litości! może jeszcze zapytasz o kalibracje monitora i odpowiednią skalę szarości dla materiałów bw.odczekać aż się wzrok dostosuje, i tutaj mamy zaletę stykówkimichalkruk pisze:Więc najpierw szukam skanu, a potem bez trudu dorywam negatyw :)
Archiwizacja negatywów
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 01:01 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- Kontakt:
wyobraź sobie, że bywam w ciemni! wyobraź też sobie, że bardzo cenię sobie możliwość obejrzenia na monitorze komputera owoce moich dokonań w studio lub w plenerze. mogę poddać selekcji to co chcę wrzucić na papier, bez wychodzenia do ciemni, bez konieczności robienia wglądówek dla wszystkich kadrów. nie muszę marnować czasu, chemii i papieru. załapałeś?nie, o różnicy rejestrowania szarości przez papier i skaner już było, ale przejdź się z przed kompa do ciemni to załapiesz o co mi chodzi.
i na tym zakończmy naszą nic nie wnoszącą do tematu dyskusję. rób swoje, ja zaś będę czynić, to co uważam za słuszne.ja tak, ale podejrzewam że Ty nie, bo nie o oszczdnościach pisalemnord pisze:nie muszę marnować czasu, chemii i papieru. załapałeś?
pozdrawiam serdecznie

To jestem drugi Jurek, który robi dokładnie to samo. Dodatkowo trzymam skany wszystkiego w archiwum Aperature i już.Jerzy pisze:U mnie jest tak: negatywy w koszulkach, kolejno numerowane, ze stykówką (jak można jej nie mieć???). Na dole koszulki piszę jak wywołałem negatyw. W jednym segregatorze 50 negatywów. Mam też skany, ale to nie jest koniecznie potrzebne.
Powodzenia!
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"