jestem pewien).
Muszą być inne. CD w E-6 musi jeszcze odwrócić negatyw na pozytyw.
Big_Lynx pisze:Stoję teraz przed następującą - mam kompletną chemię E-6 poza BX. Mam użyty do dwu filmów BX z C-41.
Wsadź do niego kawałek slajdu. Powinieneś dostać ZUPEŁNIE przeźroczysty pasek.
Wydaje mi się, ale podkreślam wydaje, że możesz użyć tego używanego w C-41 z przerywaczem BXa. W E-6 po CD masz płukanie. Co może się stać? Moim zdaniem NIC.
Wypłuczesz film po CD, więc już go na pewno nie będzie w takim stężeniu, żeby Ci z przerywaczem co go trochę masz w BX jakoś negatywnie zareagował.

Na marginesie. Co zrobiłeś z BX-em z zestawu E-6?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

BX jest wymienny, ale czysty, tak jak pisze J.A.. Ponowne wykorzystanie jest zupełnie bezpieczne w tym samym procesie. Nie mieszałbym zużytej chemii między procesami, bo skąd wiesz, jaki to będzie mieć wpływ na jakość obrazu i jego długoterminową stabilność?
J.A. pisze:BX jest wymienny i stosuję tę wymienność z powodzeniem. Z tym, że ja nie używam roztworu ponownie. Jedno wołynie jedna chemia.
Ja poszedłem w drugie ekstremum. BX-a używam 5 razy (zamiast 3, E-6). Slajdy wychodzą równie dobrze za piątym, jak i za pierwszym razem.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

J.A. pisze:
Big_Lynx pisze:W C-41 i E-6 Tetenal stosuje dokładnie te same kąpiele dla BX i STAB.
STAB jest inny, przynajmniej w zestawach pięciolitrowych. Ale to tylko dygresja. Bez znaczenia.
ZTCP, 5-litrowy zestaw do C41 ma STAB bez formaliny (nie nadaje sie do E6).
J.A. pisze:
Big_Lynx pisze:(choć co do CD nie jestem pewien).
Muszą być inne. CD w E-6 musi jeszcze odwrócić negatyw na pozytyw.
Oprocz tego, E-6 -> CD4, C-41 -> CD3
J.A. pisze: Wydaje mi się, ale podkreślam wydaje, że możesz użyć tego używanego w C-41 z przerywaczem BXa. W E-6 po CD masz płukanie. Co może się stać? Moim zdaniem NIC.
Wypłuczesz film po CD, więc już go na pewno nie będzie w takim stężeniu, żeby Ci z przerywaczem co go trochę masz w BX jakoś negatywnie zareagował.
Popatrzyłbym na to tak - wydaje mi sie, ze na dzialanie BX maja wplyw dwa zrodla:
1) Pozostalosci po chemii - moim zdaniem pomijalne, gdyz dobre plukanie pozostawi bardzo skromna ich czesc w emulsji
2) Substancje rozpuszczone w trakcie kapieli - moim zdaniem rowniez nie powinny zagrozic - inaczej wszelkie crossy dyskwalifikowalyby chemie

P.S. W 90% przypadkow kolorowa chemia u mnie rowniez jest jednostrzalowa.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

JaZ99 pisze:Ja poszedłem w drugie ekstremum. BX-a używam 5 razy (zamiast 3, E-6). Slajdy wychodzą równie dobrze za piątym, jak i za pierwszym razem.
Kiedyś, gdy można było kupić osobno każdy z koncentratów też tak robiłem. Teraz to po co? Będę miał po prostu nadwyżkę BXa, z którą co mam zrobić?
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Kiedyś, gdy można było kupić osobno każdy z koncentratów też tak robiłem. Teraz to po co? Będę miał po prostu nadwyżkę BXa, z którą co mam zrobić?
Jaką nadwyżkę? Wszystkie kąpiele E-6 standardowo wykorzystuję 4 razy, a jeśli wywołuję dzień po dniu, to nawet 5 razy. Tyle tylko, że ja wywołuję ręcznie, a nie w procesorze (porcja chemii - 450ml).
Awatar użytkownika
J.A.
-#

To czegoś nie rozumiem. Jakie to w takim razie extremum, jeżeli wszystkich kąpieli używasz równo? Dla czego piszesz, że BX w E-6 wykorzystuje się 3 razy?
Kiedyś ktoś mi dostarczył slajd, który był wywołany w FD i CD. Nie był wybielony.
Wsadziłem go do po prostu do jednorazowej porcji BXa tej którą właśnie wylałem z poprzedniego wołania. Wyszedł normalnie. Akurat BX ma sporą nadwyżkę "mocy", nie wiem jak inne zupki i nie mam okazji tego sprawdzić, a na żywym organizmie sprawdzał nie będę.
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Dla czego piszesz, że BX w E-6 wykorzystuje się 3 razy?
Bo tak jest napisane w instrukcji Tetenala. Producent podaje czasy dla wszystkich kąpieli tylko dla 3 użyć.

Jak napisałem, da się uzyskać dobre wyniki przy 4, a nawet 5 użyciach. Dzięki temu zestaw 5 litrowy starcza nawet na 2*11*5=110 filmów. Czyli poniżej 4zł/film.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Aaa, o to chodzi. Nigdy do tego wagi nie przywiązywałem, bo jak pisałem wcześniej leję raz i utylizuję.
Faktycznie z tej tabelki wynika, że jak się woła np. po dwa filmy, to powinno się robić w pół litrze i po trzecim użyciu wylewać.
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

J.A. pisze:
w konfekcji 1l jest taki sam
J.A. pisze:Na marginesie. Co zrobiłeś z BX-em z zestawu E-6?
Dobre pytanie. Zużyłem do obróbki .... C-41 :-; bo mi się oryginalna porcja skrystalizowała. Dość zabawna sytuacja. Wszystko było dobre poza BXem. Teraz mam odwrotnie.

Ale już jestem po testach. Wyszło OK - bez zauważalnych ułomności.
ODPOWIEDZ