PRAKTICA MTL 5 B

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zasadniczo do swierdłowska wchodziła bateria 3,75V, ale ja używałem trzech PX625 i też było ok, mimo, że było to 4,5V. ponoć niektórzy używają z powodzeniem baterii do zasilania płyt głównych, o napięciu 3,6V.

na samym końcu jest porównanie oryginalnej sowieckiej baterii i baterii do płyty głównej:
http://cameras.alfredklomp.com/sverdlovsk4/
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

Jarosh pisze:Czy test na prze terminowej kliszy wchodzi w grę ? czy prze terminowana klisza nie ma wpływu na poprawną ekspozycję.
Nie --- klisza przeterminowana odpada --- nigdy nie wiadomo czy straciła na czułości a jeśli to ile . Klisza do testu ma być nowa i to ze sklepu .
Jarosh pisze:Kolega wcześniej wspominał o stopniowym spadku napięcia baterii z 1,5 V w dół. Czy w takim razie taki test nie jest daremny w tym wypadku ?
Tak jak wspomniałem wcześniej --- nie wiem --- u mnie w PLC 3 spadek napięcia nie miał wpływu na wskazania światłomierza --- stosowałem nawet baterie 1,5 V w miejsce oryginalnej 4,5 V --- wskazówka wychylała się o mniejszy kąt ale przy zgraniu wskazówki z kółeczkiem zdjęcia były naświetlone idealnie . A jak z tym jest w MTL 5 B to nie wiem i nie będę zgadywał ------ kolega na innym forum ma MTL 5 { tę bez " b " } --- jak go przyłapie to podpytam .
PS. Ten kolega bywa i tutaj ---- " Filozof 97 " --- młody chłopak ale kumaty --- jego zapytaj .
zatwardziały analogowiec
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Jarosh pisze:Wie ktoś jaka tam "pastylka" podchodzi ? i czy ją normalnie dostane w sklepie ?
Nie chcę powrtóki z prakitcą :P
Też jestem na etapie szukania tanio tego światłomierza bo latając z otworkiem muszę zabierać jakiś tradycyjny aparat, co nie jest mi wygodne. Znajomy mi powiedział że wchodzą tas byle jakie 3 pastylki(3x1,5V) i do reszty upchać groszówkami. Będziesz go miał to się udasz do sklepu coś tam dopasujesz.
Jarosh
-#

Post autor: Jarosh »

ILFORD PAN 100- już zakupiony.

http://cameras.alfredklomp.com/sverdlov ... attery.jpg
Czyli musze się wyposażyć w taką lub 3 pastylki :
rbit9n,
ale ja używałem trzech PX625 i też było ok,
Jednak średnio widzę jakikolwiek sens robienia zdjęć testowych....
Wskazówka znajduję się w okolicach zera przy ( z ostatniej chwili)

Godzina 15:50
Scena z balkonu budynki bliżej i w oddali ( ulica) oraz fragment nieba:
Paramtetry do poprawnej ekspozycji :

F 1.8 , czas 1/2 s
ASA 100.
...
Znalazłem jeszcze coś na innym forum odnośnie światłomierza :
http://allegro.pl/gossen-sixtomat-i2587316753.html

Coś takiego :)

[ Dodano: Sro 29 Sie, 2012 ]
Byłem w Rzeszowie w serwisie ale...
Niestety już się aparatami-dziadkami nie zajmują : (...

EDIT:

Koniec końców:
Wymieniłem ją na sprawną TL1000. Światłomierz działa i jestem szczęśliwy.
Po raz kolejny raz mogłem się przekonać, że to wnętrze się liczy, nie wygląd :P
( MTL 5 B- była igłą, TL1000- widać po niej, że ktoś ją używał)

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
martin
-#

Post autor: martin »

Witam, na początku chciałem się przywitać bo jestem nowy na forum : )

No to mnie zażyliście panowie, sam posiadam Prakticę Super TL1000 i szczerze mówiąc dopiero teraz o czymś takim się dowiedziałem.. haha ; ) zaglądam do instrukcji w necie i faktycznie ma być PX625 1,35V Mercury.. szybko sprawdzam a w aparacie siedzi 1,5V Alkaline..

Dziwne bo nigdy nie zauważyłem na zdjęciach jakiś widocznych dla mnie (czyli amatorskiego amatora:) odchyleń.. Co prawda nie narobiłem tym aparatem nie-wiadomo ilu rolek.. w całej swojej historii to może ponad 20.. ale mimo wszystko po zdjęciach nigdy nie spodziewałbym się nieprawidłowego działania światłomierza..

W sumie temat mnie zaciekawił i zamierzam na najbliższych dniach to sprawdzić.. Z tego co widzę zdania są podzielone..

Pan Mike Otto (facet posiada dosłownie każdy model aparatu Pentacona.. co by nie było jakaś tam wyrocznia.. chociaż kto go wie..) twierdzi że bateryjki 1,5V zdają egzamin zapewniając poprawną pracę światłomierza i bez zbędnych przeróbek w samym układzie (kalibracja światłomierza)
> http://www.praktica-collector.de/Batteries.htm

Z kolei inni przedstawiają projekty układy zamieniających napięcie 1,5V na 1,35V. Poniżej układ na dwóch wzmacniaczach operacyjnych stabilizujący napięcie na wyjściu, tak że zawsze będziemy mieć 1,35V pomimo wachań napięcia baterii alkalicznej..
Obrazek
Jarosh
-#

Post autor: Jarosh »

martin pisze:Witam, na początku chciałem się przywitać bo jestem nowy na forum : )

No to mnie zażyliście panowie, sam posiadam Prakticę Super TL1000 i szczerze mówiąc dopiero teraz o czymś takim się dowiedziałem.. haha ; ) zaglądam do instrukcji w necie i faktycznie ma być PX625 1,35V Mercury.. szybko sprawdzam a w aparacie siedzi 1,5V Alkaline..

Dziwne bo nigdy nie zauważyłem na zdjęciach jakiś widocznych dla mnie (czyli amatorskiego amatora:) odchyleń.. Co prawda nie narobiłem tym aparatem nie-wiadomo ilu rolek.. w całej swojej historii to może ponad 20.. ale mimo wszystko po zdjęciach nigdy nie spodziewałbym się nieprawidłowego działania światłomierza..

W sumie temat mnie zaciekawił i zamierzam na najbliższych dniach to sprawdzić.. Z tego co widzę zdania są podzielone..

Pan Mike Otto (facet posiada dosłownie każdy model aparatu Pentacona.. co by nie było jakaś tam wyrocznia.. chociaż kto go wie..) twierdzi że bateryjki 1,5V zdają egzamin zapewniając poprawną pracę światłomierza i bez zbędnych przeróbek w samym układzie (kalibracja światłomierza)
> http://www.praktica-collector.de/Batteries.htm

Z kolei inni przedstawiają projekty układy zamieniających napięcie 1,5V na 1,35V. Poniżej układ na dwóch wzmacniaczach operacyjnych stabilizujący napięcie na wyjściu, tak że zawsze będziemy mieć 1,35V pomimo wachań napięcia baterii alkalicznej..
Obrazek
I bądź tu człowieku mądry :P. Ja dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów, jestem szczęśliwym posiadaczem sverdlovska 4 i nie muszę się już martwić :D
Mogę również focić MTL 5 B. Tak czy siak PRAKTIKI są dla mnie i tak za ciemne :P.
Biorąc pod uwagę wahania wskazówki światłomierza i patrząc teraz na to z perspektywy czasu, faktycznie można chyba to "olać" :)
ODPOWIEDZ